Περιφερειακές Ενότητες
1.Όλες οι περιφερειακές οργανικές μονάδες του Οργανισμού με βάση την έδρα τους λειτουργούν στις κατωτέρω Περιφερειακές Ενότητες:
1.1. Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Καβάλα.
1.2. Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
1.3. Περιφερειακή Ενότητα Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κέρκυρας, με έδρα τα Ιωάννινα.
1.4. Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λάρισα.
1.5. Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα.
1.6. Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και Νήσων Αιγαίου, με έδρα την Αθήνα.
1.7. Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης.
2. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συστήνεται οργανική μονάδα σε επίπεδο Τμήματος, με την ονομασία Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής υπαγόμενο στη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων. Στο εν λόγω Τμήμα εντάσσονται τα Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος, οι Εποπτείες και οι δραστηριότητες που αφορούν τους Γεωργικούς Συμβούλους, που εδρεύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της.
3. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συστήνεται οργανική μονάδα σε επίπεδο Τμήματος, με την ονομασία Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης υπαγόμενο στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.. Στο εν λόγω Τμήμα εντάσσονται οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) και οι άλλες δομές αγροτικής κατάρτισης με παραρτήματα στις έδρες των Κέντρων ΔΗΜΗΤΡΑ που εδρεύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας της.
4. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα λειτουργεί Περιφερειακό Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικού Οικονομικού με οριζόντιες αρμοδιότητες για τη διοικητική και οικονομική εξυπηρέτηση του συνόλου των υπηρεσιακών μονάδων που εδρεύουν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, εξαιρουμένων των ερευνητικών Ινστιτούτων ως προς τη διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων.
5.Τα ερευνητικά Ινστιτούτα που εδρεύουν στην περιοχή δικαιοδοσίας κάθε Περιφερειακής Ενότητας υπάγονται στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας.
6.Ειδικότερα:
6.1. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.1.1. Το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, με έδρα την Καβάλα και με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση ιχθυοαποθεμάτων, την αλιευτική τεχνολογία και οικονομία, τη θαλάσσια οικολογία – ποιότητα υδάτων, τη μοριακή βιολογία – βιοτεχνολογία υδρόβιων οργανισμών, την αλιευτική διαχείριση λιμνοθαλασσών και άλλων εσωτερικών και παράκτιων οικοσυστημάτων, την τεχνητή εκτροφή υδρόβιων οργανισμών (υδατοκαλλιέργειες) και την αλιευτική μεταποίηση.
6.1.2. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α)Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Δράμας, με έδρα τη Δράμα.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με έδρα τη Ξάνθη.
6.1.3. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α)Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Ορεστιάδας, Ξάνθης και Χρυσούπολης, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
β) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.1.4. Το Εργαστήριο Ελέγχου Καπνού με έδρα τη Δράμα (πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο).
6.2. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.2.1.Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών και Επιστήμης των Ζώων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο προέρχεται από τα αναδιαρθρούμενα και ενοποιούμενα σε αυτό: α) Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, β) Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών και γ) Τμήμα Μελισσοκομίας Χαλκιδικής και με γνωστικό αντικείμενο την ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την προστασία της υγείας και ευζωίας των αγροτικών ζώων (χερσαίων και υδρόβιων), την πρόληψη των ζωανθρωπονόσων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας των ζώων (φυσιολογία, γενετική βελτίωση, διατροφή) και τη βιωσιμότητα των εκτροφών, αναπαραγωγική διαχείριση των ζώων και τη διαχείριση των εκτροφών, υγιεινή-ασφάλεια και τεχνολογία προϊόντων και τροφίμων ζωικής προέλευσης και τη μελισσοκομία.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί Τμήμα Επιστήμης των Ζώων στην Παραλίμνη Γιαννιτσών, στο οποίο υπάγεται και Τομέας Μελισσοκομίας στον Άγιο Μάμα Χαλκιδικής.
6.2.2. Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με γνωστικό αντικείμενο την έρευνα, την ανάπτυξη τεχνολογίας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την αειφορική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών οικοσυστημάτων (δασών, δασικών εκτάσεων, λιβαδιών, υγροτόπων) με οικολογικές αρχές, την ποσοτική και ποιοτική αύξηση των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση των οικολογικών χαρακτηριστικών του και τη διαχείριση των αστικών και περιαστικών δασών.
6.2.3. Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη το οποίο προέρχεται από τα αναδιαρθρούμενα και ενοποιούμενα σε αυτό: α) Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Θεσσαλονίκης και β) Τμήμα Φυλλοβόλων, Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας και με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία των αροτραίων και δενδρωδών καλλιεργειών καθώς και των κηπευτικών, αυτοφυών και αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών και φυλλοβόλων δενδρωδών.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί Τμήμα Φυλλοβόλων, Οπωροφόρων Δένδρων στη Νάουσα.
6.2.4.Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων με έδρα τη Θεσσαλονίκη το οποίο προέρχεται από το αναδιαρθρούμενο Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων Θεσσαλονίκης, και με γνωστικό αντικείμενο τη διαχείριση εδαφικών και υδατικών πόρων, υγρών και στερεών αποβλήτων και αρδευόμενων εδαφών, τη λίπανση – θρέψη καλλιεργειών και την αξιοποίηση γεωθερμίας.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
6.2.5.Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α)Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Πέλλας με έδρα την Παραλίμνη Γιαννιτσών.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη (πρώην Εποπτεία Γάλακτος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας).
6.2.6.Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Θεσσαλονίκης, Μακροχωρίου, Κιλκίς, Σκύδρας, Κατερίνης, Σερρών, Αγίου Μάμαντος, Σιδηροκάστρου και Αρναίας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
β) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.3. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κέρκυρας λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.3.1. Το Ινστιτούτο Γάλακτος και Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής, με έδρα τα Ιωάννινα, προερχόμενο από το αναδιαρθρούμενο Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων και με γνωστικό αντικείμενο τη χημεία, την τεχνολογία και τη μικροβιολογία γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης.
6.3.2. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α) Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Ηπείρου με έδρα τα Ιωάννινα.
6.3.3. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Η ΕΠΑΣ Ιωαννίνων (Γαλακτοκομική Σχολή) με έδρα τα Ιωάννινα.
β) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Κωστακίων, Αγνάντων, Άνω Καλεντίνης, Ιωαννίνων, Παραμυθιάς, Γραικοχωρίου, Πρέβεζας, Θεσπρωτικού, Σκεπαστού, Καστοριάς, Πολυκάρπης, Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, Γρεβενών, Δεσκάτης, Κοζάνης, Νεάπολης και Κέρκυρας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
γ) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.4. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.4.1. Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας με έδρα τη Λάρισα, το οποίο προέρχεται από τα αναδιαρθρούμενα και ενοποιούμενα σε αυτό: α) Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Λάρισας, β)Τμήμα Φυτοπροστασίας Βόλου, γ) Τμήμα Ακρόδυων Βαρδατών Λαμίας και δ) Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας και Ορχομενού και με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία των βιομηχανικών φυτών, των κτηνοτροφικών φυτών, των οσπρίων και των ακροδρύων, την εδαφολογία και την προστασία εδαφικών πόρων, καθώς και τον έλεγχο ποιότητας και ταξινόμησης βάμβακος.
Στο Ινστιτούτο λειτουργούν τα εξής ερευνητικά Τμήματα: (α) Τμήμα Φυτοπροστασίας στον Βόλο, (β) Τμήμα Ακροδρύων στις Βαρδάτες Λαμίας και (γ) Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος, με έδρα την Καρδίτσα, το οποίο διαρθρώνεται στα:
(ι) Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, με έδρα την Καρδίτσα και
(ιι) Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Ορχομενού, με έδρα τον Ορχομενό.
6.4.2. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α) Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα.
6.4.3. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Η ΕΠΑΣ Καλαμπάκας με έδρα την Καλαμπάκα και Αβερωφείου Λάρισας, με έδρα τη Λάρισα.
β) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Λάρισας, Στεφανόβουνου, Βόλου, Αλμυρού, Αργαλαστής, Καρδίτσας, Παλαμά, Καλαμπάκας, Θήβας, Νέας Αρτάκης, Βαρδατών, Δομοκού, Καρπενησίου και Ευπαλίου, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
γ) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.5. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα, λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.5.1.Το Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, με έδρα την Πάτρα, προερχόμενο από το αναδιαρθρούμενα και ενοποιούμενα σε αυτό: α) Τμήμα Φυτοπροστασίας Πάτρας, β) Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας και με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία των εσπεριδοειδών, της ελιάς, της αμπέλου και των κηπευτικών φυτών.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών με έδρα την Καλαμάτα και τομέα Οπωροκηπευτικών με έδρα τον Κόροιβο Πύργου.
6.5.2. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α) Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Πάτρας με έδρα την Πάτρα.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Πάτρα.
6.5.3. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Η ΕΠΑΣ Νεμέας με έδρα τη Νεμέα.
β) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Ν. Κίου, Κυπαρισσίας, Βέλου (πρώην Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο ΑΧΕΠΑΝΣ Βέλου Κορινθίας),Φιλιατρών, Καλαμάτας, Κερασίτσας, Μεγαλόπολης, Τροπαίων, Λεωνιδίου, Γυθείου, Μεσολογγίου, Αγρινίου και Πάτρας(πρώην Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Πατρών), όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
γ) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.6. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής και Νήσων Αιγαίου λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.6.1.Το Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Αττικής, με έδρα την Αθήνα, το οποίο προέρχεται από τα αναδιαρθρούμενα και ενοποιούμενα σε αυτό (α) Τμήμα Αμπέλου Αττικής, (β) Τμήμα Εδαφολογίας Αθηνών και (γ) Τμήμα Γεωργικής Μηχανικής Αθηνών και με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία της αμπέλου, την εδαφολογία, την προστασία εδαφών και την πρωτογενή διαχείριση αγροτικών προϊόντων και τη γεωργική μηχανική.
6.6.2. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων με έδρα την Αθήνα και με γνωστικό αντικείμενο τη συντήρηση νωπών αγροτικών προϊόντων, τη μεταποίησή τους με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών για παραγωγή τροφίμων και ποτών, τη δευτερογενή αξιοποίηση αγροτικών υποπροϊόντων τους, τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων και ποτών.
Στο Ινστιτούτο λειτουργεί Εργαστήριο Ελαιολάδου με έδρα τη Μυτιλήνη της Λέσβου.
6.6.3. Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με έδρα την Αθήνα και με γνωστικό αντικείμενο την αειφορική διαχείριση και ανάπτυξη φυσικών οικοσυστημάτων με έμφαση στα δασικά της μεσογειακής ζώνης, τη λειτουργία των δασικών οικοσυστημάτων και την παρακολούθηση της δομής, της σύνθεσης και της βιοποικιλότητάς τους, την προστασία τους από πυρκαγιές, ασθένειες και έντομα, την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, τα αστικά και περιαστικά δάση και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου και την τεχνολογία αξιοποίησης δασικών προϊόντων και δασικής βιομάζας.
6.6.4. Το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα και με γνωστικό αντικείμενο την αγροτική οικονομία και ανάπτυξη, την αγροτική πολιτική, την εμπορία αγροτικών προϊόντων, την αγροτική κοινωνιολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
6.6.5. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσονται:
α) Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη.
β) Η Εποπτεία Γάλακτος Ανατολικής Στερεάς και Νήσων με έδρα την Αθήνα.
6.6.6. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Η ΕΠΑΣ Συγγρού Αττικής με έδρα το Μαρούσι.
β) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Νάξου και Ρόδου, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
γ) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
6.7. Στην Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης λειτουργούν οι κατωτέρω οργανικές μονάδες:
6.7.1. Το Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής Κρήτης, με έδρα τα Χανιά, το οποίο προέρχεται από το αναδιαρθρούμενο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και με γνωστικό αντικείμενο τη γενετική βελτίωση, τις τεχνικές καλλιέργειας και τη φυτοπροστασίας της ελιάς, των εσπεριδοειδών, των υποτροπικών φυτών, της αμπέλου και των κηπευτικών φυτών.
Στο Ινστιτούτο λειτουργούν τα εξής ερευνητικά Τμήματα: (α) Τμήμα Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών με έδρα τα Χανιά, (β) Τμήμα Αμπέλου, Λαχανοκομίας και Ανθοκομίας με έδρα το Ηράκλειο και (γ) Τμήμα Φυτοπροστασίας με έδρα το Ηράκλειο.
6.7.2. Το Τμήμα Ανάπτυξης, Εφαρμογών και Συμβουλευτικής της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων στο οποίο εντάσσεται:
Το Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Ρεθύμνου με έδρα το Ρέθυμνο.
6.7.3. Το Τμήμα Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο οποίο εντάσσονται:
α) Η ΕΠΑΣ Μεσσαράς, με έδρα τη Μεσσαρά Ηρακλείου.
β) Τα Κέντρα ΔΗΜΗΤΡΑ Χανίων, Σητείας, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Μεσσαράς (πρώην Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Μεσσαράς Κρήτης), όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 337423/1998 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Γεωργίας (ΦΕΚ Β΄ 772/26.07.1998), η οποία αντικαταστάθηκε με την αριθμ. 258654/2003 όμοια (ΦΕΚ Β΄ 1324/16.09.2003) και αναδιαρθρώθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β΄ 2889/27.10.2014).
γ) Οι Σταθμοί Γεωργικής Έρευνας με έδρα Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, όπως μεταφέρθηκαν με την αριθμ. 288611/1990 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης και Γεωργίας (ΦΕΚ Β 530/21-8-1990) στο ΕΘΙΑΓΕ, αναδιαρθρώθηκαν και ενοποιήθηκαν με την αριθμ. 919/131869/2014 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως δομές Συμβουλών, Μεταφοράς Καινοτομίας, επιδεικτικών ή πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.
7. Τα ανωτέρω αναφερόμενα ερευνητικά Ινστιτούτα αποτελούν αυτοτελείς ερευνητικούς φορείς ως προς την ερευνητική τους δραστηριότητα και έχουν πρωτογενή ικανότητα δικαιοπραξίας εκπροσωπούμενα από τον Διευθυντή τους να καθίστανται συμβαλλόμενα μέρη υπό την επωνυμία τους και στο όνομα του Οργανισμού, αναλαμβάνοντας αντίστοιχα την αρμοδιότητα του νομίμου εκπροσώπου του Οργανισμού, αποκλειστικά για την υλοποίηση βασικής και εφαρμοσμένης, ελεύθερης ή προσανατολισμένης αγροτικής έρευνας και τεχνολογίας, τη διάδοση και εφαρμογή των αποτελεσμάτων της έρευνας, μέσω επιστημονικών δημοσιεύσεων και της οικονομικής και κοινωνικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε τρίτους.
8. Με τον εσωτερικό κανονισμό καθορίζεται η διαδικασία και κάθε άλλη λεπτομέρεια αξιολόγησης των ερευνητικών Ινστιτούτων κατ΄ αναλογία των προβλεπόμενων στις διατάξεις του άρθρου 31 του ν.4310/2014 όπως κάθε φορά ισχύει.
9. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού καθορίζεται η περαιτέρω διάρθρωση των ερευνητικών Ινστιτούτων και των άλλων περιφερειακών οργανικών μονάδων, η ονομασία τους, η έδρα τους, οι σκοποί και οι στόχοι τους, οι αρμοδιότητές τους, η γενική περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης καθώς και οι κατηγορίες, κλάδοι ή οι ειδικότητες από τους οποίους θα προέρχονται οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων, εκτός εάν άλλως ορίζεται στον παρόντα νόμο.
10. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Οργανισμού μπορεί να προβλέπεται η αναδιάρθρωση, συγχώνευση και κατάργηση ερευνητικών Ινστιτούτων και περιφερειακών οργανικών μονάδων και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες, η σύσταση νέων ερευνητικών Ινστιτούτων και περιφερειακών οργανικών μονάδων καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που αφορά στην οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού, εκτός εάν άλλως ορίζεται στον παρόντα νόμο.
11. Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα λειτουργούν και Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών. Η σύσταση και κάθε άλλη λεπτομέρεια λειτουργίας τους καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.