ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Καθορισμος πλαισιου εφαρμογης της Δρασης 4.1.5 «Υλοποιηση επενδυσεων με στοχο την ανθεκτικοτητα, τη βιωσιμοτητα και την ψηφιακή οικονομικη ανακαμψη των γεωργικων εκμεταλλευσεων»
  3. Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022
  4.  Εγγραφή μέσω email

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Δράσης 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»

Σύμφωνα με το Παράρτημα 3 «Μεθοδολογία Εκλογής Ελκυστήρα» το ανώτερο όριο ισχύος του γεωργικού ελκυστήρα για δενδρώδεις/αμπελουργικές/κηπευτικές καλλιέργειες συνολικής επιφάνειας τουλάχιστον 45 στρεμμάτων ανέρχεται σε 70 hp + 10hp (προσαύξηση), σύνολο 80 hp.

• Επειδή στη προηγούμενη Υ.Α. των Σχεδίων Βελτίωσης ίσχυε το αντίστοιχο όριο ισχύος 70 hp + 10hp (προσαύξηση) για εκμετάλλευση 20 στρεμμάτων.

• Επειδή οι νέες πυκνές φυτεύσεις δενδρωδών καλλιεργειών (όπως ελιές, ροδάκινα, βερίκοκα, αμύγδαλα κλπ) απαιτούν 130-140 δέντρα/στρέμμα έναντι 32-35 δέντρων/στρέμμα της παλιάς μεθόδου, άρα απαιτούν και τετραπλάσια μηχανική εργασία ανά στρέμμα.

• Επειδή, βάσει της νέας ΚΑΠ, θα πρέπει οι δενδρώδεις καλλιέργειες να κλαδεύονται 2 φορές το χρόνο και να γίνεται και θραύση των κλαδιών με σπαστήρα, εργασίες που απαιτούν μεγάλη ισχύ ελκυστήρα (Ενσωματωμένο κλαδευτικό – Σπαστήρας Βαρέου Τύπου).

• Επειδή η επιλογή της ισχύος ελκυστήρα θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της εκμετάλλευσης τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια.

• Επειδή κυρίως οι νέοι αγρότες δεν έχουν στη κατοχή τους βοηθητικό ελκυστήρα.

• Επειδή τα εργατικά χέρια είναι ελλιπή και η συλλογή πλέον γίνεται μηχανικά με υποστήριξη γεωργικού ελκυστήρα.

• Επειδή τα περισσότερα ατυχήματα ακόμη και θάνατοι οφείλονται σε ελκυστήρες με μικρή ισχύ.

Προτείνουμε

- Η προσαύξηση της ισχύος του ελκυστήρα για δενδρώδεις καλλιέργειες να προσαρμοστεί από 10hp σε 20hp με νέο ανώτερο όριο τους 70 hp +20 hp σύνολο 90 hp, τα δε στρέμματα από 45 να μειωθούν στα 30-32, όσο ο μέσος όρος μεταξύ των 20 στρεμμάτων των παλιών Σχεδίων Βελτίωσης και των 45 του νέου.

- Η αντικατάσταση των 10 hp προσαύξησης με 20 hp έχει μικρό κοστολόγιο αλλά έχει μακρόπνοη προοπτική δίνοντας στους αγρότες και κυρίως στους νέους, τη δυνατότητα επιλογής από μια ευρύτερη γκάμα σύγχρονων και ασφαλών μηχανημάτων, προσαρμοσμένων στις νέες-απαιτητικές καλλιεργητικές μεθόδους ενώ παράλληλα μειώνει το κόστος παραγωγής από πλευράς καυσίμων και συντηρήσεων (μικρότερη καταπόνηση).
Εξαίρεση για τη βοοτροφία και την αιγοπροβατοτροφία: Στην περίπτωση όπου η εκμετάλλευση κατέχει ή θα κατέχει μη αυτοκινούμενο ενσιροδιανομέα, είναι δυνατή η αιτιολόγηση αγοράς ελκυστήρα ιπποδύναμης ανάλογης των προδιαγραφών λειτουργίας του ενσιροδιανομέας και μέχρι 100 ίππων.
Διαβούλευση: να μην υπάρχει ο περιορισμός των 100ίππων όταν πρόκειται για μηχάνημα που βγαίνει εκτός σταυλικών εγκαταστάσεων και προβλέπεται για την ασφαλή του χρήση η μεγάλη ιπποδύναμη του ελκυστήρα καθώς και επιπλέον χαρακτηριστικά όπως υδραυλικά φρένα κλπ. Τέτοια μηχανήματα είναι το βυτίο λυμάτων και ο ενσιροδιανομέας και καρότσες.
Στον πίνακα που αναφέρεται ο περιορισμός στην μελλοντική κατάσταση για την ιπποδύναμη του ελκυστήρα, θα πρέπει να εξεταστεί η αντικατάσταση του ελάχιστου αριθμού στρεμμάτων με γεωργική εκμετάλλευση που να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση καλλιέργειας)
Καθώς ένας αγρότης με 45 στρέμματα πυρινοκαρπα έχει τυπική απόδοση καλλιέργειας 30375€.
Ενω ένας αγρότης που καλλιεργεί 45 στρέμματα κριθάρι έχει τυπική απόδοση καλλιέργειας μόλις 1638€.
Το Τουρμουκι Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ελλιπέστατο το παράρτημα 3 , περιλαμβάνει 4 παραδείγματα όλα κ όλα χωρίς καμία περαιτέρω επεξήγηση , ούτε τι μπορεί να ενισχυθεί σε εκμεταλλεύσεις διαφορετικές των παραδειγμάτων ούτε οι μέγιστες ιπποδυνάμεις ούτε ποιο είναι το σκεπτικό με το οποίο προκύπτουν οι τιμές των παραδειγμάτων. Μόνο το όνομα ενός αλγόριθμου αναφέρεται χωρίς να υπάρχει κάποιος απευθείας σύνδεσμος με αποτέλεσμα όλη η Ελλάδα ψάχνει να βρει πού μπορεί να κρύβεται αυτή η υπολογιστική πλατφόρμα...Ας ελπίσουμε ότι απλά έγινε copy-paste μίας μισό-τελειωμένης σκέψης και ότι στην πορεία κάποιος θα φιλοτιμηθεί να εμπλουτίσει το παράρτημα 3 με χρηστικές πληροφορίες που θα οδηγούν σε λογικοφανή κριτήρια.
Διαμαντόπουλος Μανόλης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Διεύρυνση πίνακα παραρτήματος 3 για εκμεταλλεύσεις Αρωματικών φυτών

Στον πίνακα του παραρτήματος 3, όπου περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις επιλεξιμότητας ελκυστήρα χωρίς τη χρήση αλγορίθμου teres, δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις εκμεταλλεύσεις αρωματικών φυτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι εκμεταλλεύσεις που έχουν κυρίως αρωματικά φυτά να μην μπορούν πρακτικά να ενισχυθούν για ελκυστήρα. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι μια εκμετάλλευση κρόκου, για να τύχει ενίσχυσης για ελκυστήρα 80ΗΡ σύμφωνα με τον υφιστάμενο πίνακα, χρειάζεται 100 στρέμματα κρόκο, αυτό μεταφράζεται σε μέγεθος 6 ΜΑΕ και Τυπ.Απ 95.000, πρέπει να είναι δηλαδή τεράστια, κάτι που στη πράξη δεν γίνεται. Προτείνεται να συμπεριληφθούν στον πίνακα οι εκμεταλλεύσεις αρωματικών φυτών, μεγέθους άνω των 20στρ για ιπποδύναμη ελκυστήρα έως 60ΗΡ, και μεγέθους άνω των 30στρ για ιπποδύναμη ελκυστήρα έως 70ΗΡ.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1009
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 836
  4. Τελευταίο Μέλος: μαρια
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα316
Εχθές681
Αυτή την εβδομάδα2808
Αυτόν το μήνα7803
Σύνολο1356142

Ποιος είναι Online

2
Online

20 Απριλίου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: