ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Λεπτομερειες εφαρμογης της Παρεμβασης Π3-77-1.1 « Συσταση Ομαδων και Οργανωσεων Παραγωγων » στον τομεα της Γεωργιας του Στρατηγικου σχεδιου Κοινης Αγροτικης Πολιτικης της Ελλαδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027
  3. Τετάρτη, 19 Ιουλιου 2023
  4.  Εγγραφή μέσω email

ΑΡΘΡΟ 4

Δικαιούχοι

Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών οι οποίες έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν.4384/2016 όπως ισχύει κάθε φορά, έχουν αναγνωριστεί εντός πενταετίας και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) με σκοπό σύμφωνο με το άρθρο 77 του Καν. 2021/2115.

Ο ελάχιστος αριθμός μελών είναι ο εξής:

α) Για τις Ομάδες Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 12 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 100.000,00€. Το ανωτέρω όριο δεν ισχύει για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, για το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και για τις ορεινές περιοχές για τις οποίες τα ελάχιστα όρια διαμορφώνονται στο 50%.

β) Για τις Ομάδες Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι 8 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 100.000,00€. Το ανωτέρω όριο δεν ισχύει για τις βιολογικές Ομάδες Παραγωγών, για το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και για τις ορεινές περιοχές , για τις οποίες τα ελάχιστα όρια διαμορφώνονται σε πέντε (5) μέλη και 50.000,00€ ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής.

γ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών φυτικής κατεύθυνσης είναι 30 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000,00€. Το ανωτέρω όριο δεν ισχύει για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, για το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και για τις ορεινές περιοχές για τις οποίες τα ελάχιστα όρια διαμορφώνονται στο 50%.

δ) Για τις Οργανώσεις Παραγωγών ζωικής κατεύθυνσης είναι 20 και ελάχιστη αξία διακινούμενης παραγωγής 300.000,00€. Το ανωτέρω όριο δεν ισχύει για τις βιολογικές Οργανώσεις Παραγωγών, για το σύνολο των νήσων εκτός Κρήτης και Ευβοίας και για τις ορεινές περιοχές για τις οποίες τα ελάχιστα όρια διαμορφώνονται στο 50%.

Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι οι ακόλουθες:

  • Να έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια.
  • Στην περίπτωση που η Ομάδα Παραγωγών / Οργάνωση Παραγωγών αποτελεί σαφώς οριζόμενο μέρος νομικού προσώπου του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου να λειτουργεί με ξεχωριστή λογιστική ή/και διοικητική διαχείριση, σύμφωνα με την αριθ. 966/71516/05-04-2019 ΚΥΑ «Τήρηση διακριτής λογιστικής από Οργανώσεις Παραγωγών και τις Ενώσεις τους, καθώς και τις Ομάδες Παραγωγών» (Β΄1606), όπως ισχύει κάθε φορά.
Αποδεκτός Σχολιασμός
Αγαπητοί κύριοι/ες
Σκοπος των Ο.Π πρέπει να είναι η ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων μέσω ορθολογικοποιησης των συντελεστών παραγωγής αλλά κυρίως μέσω του μέγεθους της διακινουμένης ποσότητας των προϊόντων από την Ο.Π.
Για αυτούς τους λογους το άρθρο 4 ως προς τον
Ελάχιστο αριθμό 12 και την ελάχιστη αξία διακινουμένης παραγωγής 100.000 ευρ. για τις Ο.Π δεν εξυπηρετεί
κανενα στοχο ανταγωνιστικότητας τόσον για το εσωτερικο οσον και για το εξωτερικο εμπόριο (εξαγωγές ) η μη μονον
την διανομή επιδοτήσεων σε μη ανταγωνιστικά σχήματα αφού το κάθε μέλος θα διακινεί μέσω των Ο.Π αξία παραγωγής ετησίως περ . 8.500 ευρ ( 100.000 * 12 = 8.333 ευρ ) που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ούτε καν για τους μικρούς παραγωγούς λαικων αγορών.
Αλλά και ο ελάχιστος τζίρος των 100.000 ευρ στα αγροτικά προϊόντα ενός εμπορικού σχήματος αν αφαιρεθούν η αξία αγορών , τα λειτουργικά κόστη, τα κόστη συσκευασίας τότε το καθαρο προ φορων θα είναι κάτω από 50.000 ευρ ητοι οποιαδήποτε επιχείρηση άλλη αλλά όχι εμπορικη αγροτικων προϊόντων και μάλιστα νωπών.
Επομένως για να συσταθούν πραγματικές Ο.Π με στοχο τις αγορες μέσω των κινητρων της παρούσας ΚΥΑ
θα πρέπει
1.ελαχιστος αριθμός συμμετεχόντων παραγωγών και εταιρών στην Ο.Π να είναι 10 (για την φυτική παραγωγή ) και ο ελάχιστος τζίρος τουλάχιστον 300.000 ευρ τον 1ο χρόνο ,με επαύξηση τζίρου 20% για κάθε χρόνο λειτουργίας για να έχουν παρουσία αξιοπρεπή παρουσία στις αγορές και για να δικαιούνται τις σχετικές ενισχύσεις.
Έτσι θα αντιστραφεί η σημερνή ζοφερή εικόνα με εκατοντάδες σχηματα Ο.Π αναγνωρισμένα η μη που έχουν ναι μεν λάβει ενισχύσεις μεσω των ΚΑΝ Ε.Ε αλλά έχουν μηδαμινή παρουσία στις αγορές και τα οποία μετα το τέλος των επιδοτήσεων συνήθως κλείνουν ως επιχειρήσεις.
1. Ο αριθμός των μελών ισχύει πρέπει να ικανοποιείται κατά την αίτηση στήριξης ή να είναι αυτός και την εποχή της ανανώρισης της Ομάδας; Δηλαδή Ομ.Π. έχει αναγνωρισθεί το 2021 με 5 μέλη και την στιγμή που κάνει αίτηση για το μέρττρο έχει 12 μέλη είναι επιλέξιμη; Αν ναι μπορεί να ζητήσει τις δόσεις για τα έτη λειτυοργίας που είχε λιγότερα μέλη;

2. Ο τζίρος των 100.000 θα πρέπει να καλύπτεται σε κάθε προηγούμενο έτος λειτουργίας της ομάδας ή θα ληφθεί ο Μ.Ο. του τζίρου των ετών λειτουργίας της Ομάδας;
1. Παρακαλούμε να διευκρινίσετε πότε μια ομάδα θεωρείται βιολογική.
2. για τον χαρακτηρισμό μιας ομάδας ότι είναι σε ορεινή περιοχή θα ληφθεί υπόψιν η έδρα της ομάδας;
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.