ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Καθορισμος πλαισιου εφαρμογης των Παρεμβασεων Π3-73-2.1, Π3-73-2.2 και Π3-73-2.6 του Στρατηγικου Σχεδιου Κοινης Αγροτικης Πολιτικης (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλαδας 2023-2027
  3. Τρίτη, 10 Μαρτίου 2026
  4.  Εγγραφή μέσω email

Άρθρο 25

Τροποποίηση πράξης

  1. Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο υλοποιείται με παρέκκλιση από την εγκεκριμένη πράξη, όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόφαση ένταξης πράξεων, στο ΟΠΣΚΕ, στο πρακτικό της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Αξιολόγησης Αιτήσεων Στήριξης ή στο πρακτικό της Επιτροπής Εξέτασης Ενδικοφανών Προσφυγών, καθώς και σε τυχόν προγενέστερες εγκεκριμένες τροποποιήσεις, ο δικαιούχος ή ο νόμιμος εκπρόσωπός του ή ο ΕΦ (αυτοδίκαιη τροποποίηση) οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονικά μέσω ΟΠΣΚΕ αίτηση τροποποίησης. Η αίτηση τροποποίησης, εκτός των περιπτώσεων της αυτοδίκαιης τροποποίησης, δημιουργείται και υποβάλλεται, με ευθύνη του δικαιούχου καθώς και του συντονιστή της παρ. 3 του άρθρου 18. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ ....................
ΝΙΦΟΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Η μείωση της βαθμολογίας του δικαιούχου κατά το αίτημα τροποποίησης να μην υπολείπεται από αυτή που έλαβε η αίτησή του κατά το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησής, ενέχει μεγάλο κίνδυνο για απεντάξεις, διότι η υλοποίηση εντός του χρονικού ορίου που τίθεται, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην γεωργία φέρει κίνδυνους για την μη ολοκλήρωση στην υλοποίηση όλων των αιτουμένων δαπανών που είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική αίτηση.

Αντί αυτού προτείνουμε να ισχύσει όπως και στα προηγούμενα επενδυτικά προγράμματα, η βαθμολόγια της τροποποίησής να μην διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία του πρώτου επιλαχόντα στην οικεία περιφέρεια.

Θα μπορούσε επίσης, να τεθεί κάποιο εύρος απόκλισης της βαθμολογίας, π.χ. 5-10 μονάδες από την αρχική αίτηση στήριξης ή να υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια που να μπορούν να τεκμηριώσουν την απόκλιση αυτή, όπως για παράδειγμά, μη δυνατότητα υλοποίησης λόγω οικονομικής δυσχέρειας, αλλαγή κατεύθυνσης της εκμετάλλευσης του δικαιούχου κλπ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το πρώτο αίτημα τροποποίησης να μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή και αξιολόγηση του πρώτου αιτήματος πληρωμής δηλαδή μετά την υλοποίηση του 20% των εγκεκριμένων επενδύσεων
Στο σημείο 7 να προστεθούν ως μη ουσιώδεις παρεκκλίσεις και οι περιπτώσεις που προβλέπονταν στο θεσμικό πλαίσιο των προηγούμενων προσκλήσεων, δηλαδή:
-Οι περιπτώσεις μείωσης του χώρου σταβλισμού των ζώων, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές, όπου προβλέπονται, χωρίς να μειώνεται η δυναμικότητά του.
- Με την επιφύλαξη της παρ. 4, όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις διαφοροποίησης, με την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η δυναμικότητα της εκμετάλλευσης.

Στο σημείο 10.2 αναφέρεται ότι δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της βαθμολογίας του δικαιούχου σε σχέση με την βαθμολογία που έλαβε η αίτησή του κατά το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησής της, με την εξαίρεση κριτηρίων που δύναται να προσδιορισθούν στην πρόσκληση.

Καθώς τα κριτήρια βαθμολογίας δεν είναι γνωστά και τα κριτήρια που θα εξαιρεθούν θα προσδιοριστούν σε δεύτερο χρόνο, προτείνεται σε κάθε περίπτωση να καθοριστεί ένα εύρος μείωσης βαθμολογίας ανεξαρτήτως κριτηρίων και σε κάθε περίπτωση όχι κάτω από τη βαθμολογία της αίτησης που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία αλλά δεν καλύφθηκε από τις πιστώσεις της περιφέρειας, όπως και στην τελευταία πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης.
ΣΤΑΘΡΟΣ ΧΡΥΣΑΔΑΚΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σημείο 13. Θα πρέπει να απαλειφθεί η πρόβλεψη για "ενώ δεν μπορεί... μακροχρόνιων υποχρεώσεων". Γιατί η ζωή δεν μπαίνει σε κουτάκια.

Σημείο 10.2. "Έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της βαθμολογίας του δικαιούχου σε σχέση με την βαθμολογία που έλαβε η αίτησή του κατά το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησής της, με την εξαίρεση κριτηρίων που δύναται να προσδιορισθούν στην πρόσκληση."
Στα κριτήρια τα οποία θα δύναται να μεταβληθούν και να μειώνουν την βαθμολογία αλλά χωρίς ποινές, θα πρέπει να περιληφθεί η αλλαγή της μόνιμης κατοικίας. Οι άνθρωποι για λόγους κοινωνικούς (παντρεύονται!) και οικονομικούς μετακινούνται. Μετακομίζουν σε διπλανά χωριά και νομούς. Παντρεύονται οι ίδιοι, τα παιδιά τους μεγαλώνουν και χρειάζεται να πάνε σχολείο (δεν υπάρχουν σχολεία σε όλα τα χωριά), κ.λπ. Δεν γίνεται να "απαγορεύονται" στην πράξη οι μετακινήσεις αυτές!
ΔΗΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
6. Ο μέγιστος αριθμός τροποποιήσεων μείζονος σημασίας που υποβάλλονται από τον δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2).
Η εμπειρία από τις δυο τελευταίες προσκλήσεις επιβάλλει την αύξηση σε τρείς (3)
ΣΥΠΑ ΟΕ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
«Τροποποίηση πράξης
10. Δεν γίνονται δεκτές τροποποιήσεις που:
10.2 Έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της βαθμολογίας του δικαιούχου σε σχέση με την βαθμολογία που έλαβε η αίτησή του κατά το τελευταίο στάδιο της αξιολόγησής της, με την εξαίρεση κριτηρίων που δύναται να προσδιορισθούν στην πρόσκληση.»

Παρατήρηση: να αντικατασταθεί το πεδίο σχετικά με την βαθμολογία με το αντίστοιχο του θεσμικού πλαισίου των προηγούμενων σχεδίων βελτίωσης του 2023:
Έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της βαθμολογίας κάτω από τη βαθμολογία της αίτησης που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία αλλά δεν καλύφθηκε από τις πιστώσεις της Περιφέρειας ή τη βαθμολογική βάση της Περιφέρειας
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στην Ενότητα Β. Αίτηση Πληρωμής (Καταβολής Ενίσχυσης) – Δικαιολογητικά αναφέρεται το εξής:
4.11. Στην περίπτωση όπου κατά την έγκριση της αίτησης στήριξης έχουν βαθμολογηθεί κάποια από τα κριτήρια που αφορούν στην υλοποίηση δαπανών με το αίτημα πληρωμής συνυποβάλλεται τεχνική έκθεση στην οποία τεκμηριώνεται ότι η βαθμολογία του δικαιούχου δεν διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη βαθμολογία της αίτησης που συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη βαθμολογία αλλά δεν καλύφθηκε από τις πιστώσεις της περιφέρειας. Στην περίπτωση όπου έχει καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με το αίτημα τροποποίησης η βαθμολογία δεν πρέπει να διαμορφωθεί κάτω από τη βάση της βαθμολογίας, όπως αυτή θα καθοριστεί στην πρόσκληση.
ΣΥΠΑ ΟΕ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
«Τροποποίηση πράξης
7.Δεν θεωρούνται παρεκκλίσεις και δεν απαιτείται τροποποίηση της απόφασης ένταξης πράξης, υπό την προϋπόθεση ότι με το αίτημα πληρωμής προσκομίζονται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που απαιτούνταν κατά την εγκριτική διαδικασία, οι παρακάτω περιπτώσεις:
7.2. Γεωργικά κτίσματα, κατασκευές και φυτείες: Αλλαγή χωροθέτησης επιλέξιμων δαπανών, χωρίς αλλαγή της δυναμικότητας τους, υπό την προϋπόθεση απόδειξης της νόμιμης κατοχής στη νέα χωροθέτηση.»

Παρατήρηση: Να προστεθούν ως μη ουσιώδεις παρεκκλίσεις και οι περιπτώσεις του θεσμικού πλαισίου των προηγούμενων σχεδίων βελτίωσης του 2023, δηλαδή:
-Οι περιπτώσεις μείωσης του χώρου σταβλισμού των ζώων, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εθνικές και κοινοτικές προδιαγραφές, όπου προβλέπονται, χωρίς να μειώνεται η δυναμικότητά του.
- Με την επιφύλαξη της παρ. 4, όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις διαφοροποίησης, με την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζεται η δυναμικότητα της εκμετάλλευσης.
Διαφορετικά, θα οδηγηθούμε σε πληθώρα τροποποιήσεων ακόμα και για αμελητέες περιπτώσεις μείωσης του χώρου σταβλισμού οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσθήκη φόρτου εργασίας στις κατά τόπους ΔΑΑΚ.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1356
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 174
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 1181
  4. Τελευταίο Μέλος: Διαχειριστής
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης-

Επισκέπτες

Σήμερα606
Εχθές791
Αυτή την εβδομάδα1397
Αυτόν το μήνα25511
Σύνολο1916319

Ποιος είναι Online

5
Online

31 Μαρτίου 2026

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: