ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 03/06/2021
Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ», δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ερασιτέχνες αλιείς με πρόσημο την αγάπη τους για το ψάρεμα, την φύση και τη θάλασσα. Επιπλέον θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων της χώρας μας, τον σεβασμό κάθε μορφής ζωής μέσα σε αυτό καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος . Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια στην απειλή που δέχεται καθημερινά ο υδάτινος κόσμος μας και προέρχεται από διάφορους παράγοντες με έναν από αυτούς την παράνομη αλιεία. Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, ο Σύλλογός μας τάσσεται υπέρ της ψήφισης νομοσχεδίων που θα αφορούν την αλιεία και δεν θα υπόκεινται σε άλλες νομοθεσίες και διατάξεις του παρελθόντος που το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση στη σωστή τήρησή τους από πλευράς αλιέων και στην ορθή επιβολή του Νόμου από τα ελεγκτικά μέσα .
Ο Σύλλογός μας και το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων της χώρας μας θεωρεί απαραίτητη την εξαρχής συζήτηση με αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς και ερευνητικούς παράγοντες για την μελέτη και δημιουργία ενός νομοσχεδίου που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και την θέσπιση ποινών που σκοπό θα έχει την καταστολή της παράνομης αλιείας και διάφορων συμπεριφορών κι ενεργειών που απειλούν στο σύνολό του το υδάτινο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες από τις προτάσεις μας και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας και την συνεργασία μας για τον σκοπό αυτό.
Όσον αφορά το επικείμενο προσχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση, η θέση του Συλλόγου σύμφωνα με τις απόψεις και τις προτάσεις των μελών που την απαρτίζουν, αντιτίθεται με τις προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό, ζητώντας διευκρινήσεις και προτείνοντας λύσεις που θα οδηγήσουν στην δικαιότερη αντιμετώπιση των ερασιτεχνών αλιέων.
Συγκεκριμένα:
1) Επανεξέταση του θέματος οριστικοποίησης της ατομικής άδειας αλιείας για όλα τα είδη ψαρέματος, η οποία άδεια να εκδίδεται από τους συλλόγους ώστε να αποσυμφορηθούν οι λιμενικές αρχές από αυτήν την υποχρέωση. Τήρηση μητρώου μελών το οποίο να είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεση των αρμόδιων φορέων. Θέσπιση παραμέτρων που θα αφορούν την δυνατότητα αλιείας από αλλοδαπούς πολίτες (τουρίστες, πολίτες γειτονικών κρατών) όπως για παράδειγμα καταβολή αντιτίμου για άδεια αλιείας με ορισμένη χρονική ισχύ και δήλωση τοποθεσίας ψαρέματος.
2) Καθορισμός ποινών που να αφορούν και εντατικοποίηση ελέγχων, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο. Είναι αναγκαία η θέσπιση βαρύτατων προστίμων και διοικητικών μέτρων για την παράνομη αλιεία η οποία αποφέρει τεράστιο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος. Συνεργασία των συλλόγων με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ελέγχους που αφορούν πρόσωπα φυσικά ή νομικά.
3) Όσον αφορά τα ζωντανά δολώματα, η απαγόρευσή τους εμμέσως επιφέρει την απαγόρευση του ψαρέματος, καθώς μεγάλο πλήθος παράκτιων αλιέων αλλά και αλιέων από σκάφος χρησιμοποιούν ζωντανά δολώματα (σκουλήκια ή μαλάκια). Ο εξοπλισμός που έχουν στην κατοχή τους κοστίζει αρκετά χρήματα οπότε θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για τα καταστήματα ειδών αλιείας. Να εξεταστεί η νομιμοποίηση των ζωντανών δολωμάτων και του εμπορίου αυτών με όλα τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις. Η καθολική απαγόρευση των ζωντανών δολωμάτων και η αντικατάστασή τους από τεχνητά προϋποθέτει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους ερασιτέχνες αλιείς καθώς απαιτεί αλλαγή εξοπλισμού και κόστος στο περιβάλλον λόγω των υλικών κατασκευής τους, επιπροσθέτως το μέτρο αυτό θα πλήξει τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα. Εάν η συγκεκριμένη παράγραφος αφορά τα ζωντανά μαλάκια, να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αλιευμάτων ανά άτομο ή σκάφος, δεν επηρεάζεται από την ποσότητα ζωντανών δολωμάτων. Εάν πάλι γίνεται για την προστασία τους ως πληθυσμό, μπορεί να οριστεί ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ζωντανών δολωμάτων.
4) Στο θέμα με τους περιορισμούς που αφορούν τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά μέσα προτείνεται η τήρηση των προϋπάρχοντων απαγορεύσεων, όσον αφορά όμως τα ηλεκτρικά εργαλεία προτείνεται η χρήση αυτών έως μία συγκεκριμένη ισχύ ρεύματος. Οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μεγαλύτερης ισχύος, αποσκοπεί τις περισσότερες φορές σε έκνομες ενέργειες. Υπάρχουν είδη ψαρέματος όπως η «μπαλαδοκαθετή», που γίνονται σε μεγάλα βάθη και είναι αδύνατη η ανάκτηση της πετονιάς με μυϊκή δύναμη. Επίσης, η χρήση τέτοιων μηχανισμών εξυπηρετεί την άσκηση αλιείας από ΑμεΑ και άτομα με προβλήματα υγείας τα οποία δεν τους επιτρέπουν τη χρήση χειροκίνητων μηχανισμών.
5) Για τον καλύτερο έλεγχο των σκαφών προτείνεται η δημιουργία στοχευμένων ελεγχόμενων ραμπών καθέλκυσης αυτών ανά την χώρα και η υποχρέωσή τους για καθέλκυση-ανέλκυση μόνο από εκεί και όχι από παραλίες ή άλλα σημεία. Έτσι, γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος αυτών.
6) Στα εσωτερικά κυρίως ύδατα της χώρας, δημιουργία αλιευτικών περιοχών για την αποκλειστική άσκηση της αλιείας αλλά και δημιουργία προστατευόμενων περιοχών για την προστασία της βιοποικιλότητας. Στα θαλάσσια ύδατα, πέραν της ελεύθερης άσκησης αλιείας στις επιτρεπόμενες από τον νόμο τοποθεσίες, προτείνουμε και την δημιουργία αποκλειστικών ζωνών αλιείας και τον περιορισμό λοιπών δραστηριοτήτων σε αυτές.
7) Επαναπροσδιορισμός των επιτρεπόμενων ορίων των αλιευμάτων τόσο των υπαρχόντων όσο και των απροσδιόριστων. Πολλά αλιεύματα έχουν επιτρεπόμενο όριο αλίευσης κατώτερο του μεγέθους που είναι ικανά να γονιμοποιηθούν.
8) Στοχευμένη απαγόρευση αλίευσης ειδών με βάση την συγκεκριμένη περίοδο αναπαραγωγής τους και όχι μία γενικευμένη χρονική απαγόρευση με προοπτική την προστασία των αλιευμάτων.
9) Σήμανση των αλιευμάτων τόσο από τους ερασιτέχνες όσο και από τους επαγγελματίες ψαράδες ώστε να αποφευχθεί η παράνομη διάθεση των αλιευμάτων, κάτι το οποίο συνεπάγεται οικονομικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους επαγγελματίες.
Η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας καθώς και η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν με την έμμεση απαγόρευση άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας. Ο ενσυνείδητος ερασιτέχνης ψαράς έχει την τάση να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κάθε μορφής ενίσχυση των συλλόγων οι οποίοι μπορούν να επιφορτιστούν με το έργο της διάδοσης της γνώσης και της προαγωγής παιδείας. Αυτό γίνεται με επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαρκής ενημέρωση των μελών. Η καταστολή της παράνομης αλιείας δεν επιτυγχάνεται με τον περιορισμό του συνόλου των ενσυνείδητων αλιέων αλλά με τους εντατικούς ελέγχους, την εφαρμογή των νόμων και την επιβολή κυρώσεων. Γι αυτούς τους λόγους προτείνουμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να γίνει σαφής και στοχευμένος επαναπροσδιορισμός, με την συμμέτοχη όλων των αρμόδιων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των οργανωμένων ερασιτεχνών αλιέων.
Η σύνδεση του ερασιτέχνη ψαρά με το νερό, αποτελεί γι αυτόν, πηγή ζωής και τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας του.
Είναι η προσωπική στιγμή με το παιδί του ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο την σύνδεση τους , μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα που απομακρύνουν και λυγίζουν τους δεσμούς μιας οικογένειας, φτιάχνοντας ταυτόχρονα αναμνήσεις που συντροφεύουν μια ζωή και περνούν από γενιά σε γενιά.
Είναι η ομορφιά της ανακάλυψης νέων τόπων της πατρίδας του, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομορφιές της μέσα από μία μοναδική δραστηριότητα ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και φροντίζει γι αυτό.
Η επαφή του ερασιτέχνη ψαρά με το υδάτινο περιβάλλον, είτε αυτό είναι η θάλασσα είτε τα ποτάμια και οι λίμνες, εκτός από χόμπι, είναι κατά κύριο λόγο ψυχοθεραπεία η οποία, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, τον βοηθάει να μην καταρρεύσει καθώς πλήττεται η υγεία (σωματική και ψυχική), η εργασία και η οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.