ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
  3. Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 22/06/2021

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ.

 

Όπως και όλους του ελαιοκαλλιεργητές, και μετά από την απώλεια του dimethoate, με ενδιαφέρει πολύ όταν προστίθενται νέες δραστικές στην καταπολέμηση του δάκου. Αυτό που με προβληματίζει όμως σε αυτή την περίπτωση είναι πως αναζητώντας πληροφορίες και επιστημονικά άρθρα που να αφορούν στην καταπολέμηση του εντόμου από τη δραστική ουσία spirotetramat, δεν βρήκα τίποτα απολύτως. Δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο internet. Αντιθέτως, βρήκα πολλές αναφορές για τις άλλες δραστικές που έχουν ήδη έγκριση όπως πχ στις πυρεθρίνες, τον καολινίτη και το acetamiprid. Ενδεικτικά επισυνάπτω 2 άρθρα που βρήκα με σύντομη αναζήτηση.
Παραπομπές
  1. http://www.giornatefitopatologiche.it/it/download/23?idMat=225527
  2. https://edepot.wur.nl/424339
Νικήτας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ένας νέος ελαιοκαλλιεργητής όπως είμαι κι εγώ, ενδιαφέρεται για όσον το δυνατό περισότερες διαθέσημες δραστικές ουσίες, κάτι που ισχύει ακόμα πιο πολύ για τα εντομοκτόνα τα οποία απ΄ότι διαβάζω, αντί να να αυξάνονται ελλατώνονται δραματικά στην Ευρώπη... Θα έπρεπε εμείς οι παραγωγοί να χαιρόμαστε για τέτοιες κινήσεις, αντί να κατηγορούμε τις εταιρίες και να βγάζουμε μόνοι τα μάτια μας. Επιλογή του καθένα μας είναι αν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι. Και πόσο μάλλον όταν αυτές οι λύσεις προέρχονται από μία τόσο σοβαρή εταιρία φαρμάκων όπως είναι η Bayer.
Δυστυχώς λόγω της απόσυρσης πολλών δραστικών από την καλλιέργεια της Ελιάς, φαίνεται ότι το πρόβλημα του Δάκου που μέχρι πριν ήταν ελεγχόμενο, θα έρθει ξανά στο προσκήνιο. Η ήδη διαπιστωμένη ανθεκτικότητα σε παλαιότερες δραστικές θα δημιουργήσει μεγαλύτερη πίεση ανθεκτικότητας σε αυτές που παραμένουν. Υπό αυτές τις συνθήκες η ύπαρξη μίας νέας δραστικής είναι θετική είδηση. Δεδομένου ότι το Movento ήδη χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια της επιτραπέζιας Ελιάς (εγκεκριμένο για κοκκοειδή), κυρίως στην επιτραπέζια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχει δράση στον Δάκο, μιας και χρησιμοποιείται τόσο στις αρχές Ιουνίου όσο και στις αρχές Φθινοπώρου για κοκκοειδή, περίοδο που συμπίπτει με πτήσεις – προσβολές Δάκου. Το γεγονός αυτό ουσιαστικά πέρα από την διαχείριση της ανθεκτικότητας των υπόλοιπων δραστικών, εξυπηρετεί και από πλευράς κόστους καθότι δεν θα χρειαστεί (εφόσον όντως έχει καλή δράση) να επιβαρυνόμαστε και με πρόσθετο ψεκασμό για Δάκο.
Δημήτρης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Πραγματικά απορώ πως γνωρίζουν οι υπόλοιποι σχολιαστές για την μέτρια ή κακή αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αφού είναι τόσο ακριβό και υπήρχαν λύσεις γιατί το δοκίμασαν; Πιστεύω ότι τα εργαλεία για τις ελιές μας είναι πλέον πολύ λίγα και πως κάθε λύση είναι καλοδεχούμενη.
Χρονης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Εγώ το εβαλα το προϊόν αργά για ψώρες και είχα φοβερά αποτελέσματα και στο σκουλήκι του δάκου. Όλοι αυτοί που σχολιάζετε μάλλον για βαλτοί μου φαίνεστε. Ελιές σίγουρα δεν έχετε!
Το συγκεκριμένο σκεύασμα μου το έδωσε, πριν 2 χρόνια, ο γεωπόνος μου για κοκκοειδή. Παρατήρησα εξαιρετικά αποτελέσματα στον Δάκο. Εφόσον δεν υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση του Δάκου, θα είναι ευχής έργο να πάρει έγκριση. Θα βοηθήσει σημαντικά να μην χαθούν παραγωγές, ειδικά από όψιμες προσβολές. Ήδη έχουμε σημαντικές συλλήψεις Δάκου, σε μια χρονιά με μέτρια δεσίματα.
Σαν γεωπόνος μπορώ να πω ότι ο ισχυρισμός στο παρόν έντυπο είναι αβάσιμος αλλά και ψευδής, η αντιμετώπιση του δάκου στην ελιά ακόμα και κατά IRAC μπορεί να γίνει: ξεκινώντας με ψεκασμούς κατά σειρά:
1) Καολίνη
2) Beta cyfluthrin μέχρι τέλος του μήνα οι παραγωγοί το χρησιμοποιούν νόμιμα.
3) Phosmet
4) Καολίνη ξανά για προστασία που παρέχει εξαιρετική προστασία ειδικά κατά την περίοδο του Αυγούστου που επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες καταστέλλουν από μόνες τους τον Δάκο.
5) Acetamiprid
Και αν χρειάζεται
6) Lamda Cyalothrin ή Deltamethrin
7) Bauveria Bassiana
8) Καολίνη ή Acetamiprid

Ούτε υπολείμματα όπως αναφέρουν στο Έντυπο, 5 διαφορετικές χημικές ομάδες, και ισχυρά και αποτελεσματικά Φ.Π.
Οι μεγάλες εταιρείες αντί να βοηθήσουν τους παραγωγούς με οικονομικά και αποτελεσματικά σκευάσματα, προσπαθούν να μας πουλήσουν πανάκριβα και με μέτρια, μη επιθυμητά αποτελέσματα.
Στο παρελθόν αλλά και τώρα υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τον δάκο, δεν βρίσκω τον λόγο να παρασυρθούν συνάδελφοι ελαιοκαλλιεργητές, να ταλαιπωρηθούν να ψεκάσουν και να πληρώσουν ακριβά, χωρίς να δούν σημαντικό αποτέλεσμα
Γιά τον δάκο στην ελιά υπάρχουν αρκετές λύσεις, οικονομικές με πολύ καλά αποτελέσματα, κυρίως πυρεθρίνες, αλλά και ακριβότερα διασυστηματικά φάρμακα με αποδεδειγμένα θεαματικά αποτελέσματα, κενό υπάρχει σε φάρμακα στην Βιολογική Καλλιέργεια ελιάς.
Το συγκεκριμένο είναι πολύ ακριβό και με αμφίβολα αποτελέσματα στον δάκο, περισσότερο φαίνεται σαν εισπρακτική κίνηση της εταιρείας που το διανέμει και όχι για την βοήθεια των ελαιοκαλλιεργητών
Μανώλης Παπαδάκης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα εγκεκριμένα Φ.Π. για την αντιμετώπιση του δάκου δεν είναι μόνο από αυτά που αναφέρονται στην αίτηση, και οι χημικές ομάδες δεν είναι μόνο 3 όπως γίνεται λόγος στην αίτηση αλλά και τα παρακάτω:
1) Καολίνη
2) Bauveria Bassiana
Επίσης και οι δολωματικοί σταθμοί αλλά και οι παγίδες μαζικής παγίδευσης που πήραν προ ημερών έγκριση.
Καλό θα είναι οι μεγάλες πολυεθνικές όπως στην προκειμένη περίπτωση η BAYER να μπαίνουν στον κόπο να αναφέρουν όλα τα εγκεκριμένα σκευάσματα στις αιτήσεις τους και όχι μόνο αυτά που τους συμφέρουν κατά περίπτωση. Μην γεμίζουμε τις ελιές μας με υπολείμματα και άλλων δραστικών (spirotetramat) αμφιβόλου μάλιστα αποτελεσματικότητας ενάντια σε μύγες όπως ο δάκος.
Γιώργος Καλαμάτα Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Η συγκεκριμένη δραστική ουσία χρησιμοποιείται χρόνια τώρα στην καλλιέργεια της ελιάς ενάντια στα κοκκοειδή όμως ποτέ δεν έχουμε δει στην πράξη να μειώνει τον πληθυσμό του δάκου στα αγροτεμάχια που εφαρμόζεται. Ένα εντομοκτόνο που αν πάρει έγκριση θα μπερδέψει τους παραγωγούς και δεν θα λύση το πρόβλημα του δάκου.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1009
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 836
  4. Τελευταίο Μέλος: μαρια
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα293
Εχθές681
Αυτή την εβδομάδα2785
Αυτόν το μήνα7780
Σύνολο1356119

Ποιος είναι Online

2
Online

20 Απριλίου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: