ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Βαθμολογια Παρεμβασης Π3-75.1 - Εγκατασταση Γεωργων Νεαρης Ηλικιας
  3. Τρίτη, 14 Μαΐου 2024
  4.  Εγγραφή μέσω email
ΚΡΙΤΗΡΙΟ Α/Α ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΜΟΡΙΑ 

6

6
Το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει την υλοποίηση επενδύσεων με ελάχιστη αξία προ ΦΠΑ τα 10.000 ευρώ. Επενδύσεις αξίας 10.000 ευρώ βαθμολογούνται με 50 βαθμούς, επενδύσεις αξίας μεγαλύτερης ή ίσης των 17.500 βαθμολογούνται με 100 βαθμούς, η ενδιάμεση βαθμολογία υπολογίζεται αναλογικά (π.χ. αξία 13.750 ευρώ λαμβάνει 75 βαθμούς)
10%

100
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Προτείνεται η μείωση της σημαντικότητας του κριτηρίου ή ακόμη και κατάργηση του κριτηρίου, οι συμετέχοντες να μην υποχρεώνονται σε αγορά καινούριων μηχανημάτων
ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το κριτήριο βαθμολογίας 6 «Υλοποίηση επενδύσεων» το οποίο προβλέπει βαθμολογική πριμοδότηση στην περίπτωση υλοποίησης επενδύσεων από 10.000€ έως 17.500€ και πάνω, σύμφωνα με ενημέρωση που μας έγινε από την διαχειριστική αρχή στα πλαίσια της προηγούμενης πρόσκλησης Νέων Γεωργών του 2021, στις συγκεκριμένες επενδύσεις συμπεριλαμβανόταν αποκλειστικά οι δαπάνες που αφορούν καινούργιο και αμεταχείριστο μηχανολογικό εξοπλισμό, πέραν της εγκατάστασης νέας μόνιμης φυτείας ή της ανέγερσης κτιριακής υποδομής.

Προτείνουμε το συγκεκριμένο κριτήριο να περιλαμβάνει δαπάνες που αφορούν την υλοποίηση οποιονδήποτε επενδύσεων στον αγροτικό τομέα (συμπεριλαμβανομένου και μεταχειρισμένου μηχανολογικού εξοπλισμού) διότι πολλοί δικαιούχοι του προγράμματος Νέων Γεωργών δεν καταφέρνουν να ενταχθούν μετέπειτα σε κάποιο πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν τη δυσκολία επίτευξης βαθμολογίας ικανής για την ένταξη βάσει των κριτηρίων μοριοδότησης του πιο πρόσφατου προγράμματος (4.1.5). Αυτό έχει ως συνέπεια οι εν λόγω δικαιούχοι να στρέφονται σε επενδύσεις μεταχειρισμένου εξοπλισμού για λόγους βιωσιμότητας της επιχείρησής τους καθώς η επιδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος δεν αρκεί για να ανανεώσει ή να αποκτήσει εκ του μηδενός κάποιος το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού.
Γιάννης Βαΐδης - ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Η μη διασφαλισμένη συμμετοχή σε Σχέδιο Βελτίωσης, καθιστά την αγορά καινούργιου εξοπλισμού πολύ δύσκολη για τον μέσο έλληνα αγρότη. Για αυτό το λόγο, όταν δεν έχει το βοήθημα της επιδότησης, καταλήγει στην αγορά καλού μεταχειρισμένου εξοπλισμού, στην μισή τιμή του καινούργιου. Θα ήταν πιο ρεαλιστικό, λοιπόν, να συμπεριληφθεί στην υλοποίηση επενδύσεων και ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός, καθώς αυτό είναι που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Επίσης, ένας νέος γεωργός που αποδεδειγμένα επενδύει τμήμα του ποσού ενίσχυσης στην εκμετάλλευσή του θα έπρεπε να πριμοδοτείται περισσότερο.
Προτείνουμε:
Να αυξηθεί η Βαρύτητα του κριτηρίου στο 15% και ταυτόχρονα να γίνεται δεκτή η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού στην συμπλήρωση της αξίας του ποσού του κριτηρίου
Gaia Επιχειρειν Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Στο κριτήριο αυτό, θα προτείναμε να μειωθεί το ελάχιστο και το μέγιστο ύψος των επενδύσεων, όπως έχει οριστεί στην διαβούλευση. Επενδύσεις αξίας 17.500 ευρώ είναι σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ενίσχυσης της παρέμβασης και αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο το οποίο υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να αναλωθεί σε εξίσου σημαντικές ή και αμεσότερες δράσεις όπως π.χ. αγορά εφοδίων, σπόρων, αναλωσίμων, δαπάνες εγκατάστασης και μίσθωσης οι οποίες δεν μπορούν να υποκατασταθούν με διαφορετικό τρόπο όπως η αγορά εξοπλισμού.
Συμπληρωματικά, επειδή τα κόστη αγοράς καινούργιου εξοπλισμού είναι πολύ υψηλά, θα προτείναμε να είναι επιλέξιμος και ο μεταχειρισμένος εξοπλισμός. Με αυτόν τον τρόπο ο δικαιούχος θα έχει την δυνατότητα να προμηθευτεί περισσότερα με χαμηλότερο κόστος.
Τέλος, θα μπορούσε να προβλεφθεί και η αγορά αγροτικού αυτοκινήτου (καινούργιου και μεταχειρισμένου) σαν επιλέξιμη δαπάνη, διότι θεωρούμε ότι είναι βασικό εργαλείο σε όλες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Καραγιάννης Γρηγόριος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το συγκεκριμένο κριτήριο δύναται να χαρακτηριστεί ανεφάρμοστο από υποψηφίους που δεν έχουν πρόσθετη και ισχυρή οικονομική στήριξη καθώς με την αξιοποίηση του συνόλου της 1ης δόσης που θα λάβουν από την Π3.75.1 δεν μπορούν να αποκτήσουν ολοκληρωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό(ελκυστήρα, παρελκόμενα κλπ). Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο υποψήφιος (που δεν έχει πρόσθετη οικονομική στήριξη) να επιτύχει το κριτήριο αυτό, είναι να ενταχθεί σε επόμενο Σχέδιο Βελτίωσης. Συνεπώς θα πρέπει η επιλογή τήρησης του κριτηρίου από μέρους του υποψηφίου, να σημάνει και ταυτόχρονη δέσμευση του ΥΠ.Α.Α.Τ για ένταξη του στα επόμενα Σχέδια Βελτίωσης.
Διαφορετικά θα πρέπει το κριτήριο να επανεξεταστεί.
Γεραπετρίτης Γεώργιος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Δυστυχώς σημαντικά μεγάλο ποσοστό των νέων αγροτών δεν προκρίνονται για συμμετοχή στα Σχέδια Βελτίωσης μέσω των οποίων μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιες επενδύσεις μέσω επιχορήγησης. Ειδικά εδώ στη Σάμο στην οποία δραστηριοποιούμαι εγκρίθηκαν στη Δράση 4.1.5 μόλις 4 άτομα. Όπως σωστά προαναφέρθηκε θα πρέπει να συμμετέχει στο κριτήριο και η αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, όπως επίσης και η αγορά αγροτικού αυτοκινήτου καινούργιου ή μεταχειρισμένου.
ΔΗΜΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Για να μην επαναλάμβάνω τις αιτιολογήσεις συναδέλφων περνάω στην πρόταση:
Να μειωθούν τα όρια α)5000 β)10000
Να είναι επιλέξιμες προβαθμολόγηση δαπάνες μεταχειρισμένων (πχ αγροτικό αυτοκίνητο) και δαπάνες ανέγερσης στάβλου-κατηγορίας 1- πρόχειρο κατάλυμα.
Σας πληροφορώ ότι είναι το πρώτο πού πρέπει και έχουν ανάγκη να κάνουν όλοι οι νέοι κτηνοτρόφοι και αδίκως τα εξαιρέσατε στην προηγούμενη πρόσκληση.Δεν υπάρχει πίεση αλλαγής (στην προηγούμενη πρόσκληση) γιατί έπεσε η βάση, αλλιώς θα υπήρχε σοβαρότατο θέμα.
Σ.Παπασωτηρίου Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Να μειωθούν τα βαθμολογούμενα όρια από 5.000 εως 10.000 και να υπολογίζεται και η αγορά μεταχειρισμένου αγροτικού εξοπλισμού. Με τα προτεινόμενα όρια και τον συγκεκριμένο πριμ (που προφανώς δεν αλλάζει) δεν προκύπτει άμεσο όφελος για τους υποψήφιους.
Νικόλαος Εμμανουήλ Γεωπόνος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το συγκεκριμένο κριτήριο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα καθώς υποχρεώνεται κατόπιν συνθηκών ο υποψήφιος να ξοδέψει αρκετά χρήματα σε δαπάνες οι οποίες δεν καλύπτονται απαραίτητα από σχέδιο βελτίωσης, ενώ όπως είδαμε δεν αρκεί και ο προϋπολογισμός των τελευταίων. Π.χ ένας νέος αγρότης χωρίς καμία υποδομή από την οικογένειά του το πρώτο και πλέον απαράιτητο που θα χρειαστεί είναι ένα αγροτικό αυτοκίνητο. Ακόμα και μεταχειρισμένο να πάρει σήμερα δεν μπορεί να δώσει κάτω από 20.000 ευρώ. Η δαπάνη αυτή π.χ. εφόσον δεν μετράει στο πρόγραμμα, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τις υπόλοιπες απαιτούμενες δαπάνες. Σκεφτείται απλώς ότι ένας νέος από την πρώτη στιγμή που αποφαζίσει να ενταχθεί στο μέτρο αρχίζει να πληρώνει από την τσέπη του μισθωτήρια, μελετητή, ΚΥΔ, αναδρομικά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, λογιστή και χρήματα δεν έχει δει ακόμα. Χωρίς οικογενειακή στήριξη και έτοιμες υποδομές απλώς τον αποτρέπεται με τη δέσμευση επενδύσεων.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1029
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 856
  4. Τελευταίο Μέλος: μαρια
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα57
Εχθές460
Αυτή την εβδομάδα1110
Αυτόν το μήνα14738
Σύνολο1376716

Ποιος είναι Online

2
Online

29 Μαΐου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: