ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
  3. Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2025
  4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 13/11/2025

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ

 

Ένα από τα σημαντικότερα και άλυτα προβλήματα των τελευταίων ετών, είναι το βακτηριακό κάψιμο. Προσβάλλει επιθετικά την αχλαδιά, λαίμαργες ποικιλίες μηλιάς(Fuji , Gala)αλλά τα τελευταία χρόνια και λιγότερο λαίμαργες όπως τις κίτρινες ποικιλίες Golden αλλά και κάποιες κόκκινες όπως Jeromine. Είναι πλέον σίγουρο ότι με τα υπάρχοντα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν μπορεί να δοθεί λύση. Επιλογές όπως το PEA-02, με τον μηχανισμό δράσης που έχει, αποτελούν μονόδρομο, έχοντας και ένα επιπλέον πλεονέκτημα από τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στην αγορά,να καταπολεμά το βακτήριο χωρίς να χρησιμοποιείται χημική δράση κάτι που αφορά άμεσα και τον καταναλωτή..
Για όλα αυτά θεωρούμε αναγκαία την κατ'εξαίρεση έγκριση του εν'λόγου προϊόντος.
ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Είμαι γεωπόνος-παραγωγός μήλων στην Αγια Λάρισας. Στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα μηλιές .Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με το βακτηριακό κάψιμο. Ειδικά οι ποικιλίες GALA,FUJI,GOLDEN, είναι πολύ ευαίσθητες. Το πρόβλημα είναι κατά περιόδους τόσο έντονο που η απώλεια φυτικού κεφαλαίου ξεπερνά το 30% .Κρίνεται απαραίτητη η αδειοδότηση χρήσης προϊόντων με κατασταλτική δράση .Μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα φυτοπροστατευτικα προϊόντα δεν μπόρεσαν να ελέγξουν συμπαντικά το πρόβλημα.
Μάμαλης Ιωάννης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το πρόβλημα το βακτηριακού καψιματος στην αχλαδιά και μηλιά αποτελεί στην χώρα μας ίσως τον σοβαρότερο λογο της συνεχόμενης μείωσης των στρεμμάτων που καλλιεργούνται με αυτά τα φρούτα. Η αντιμετώπιση αυτού του παθογόνου με τα είδη υπάρχοντα σκευάσματα (τα οποία δρουν κυρίως προστατευτικά όπως ο χαλκός) είναι ελλειπής. Για την καλυτερη αντιμετώπιση της ασθένειας ειναι επιβεβλημένη η χρήση σκευασμάτων με κατασταλτική κατά του βακτηρίου δράση ,ένα τέτοιο σκευασμα είναι το ΡΕΑ-02 ( Ιοί εναντίων βακτηριακών κυτταρων).
Θανάσης Κούντριας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά και την μηλιά αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για την περιοχη μάς. Χρειαζόμαστε όλα τα δυνατά όπλα για τον έλεγχο της ασθένειας με προϊόντα που να δρουν όχι μόνο προληπτικά αλλά και κατασταλτικά. Ποικιλίες αχλαδιάς όπως το Κρυστάλι και η κοντούλα και μηλιάς όπως είναι τα Γκαλά, τα Φούτζι και τα Γκόλτνεν αλλά αισίως και το Φιρίκι Πηλίου υποφέρουν κάθε χρόνο από το βακτηριακό κάψιμο χωρίς να μας παρέχονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά όπλα φυτοπροστασίας. Θεωρούμε λοιπόν το PEA 02 ως μια σημαντική λύση και ενα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας για να παλέψουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα
ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ.ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΧΛΑΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ.ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Σ ΑΥΤΟ.ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΜΑΛΑΚΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
ΕΙΜΑΙ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΛΑΚΟΣ, ΔΙΑΤΗΡΩ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ ΤΥΡΝΑΒΟΥ. ΣΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 10.000 ΣΤΡ. ΑΧΑΔΙ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΑΨΙΜΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΤΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ. ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ PEA-02 ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΔΡΑ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΩΣΤΕ Η ΒΙΟΣΙΜΩΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΧΛΑΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ.
Μαλακος Κωνσταντινος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Είμαι ο πρόεδρος της ομάδας Παραγωγών ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ στα Πλατανούλια Τυρνάβου. H ψύλλα της αχλαδιάς και το βακτηριακό κάψιμο είναι τα προβλήματα που βάζουν φρένο στην επιβίωση της συγκεκριμένης καλλιέργειας. χρειαζόμαστε ΟΠΛΑ ώστε να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα . Ένα τέτοιο προϊόν είναι το PEA 02 χθες έπρεπε να το έχουμε στα χέρια μας.........
ΧΑΛΙΒΕΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το βακτηριακό κάψιμο είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην περιοχή μας στην καλλιέργεια της αχλαδιάς. Σαν επικεφαλής του γεωπονικού τμήματος της ομάδας Παραγωγών ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ στα Πλατανούλια Τυρνάβου θέλω να επισημάνω ότι είναι επιβεβλημένη η χρήση του PEA02 . Το συγκεκριμένο προϊόν το πειραματισθήκαμε για 2 έτη 2024-2025 σε ποικιλία κοντούλα που είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτηριακό κάψιμο .Η χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος είχε τα καλυτέρα αποτελέσματα.
Παναγιώτης Γουβιώτης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά και την μηλιά αποτελεί ένα άλυτο πρόβλημα για την περιοχη μάς. Χρειαζόμαστε πολυεπίπεδη προσέγγιση για τον έλεγχο της ασθένειας με προϊόντα που να δρουν όχι μόνο προληπτικά αλλά και κατασταλτικά όπως είναι τα βακτηριοφάγα. Οι ζωηρές ποικιλίες αχλαδιάς όπως το Κρυστάλι και μηλιάς όπως είναι τα Γκαλά, τα Φούτζι αλλά και το παραδοσιακό Φιρίκι Πηλίου υποφέρουν κάθε χρόνο από το βακτηριακό κάψιμο και δεν έχουμε αποτελεσματικά όπλα φυτοπροστασίας.
Γεώργιος Πουλτσίδης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς και της μηλιάς απαιτεί συντονισμένη στρατηγική αντιμετώπισης με προϊόντα που όχι μόνο αυξάνουν την άμυνα των φυτών - κυττάρων τους ή/και προϊόντων που δρουν στατικά όπως ο χαλκός ή ανταγωνιστικά ΑΛΛΑ και προϊόντων που δρουν θεραπευτικά έναντι του παθογόνου όπως τα βακτηριοφάγα (ιούς που επιτίθονται στα βακτηριακά κύτταρα) που εμπεριέχονται στο προϊόν ΡΕΑ -02. Το πρόβλημα του βακτηριακού καψίματος είναι διαχρονικά μη αντιμετωπίσιμο στις περιφέρειες που καλλιεργείται η αχλαδιά και η μηλιά με επακόλουθο να εγκαταλείπονται ευπαθείς ποικιλίες όπως Κοντούλα αλλά και να καταστρέφονται δένδρα που έχει ως αποτέλεσμα το υψηλό κόστος παραγωγού. Η κατ' εξαίρεση έγκριση του συγκεκριμένου προϊόντος θεωρείτε επιβεβλημένη.
  • Σελίδα :
  • 1
  • 2


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1228
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 174
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 1054
  4. Τελευταίο Μέλος: Διαχειριστής
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα527
Εχθές561
Αυτή την εβδομάδα2577
Αυτόν το μήνα11281
Σύνολο1838231

Ποιος είναι Online

5
Online

28 Νοεμβρίου 2025

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: