ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
  3. Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020
  4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 24/09/2020

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ.

 

Γεωπόνος με γνώσεις φυτοπροστασίας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Από την βάση δεδομένων του Υπουργείου Γεωργίας για τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τις εγκεκριμένες χρήσεις τους, προκύπτει ότι υπάρχουν 9 εγκεκριμένα εντομοκτόνα εδάφους για χρήση στην πατάτα.

Επίσης είναι γεγονός ότι η χρήση των εντομοκτόνων αυτών καλύπτει σχεδόν το σύνολο των καλλιεργούμενων με πατάτα εκτάσεων.

Συνεπώς δεν θα υπάρχει πατατοχώραφο στο οποίο να μη χρησιμοποιηθεί κάποιο από αυτά τα εντομοκτόνα.

Ανατρέχοντας στην βιβλιογραφία, αλλά και από την γεωργική πράξη, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα των απαντόμενων εντόμων εδάφους με μασητικά μόρια (όπως και ο κρεμμυδοφάγος), ελέγχονται από τις δραστικές ουσίες που είναι ήδη εγκεκριμένες στη χώρα μας και χρησιμοποιούνται στα εντομοκτόνα εδάφους για την πατάτα.
Στις παλαιότερες εγκρίσεις όλων των εντομοκτόνων εδάφους, τα καταπολεμούμενα είδη αναφέρονταν είτε γενικά ως «έντομα εδάφους», είτε εξειδικεύονταν κατά δήλωση του παρασκευαστή του κάθε σκευάσματος.

Σε ότι αφορά δε στο εντομοκτόνο Mocap στην από 19/6/2017 οριστική έγκριση, η οποία χορηγήθηκε μετά από αξιολόγηση της αρμόδιας αρχής, δεν αναφέρεται ο κρεμμυδοφάγος ως καταπολεμούμενος εχθρός.
Φυσικά δεν θα πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι γενικά ο κρεμμυδοφάγος είναι μικρής σημασίας εχθρός όχι μόνο για την πατάτα αλλά και για τις άλλες καλλιέργειες λαχανομικών.

Από τα περισσότερα σχόλια προκύπτει ότι η αίτηση χορήγησης κατ΄ εξαίρεση αδείας για το Mocap, αφορά περισσότερο την αντιμετώπιση κύριων εχθρών της πατάτας (σιδηροσκούληκα και νηματώδεις), για τα οποία όμως υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα που τα ελέγχουν.
καλησπέρα,
είμαι γεωπόνος στο νομό Κιλκίς και θα ήθελα και εγώ να πω για τη σημασία του mocap στην καλλιέργεια της πατάτας. Από τη στιγμή που καταργήθηκε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με έντομα εδάφους τα οποία δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην παραγωγή. Τα φάρμακα που παρέμειναν για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δυστυχώς δεν έχουν σε καμία περίπτωση την ίδια ή έστω παρόμοια αποτελεσματικότητα με συνέπεια να υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη προσβολή και υποβάθμιση της παραγωγής.
Ελπίζω να δωθεί σημασία στο θέμα αυτό καθώς και από τα άλλα σχόλια που βλέπω υπάρχει πρόβλημα σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα και δεν είναι τοπικό ζήτημα.
Καλησπέρα,
είμαι γεωπόνος και εργάζομαι στο οροπέδιο Λασιθίου αλλά και στην Μεσσαρά Ηρακλείου Κρητης , ασχολούμαι περισσότερο με καλλιέργεια πατάτας, δεν μπορώ να φανταστώ την συγκεκριμένη αγορά χωρίς το mocap, είναι απαραίτητο, κανένας δεν πίστεψε ότι θα έφευγε από την αγορά, το λιγότερο που προτείνω είναι μια τουλάχιστον έγκριση 120 ημερών για να είναι ομαλή η μετάβαση στην μετά mocap εποχή.
Λύνει με μια εφαρμογή τόσα προβλήματα, αλλά και το θέμα με τον πρασάγγουρα, είναι πολύ σημαντικό ΔΕΝ λύνεται διαφορετικά.
Προτείνω να δοθεί η έγκριση 120 ημερών για την επόμενη σεζόν μέχρι να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε.
ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΟΠΩΣ Ο "ΠΡΕΤΣΙΚΟΥΡΑΣ" Ή ΠΡΑΣΑΓΓΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ MOCAP, ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΉΣΥΧΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ. ΟΙ ΦΥΤΕΥΣΕΙς ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΦΛΕΒΑΡΗ, ΜΑΡΤΗ. ΤΟ MOCAP ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
ΝΙΚΟΣ ΠΕΤΟΥΣΗΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
καλησπέρα,
είμαι παραγωγός πατάτας από την Κρήτη και θεωρώ απαραίτητο εργαλείο το mocap γιατί είναι πολύ οικονομικό και πολύ αποτελεσματικό σε μεγάλα προβλήματα όπως πρασάγγουρας, κ.α. έντομα εδάφους όπως το σιδηροσκούληκο και οι νηματώδεις. ότι άλλο και να χρησιμοποιήσουμε δεν κάνουμε δουλειά στον πρασάγγουρα και στους υπόλοιπους εχθρούς εδάφους, μέτρια αποτελέσματα, μόνο mocap!!!
Για χρόνια το πιο χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο εδάφους με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και χωρίς υπολειμματικότητα στο τελικό προϊόν πατάτας. Για την ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή χωρίς MOCAP στην καλλιέργεια της πατάτας χρειάζεται με περίοδος ελεγχόμενης χρήσης ώστε να δίνονται λύσεις στα ήδη επιβαρυμένα χωράφια ωσότου καταφέρουμε μέσω της έρευνας να βρούμε προϊόν αντικατάστασης του MOCAP με εφάμιλλη δράση που βέβαια φαντάζει δύσκολο.
ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΙΚΕ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Είναι περιττό να σχολιάσουμε την αναγκαιότητα χρήσης του MOCAP κατά τη σπορά της πατάτας.
Είναι άλλωστε ευρέως γνωστό το συγκεκριμένο ΦΠ στην περιοχή μας.
Επιπροσθέτως, στο θέμα της ασφάλειας δεν αφήνει υπολείμματα.
ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Καλησπέρα.
Ονομάζομαι ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ και είμαι Γεωπόνος που εδώ και 18 χρόνια ασχολούμαι με την φυτοπροστασία της πατάτας στο Ν. ΔΡΑΜΑΣ.
Η γνώμη μου σχετικά με το MOCAP, είναι ότι αποτελεί αυτή την στιγμή το σημαντικότερο και με διαφορά ποιο αποτελεσματικό φυτοπροστατευτικό προίόν για την αντιμετώπιση σημαντικών εχθρών στην πατάτα, όπως είναι το σιδηροσκούληκο και ο κρεμμυδοφάγος.
Επειδή ότι άλλο εγκεκριμένο προϊόν που έχει δοκιμαστεί, έχει παρουσιάσει πολύ φτωχά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των πιο πάνω εντόμων, θεωρώ πωσς είναι απαραίτητη η χορήγηση άδειας χρήσης στο MOCAP.
Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος μεγάλης προσβολής του πατατόσπορου από έντομα εδάφους, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και τις αποδόσεις μίας κρίσιμης για το Ν. ΔΡΑΜΑΣ καλλιέργειας.
Ευχαριστώ, για το βήμα που μας δίνεται, για να εκφράσουμε την άποψή μας.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.