Αξιότιμε Υπουργέ,
σας ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 4 και την επανεξέταση των άλλων άρθρων της υπό Διαβούλευση Υπουργικής Απόφασης.
Το άρθρο 4 δεν στηρίζεται νομικά και αντίκειται στον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αριθμ. 543/2011 καθώς και στην Υ.Α. 91354/2017-ΦΕΚ 2983/Β/30-8-2018 (Άρθρο 28 Διακίνηση και εμπορία νωπών οπωρολαχανικών) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.
Δημιουργεί Αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς η Εισαγωγή σύμφωνα με το ίδιο άρθρο επιτρέπεται σε bins.
Δημιουργεί καταστροφικά προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των Ελληνικών Ακτινιδίων αφού δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαίκης Ένωσης
Παραλούμε να ληφθούν υπ 'όψιν οι 430 υπογραφές παραγωγών ακτινιδίων του ενός Συνεταιρισμού και των δύο Εξαγωγικών Εταιριών από το Νομό Άρτας που σας παραδώθηκαν από τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΥΡΡΟΣ στη συνάντηση στο Υπουργείο 13/9/2018.
Σήμερα οι υπογραφές των ανάστατων παραγωγών ξεπερνούν τις 600.
Αγροτικός Συνεταιρισμός "ΠΥΡΡΟΣ"
Είναι πασιφανές ότι η εφαρμογή του άρθρου 4 θα οδηγήσει στη μείωση του ανταγωνισμού και θα δημιουργήσει συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά ακτινιδίου στην Ελλάδα. Είναι όμως το ίδιο εγκληματικό ένα μήνα πριν τη συγκομιδή να εισάγεται έστω και ως σχέδιο αυτό το άρθρο.
Κύριε Υπουργέ
Οι Νόμοι και οι αποφάσεις βγαίνουν για το καλό των πολλών και όχι φωτογραφικά για το συμφέρων ορισμένων και στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται το δεύτερο . Πριν τρία χρόνια σας επισκέφτηκαν τρεις έμποροι με συσκευαστήρια και με επιχειρήματα που εξυπηρετούν το δικό τους συμφέρων προσπαθούν να περάσουν μια γραμμή αντίθετη προς το σύνολο των ακτινιδοπαραγωγών . Το πρόβλημα δεν είναι η εξαγωγή με 20 kgr κλούβες. Το πρόβλημα είναι η κοπή παράνομα των ακτινιδίων, η χειραγώγηση της τιμής του ακτινιδίου, η διασφάλιση των χρημάτων του παραγωγού όπως κάνατε με τους γαλακτοπαραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, των έλεγχο αυτών που συγκομίζουν, τον έλεγχο των φαρμάκων που και των ορμονών που ρίχνει ο παραγωγός στο ακτινίδιο αφού ο έμπορος θέλει μόνο μεγάλα και γενικά από την πλευρά σας η προφύλαξη ενός προϊόντος διαρκώς αναπτυσσόμενο και με πολύ καλή απόδοση για τον αγρότη που ασχολείτο με την παράγωγη. Οι Ιταλοί, οι Ζηλανδοί, προσέχουν τους παραγωγούς τους, το προϊόν τους και γι αυτό είναι πιο ψηλά από τους Έλληνες που εκ του αποτελέσματος βλέπουμε να παλεύει μόνος του με ένα κράτος απών και απέναντι του . Μην λειτουργείτε κατασταλτικά αλλά προληπτικά.
Το Κίνημα Αλλαγής Άρτας συντάσσεται δίπλα στον ακτινιδιοπαραγωγό και είναι αντίθετο στην Υπουργική Απόφαση που βρίσκεται σε διαβούλευση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προτείνει για τέτοια σοβαρά ζητήματα να λαμβάνονται με γνώμονα το καλό του Έλληνα παραγωγού, τη διασφάλιση της ποιότητας του ακτινιδίου και όχι αιφνιδιαστικά με φωτογραφικές Υπουργικές Αποφάσεις που υποσκάπτουν το συμφέρον του παραγωγού και εξυπηρετούν συμφέροντα υμετέρων.
H ψήφιση του άρθρου 4 μπορεί να αυτή τη στιγμή στα μάτια των μη συνεταιρισμένων παραγωγών, που περιμένουν τους εκάστοτε ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ να τους ''σώσουν'', να φαίνεται καταστροφική , ΟΜΩΣ μόνο θετικές συνέπειες θα έχει στο μέλλον .
Η ανάγκη για συντήρηση των ακτινιδίων σε ψυκτικούς θαλάμους θα οδηγήσει σε επενδύσεις σε αυτό τον τομέα και πραγματικά αυτό χρειάζεται το ελληνικό ακτινίδιο για να αυτονομηθεί και ταυτόχρονα να κερδίσει τις αγορές σε όλο τον κόσμο ,όλο το χρόνο.
Η πολιτεία πρωτίστως πρέπει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία στην ανάπτυξη των υποδομών σε ψυκτικούς χώρους.
Κρατώντας τα ακτινίδια στη χώρα μας ,εδραιώνουμε το ''ελληνικό ακτινίδιο'' στο εξωτερικό ,κερδίζοντας τη θέση που του αξίζει , ενώ ταυτόχρονα δίνουμε εργασία στους συνανθώπους μας σε μια περίοδο που την έχουν όλοι τόσο πολύ ανάγκη .
Οι εξαγωγές αγροτικών προιόντων επηρεάζουν θετικά την οικονομία της χώρας μας βοηθώντας τόσο τις τοπικές κοινωνίες μέσω της εργασίας που προσφέρουν κατά τη συσκευασία και τυποποίηση τους ,όσο και τις ευρύτερες κοινωνίες μέσω των εμπλεκόμενων στη μεταφορά τους και στα υλικά συσκευασίας τους.
Την προστιθέμενη αξία του προιοντος την καρπώνεται τελικά η ΕΛΛΑΔΑ.
Κύριε Υπουργέ,
Είναι σαφές πως η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών που την προωθούν και μόνο, που δεν είναι άλλοι από τους ΛΙΓΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ακτινιδίων οι οποίοι όλα τα προηγούμενα χρόνια εκμεταλεύονταν τους παραγωγούς κρατώντας την τιμή του ακτινιδίου στον παραγωγό σε εξευτελιστικά επίπεδα συγκρινόμενη με την αντίστοιχη τιμή σε όλες τις άλλες ακτινιδιοπαραγωγούς ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρόσφατη δραστηριοποίηση των παραγωγών κατάφερε να διευρύνει την αγορά μέσω εξαγωγών, πράγμα το οποίο επέφερε τα τελευταία χρόνια σημαντική αύξηση των τιμών στον παραγωγό με αποτέλεσμα να θίγονται τα συμφέροντα των ντόπιων εμπόρων, οι οποίοι με αυτήν την υπουργική απόφαση που προωθούν επιθυμούν να συνεχίσουν να κρατούν συμπιεσμένες τις τμές αδιαφορώντας για τη μισή εθνική παραγωγή που θα πεταχτεί διότι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να την διαχειριστούν οι ίδιοι με τις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις που διατίθενται σήμερα στην Ελλάδα.
Παρακαλώ ως κυβέρνηση που θέλει να βρίσκεται στο πλευρών των πολλών και ανίσχυρων και όχι στο πλευρό των λίγων και ισχυρών σκεφτείτε ότι:
ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΙΠΤΑΝ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Ή ΑΛΛΗ ΠΟΥ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΥΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Με εκτίμηση
Πατσός Μάριος
Παραγωγός
Κύριε υπουργέ,
σήμερα πληροφορήθηκαμε το γεγονός ότι σας επισκέφτηκαν 3 έμποροι εξαγωγείς της περιοχής μας του νομού Άρτας και σας κατέθεσαν ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας κατά του νέου νόμου που προωθείτε, για τη διακίνηση των ακτινιδίων συνοδευόμενο από 400 υπογραφές παραγωγών.
Μέχρι τέλος του μήνα οι υπογραφές θα είναι χιλιάδες και συνάμα με την οικονομική καταστροφή που θα επιφέρει αυτή η Υπουργική Απόφαση στο προϊόν του ακτινιδίου, είναι βέβαιο ότι εξίσου μεγάλο θα είναι και το πολιτικό κόστος.
Η Ο.Π. ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΠΥΡΓΕΤΟΥ ως μελος της υπο συστασης διεπαγγελματικης ακτινιδιου ανακοινώνει ότι για την διακίνηση ακτινιδίων προς το εξωτερικό συντάσετε με την απόφαση της υπό σύστασης διεπαγγελματικής όπως η εξαγωγή ακτινιδίων πρέπει να γίνετε σε συσκευασία μικρότερη ή ίση των 20 κιλών
Ως καθετοποιημένη παραγωγική τυποποιητική και εξαγωγική εταιρεία θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως χρειάζεται ένα νομοσχέδιο που θα λύσει χρόνια προβλήματα του κλάδου, τόσο για το ακτινίδιο όσο και για τα υπόλοιπα νωπά φρούτα.
• Το άρθρο 4 δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί δεν δίνει λύση σε προβλήματα του κλάδου μας επιπλέον ίσως δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα. Επιπλέον συμφωνούμε με όλες τις ενστάσεις των προηγούμενων στο συγκεκριμένο άρθρο.
• Η χρονική περίοδος που έρχεται το προσχέδιο είναι άκαιρη μιας και η σεζόν εμπορίας του ακτινιδίου έχει ήδη ξεκινήσει με πρώιμες ποικιλίες και εμπορικές συμφωνίες έχουν ήδη γίνει.
• Σχετικά με το άρθρο 2 γιατί προτείνεται "αποκλειστικά και μόνο" ημερομηνία έναρξης συγκομιδής για την ποικιλία Hayward εφόσον γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της πρόωρης κοπής ακτινιδίων αφορά και άλλες ποικιλίες;
Ως καθετοποιημένη παραγωγική τυποποιητική και εξαγωγική εταιρεία θέλουμε να καταστήσουμε σαφές πως χρειάζεται ένα νομοσχέδιο που θα λύσει χρόνια προβλήματα του κλάδου, τόσο για το ακτινίδιο όσο και για τα υπόλοιπα νωπά φρούτα.
• Το άρθρο 4 δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί δεν δίνει λύση σε καίρια προβλήματα του κλάδου, αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα. Οι προηγούμενες τοποθετήσεις και ενστάσεις μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους.
• Η χρονική περίοδος που έρχεται το προσχέδιο είναι άκαιρη μιας και η σεζόν εμπορίας του ακτινιδίου έχει ήδη ξεκινήσει με πρώιμες ποικιλίες και εμπορικές συμφωνίες έχουν ήδη γίνει.
• Σχετικά με το άρθρο 2 γιατί προτείνεται "αποκλειστικά και μόνο" ημερομηνία έναρξης συγκομιδής για την ποικιλία Hayward εφόσον γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της πρόωρης κοπής ακτινιδίων αφορά και άλλες ποικιλίες;
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΙΝΙΔΩΝ «ΑΡΑΧΘΟΣ»
Επιτρέψτε μας να εκφράσουμε και από πλευρά μας εκπροσωπώντας μεγάλη μερίδα παραγωγών στο Νομό της Άρτας την ένσταση μας στο άρθρο 4.
Η χρονική περίοδος που δίδετε για την διαβούλευση του, δεν είναι η κατάλληλη καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η συγκομιδή ακτινιδίων, έχουν ήδη κλειστεί συμφωνίες και έχει γίνει ο σχετικός προγραμματισμός διακίνησης, βασιζόμενος στη τρέχουσα νομοθεσία εξαγωγών.
Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι κανένα Ελληνικό προϊόν δε θα πρέπει να εξάγεται χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές εμπορίας. Διερευνώντας την εφαρμογή του άρθρου 4, λίγες ημέρες πριν την συγκομιδή των ακτινιδίων HAYWARD και ενώ ήδη συγκομίζονται οι άλλες ποικιλίες, χωρίς να έχουν λυθεί τα βασικά θέματα υποδομών που θα διευκόλυναν τη διακίνηση προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 4, πιστεύουμε ότι θα αποβεί μη συμφέρουσα για τους παραγωγούς (θα μείνουν τα ακτινίδια στα δέντρα ή θα πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές) διότι ο τρόπος διακίνησης του συγκεκριμένου προϊόντος, που πρέπει να γίνει σε 1 μήνα, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη την αλυσίδα συγκομιδής -διακίνησης - αποθήκευσης.
Στη περιοχή της Άρτας οι ποσότητες ακτινιδίου που παράγονται αυτή τη στιγμή είναι 50.000 τόνοι με αυξητική πορεία για τα επόμενα χρόνια ενώ οι αποθηκευτικοί χώροι (Ψυγεία- Διαλογητήρια) που είναι απαραίτητοι για το συγκεκριμένο προϊόν φτάνουν μόνο τις 10.000 τόνους, με έργα υποδομών για άλλους 5.000 τόνους. Αναρωτιόμαστε λοιπόν γιατί πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν δεν είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το προϊόν μας με τις κατάλληλες υποδομές.
Θα προτείναμε λοιπόν τη συζήτηση σε κατάλληλη χρονική στιγμή και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, του άρθρου 4 και ίσως ένα μεταβατικό στάδιο που θα έχει σαν αποτέλεσμα την ορθή εξαγωγή του ελληνικού προϊόντος αλλά και το συμφέρον των παραγωγών.
ΤΟ Δ.Σ.
Η ψήφιση του άρθρου 4 θα είναι καταστροφική για τους Έλληνες παραγωγούς και κατά συνέπεια για το Ελληνικό ακτινίδιο.
Οι υποδομές για συντήρηση ακτινιδίων στην Καβάλα αρκούν για 18.000 τόνους ενώ η παραγωγή στον νομό Καβάλας ξεπερνάει τους 40.000 τόνους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην Άρτα.
Συνολικά στην Ελλάδα οι υποδομές αρκούν για συντήρηση στην καλύτερη περίπτωση του 60% της παραγωγής, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται δραματικά τα επόμενα έτη λόγω των πολλών νέων φυτεύσεων ακτινιδίων και των ελάχιστων νέων επενδύσεων σε υποδομές ψύξης.
Αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη παράγραφος, τι θα απογίνει το υπόλοιπο 40% της παραγωγής (80.000 τόνοι) φέτος και τα επόμενα χρόνια;
Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχαν οι υποδομές και να έμενε στο ελληνικό κράτος όλη η προστιθέμενη αξία από την τυποποίηση των ακτινίδιων, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχουν θα πρέπει προς όφελος των παραγωγών να μην ψηφιστεί η συγκεκριμένη παράγραφος.
Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, θα είναι πολύ ευχάριστο να αγοράσουν τα ακτινίδια πολύ φθηνά υπό τον φόβο τον παραγωγών ότι τα ακτινίδια θα μαλακώσουν στα δένδρα και να τα πουλήσουν από Ιανουάριο έως Απρίλιο όταν η αγορά θα έχει «καθαρίσει» από τα μαλακά ακτινίδια που θα προσφέρονται σε οποιαδήποτε τιμή στις αγορές. ΄
Άποψή μας είναι ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει τους Έλληνες παραγωγούς.
Ελπίζοντας ότι στο μέλλον θα γίνουν οι κατάλληλες υποδομές, το διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για την «τακτοποίηση» των ακτινιδίων και όχι να υψώνονται εμπόδια.
Δυστυχώς, η μόνη λύση που εμείς βλέπουμε για την αποσυμφόρηση της τεράστιας πλεονάζουσας ποσότητας, είναι η πώληση των ακτινιδίων την περίοδο της συγκομιδής. Η πώληση τόσο μεγάλης ποσότητας δεν μπορεί να γίνει σε χαρτοκιβώτια αφού έτσι θα πρέπει να καταναλωθούν άμεσα, πράγμα που είναι αδύνατο.
Θα ήθελα να μου εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να εφαρμόσετε τη παράγραφο 1. του Άρθρου 4 και σε τι εξυπηρετεί τη χώρα και τους παραγωγούς.
1. Στα στάδια της εξαγωγής σε τρίτες χώρες και της αποστολής στην Ε.Ε. τα μέσα συσκευασίας ακτινιδίων των φορτίων απαγορεύεται να υπερβαίνουν τα 20 κιλά.