ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
 2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
 3. Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020
 4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 15/09/2020

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ.

 

Γεωπόνος με γνώσεις φυτοπροστασίας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Κύριοι,

Αιτιολόγηση

Τα έντομα εδάφους καταστρέφουν τα νεαρά βαμβακόφυτα είτε προσβάλλοντας το σπόρο και τα ριζίδια είτε και το λαιμό των φυταρίων. Αυτό επιφέρει είτε αδυναμία βλάστησης του σπόρου και επομένως κενά στις γραμμές φύτευσης, είτε καχεκτικά φυτά με αδυναμία ανάπτυξης και παραγωγής. Ο παραγωγός είναι υποχρεωμένος σε πολλές περιπτώσεις να σκεφτεί την επανασπορά που όχι μόνο θα έχει επίπτωση στο κόστος παραγωγής του αλλά θα οψιμήσει την παραγωγή με τις αντίστοιχες κακές επιπτώσεις. Η παρουσία λοιπόν των εντόμων εδάφους και κυρίως της αγρότιδας (Agrotis spp.), αποτελεί κύριο μέλημα καταπολέμησης και σε αρκετές περιπτώσεις καθιστά τη χημική καταπολέμηση τους αναπόφευκτη.
Για την αντιμετώπιση των εντόμων εδάφους και στα πλαίσια της ολοκληρωμένης διαχείρισης, ο βαμβακοπαραγωγός δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα που θα τον βοηθήσουν. Διαθέτει μόνο σκευάσματα της ομάδας των πυρεθρινοειδών (Cypermethrin, Lamda-Cyhalothrin, tefluthrin). Η ύπαρξη μόνο μίας ομάδας χημικής καταπολέμησης είναι γνωστό ότι ενέχει τεράστιο κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας και η εναλλαγή με εντομοκτόνα διαφορετικής χημικής ομάδας και τρόπου δράσης θεωρείται επιβεβλημένη
Tο φυτοπροστατευτικό προϊόν DI-LIGER 5 GR που περιέχει την δραστική ουσία chlorpyriphos σε ποσοστό 5% β/β και είναι oργανοφωσφορικό εντομοκτόνο επαφής και στομάχου.
Το DI-LIGER 5 GR είναι αποτελεσματικό εναντίον της αγρότιδας καθώς και άλλων εντόμων εδάφους και μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση της παράλληλα με τις εγκεκριμένες πυρεθρίνες.


Θεωρώντας την ανωτέρω αιτιολόγηση του εν λόγω αιτήματος εύλογα προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Ήτοι:
1. Το αίτημα αφορά ένα και μόνο εχθρό (όπως προβλέπεται από την νομοθεσία) ή δύο διαφορετικούς εχθρούς με τελείως διαφορετικό βιολογικό κύκλο και είδος προσβολής στο βαμβάκι, ήτοι:
1) Κοφτοσκούληκα και
2) ‘Ολα τα έντομα εδάφους τα οποία προσβάλουν την καλλιέργεια του βαμβακιού.
2. Τα λεπιδόπτερα του γένους Agrotis spp με την ακριβή έννοια του όρου μπορεί να θεωρηθούν έντομα εδάφους.
3. Τα κοφτοσκούληκα δεν προσβάλουν τον σπόρο και τα ριζίδια της καλλιέργειας του βαμβακιού.
Επίσης επισημαίνονται τα εξής:
• Από το πλέον έγκριτο βιβλίο για την φυτοπροστασία στο βαμβάκι του Κου. Ι. Τόλη (Βαμβάκι: Εχθροί Ασθένειες Ζιζάνια, σελ. 149 - 160) σε ότι αφορά στη βιολογία των κοφτοσκούληκων διαπιστώνεται ότι:
o Τα κοφτοσκούληκα μεταναστεύουν στην καλλιέργεια του βαμβακιού τον Μάιο αφού πρώτα προσβάλλουν και αναπτυχθεί σε αγριόχορτα.
o Οι προσβολές τους αφορούν το κόψιμο των νεαρών φυταρίων βαμβακιού κοντά στο λαιμό ή τα φύλλα.
o Οι προσβολές σε βαμβακοφυτείες δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο και ούτε τα έντομα αυτά ενδημούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές (όπως π.χ. το ρόδινο σκουλήκι στο βαμβάκι), ΑΛΛΑ είναι περιστασιακές. Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός ότι το πρόβλημα μπορεί να επισημανθεί ΕΓΚΑΙΡΑ πριν επεκταθεί η προσβολή και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη.
o Η καταπολέμηση τους γίνεται με δολώματα ή νυχτερινούς ψεκασμούς όταν παρατηρείται και η δραστηριότητα των εντόμων αυτών (έχουν αρνητικό φωτοτροπισμό).
• Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενδεχόμενης ανάπτυξης ανθεκτικότητας η καταπολέμηση των εντόμων αυτών γίνεται μόνο περιστασιακά (και πρέπει να γίνεται μόνο περιστασιακά σύμφωνα με την βιολογία του εντόμου) και τότε μόνον όταν εμφανισθεί το πρόβλημα. Συνεπώς δεν υπάρχει παράγοντας «πίεσης» που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει ανθεκτικότητα. Επιπλέον:
o Από το «ΓΑΛΑΝΘΟΣ» δεν έχει παρατηρηθεί κάτι σχετικό με ανθεκτικότητα για τη συγκεκριμένη οικογένεια που ανήκουν τα κοφτοσκούληκα.
o Επίσης επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση της ενδεχόμενης ανάπτυξης ανθεκτικότητας υπάρχουν εγκεκριμένα πυρεθρινοειδή εντομοκτόνα σκευάσματα για την καλλιέργεια του βαμβακιού, αλλά και πλήθος εντομοκτόνων με βάση το Bacillus thuringiensis που είναι κατ’ εξοχήν εντομοκτόνα για την καταπολέμηση των προνυμφών λεπιδοπτέρων (όπως οι προνύμφες των ειδών Agrotis) και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ανθεκτικότητας.
 • Σελίδα :
 • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

 1. Σύνολο Αναρτήσεων: 464
 2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 167
 3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 297
 4. Τελευταίο Μέλος: Αθανάσιος Λαγκουράνης
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα276
Εχθές266
Αυτή την εβδομάδα2761
Αυτόν το μήνα7655
Σύνολο846417

Ποιος είναι Online

1
Online

28 Φεβρουαρίου 2021

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: