ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
  3. Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020
  4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 24/09/2020

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ.

 

Γεωπόνος με γνώσεις φυτοπροστασίας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Όπως είναι γνωστό τα λεπιδόπτερα (Lepidoptera, Noctuidae) του γένους Agrotis spp., παρ όλο που αναφέρονται ως έντομα εδάφους, σύμφωνα με τον βιολογικό τους κύκλο, δεν υπάρχουν στους αγρούς σε γυμνό έδαφος, κατά τον χρόνο σποράς.
Τα ενήλικα (νυχτοπεταλούδες) μεταναστεύουν στις καλλιέργειες την άνοιξη και εναποθέτουν τα αυγά τους μετά το φύτρωμα της καλλιέργειας.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα έντομα του γένους Agrotis spp. δεν είναι ενδημικά αλλά εμφανίζονται περιστασιακά, ανάλογα με τις διάφορες καιρικές συνθήκες ή άλλες περιβαλλοντολογικές συνθήκες. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή τους είναι ξηρός, ζεστός καιρός και έδαφος καλυμμένο από ζιζάνια ή καλλιέργειες. Γι’ αυτό το λόγο δε μπορεί να γίνει πρόβλεψη εάν θα προκύψει προσβολή και όταν προκύψει εάν αυτή θα είναι σε τέτοιο ποσοστό ώστε να υπάρχει οικονομική ζημία που να δικαιολογεί εφαρμογή εντομοκτόνου.
Πέραν αυτού, τα εγκεκριμένα κοκκώδη εντομοκτόνα που εφαρμόζονται σχεδόν στο 100% των αγρών για την καταπολέμηση άλλων εντόμων που διαβιούν στο έδαφος (κυρίως σιδηροσκούληκα), εξασφαλίζουν επαρκή έλεγχο της Agrotis spp. και το σημαντικότερο είναι εγκεκριμένα για να ελέγχουν και αυτό τον εχθρό.
Σε περιπτώσεις δε μάλιστα που μπορεί να προκύψει υψηλή προσβολή, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εγκεκριμένων εντομοκτόνων στην καλλιέργεια, διαφόρων δραστικών ουσιών, με ψεκασμό.
Με τα παραπάνω καταδεικνύεται πως τα έντομα του γένους Agrotis spp δεν είναι ενδημικά αλλά εμφανίζονται περιστασιακά και ελέγχονται επαρκώς από τα υπάρχοντα εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Η χρήση όμως εντομοκτόνου επενδεδυμένου σε σπόρο σημαίνει ότι για ένα έντομο που εμφανίζεται όχι κάθε χρονιά αλλά και όταν εμφανισθεί οι προσβολές είναι εντοπισμένες σε μικρές γεωγραφικές περιοχές, θα γίνεται γενικευμένη προληπτική διασπορά μη εγκεκριμένου ΦΠΠ σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που καλλιεργείται το καλαμπόκι.

Γεγονός το οποίο αντίκειται σε κάθε έννοια ολοκληρωμένης καλλιέργειας ή χρηστής χρήσης ΦΠΠ.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.