ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Καθορισμος πλαισιου εφαρμογης της Δρασης 4.1.5 «Υλοποιηση επενδυσεων με στοχο την ανθεκτικοτητα, τη βιωσιμοτητα και την ψηφιακή οικονομικη ανακαμψη των γεωργικων εκμεταλλευσεων»
  3. Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022
  4.  Εγγραφή μέσω email

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 6

ΓΚΟΣΗΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τροποποίηση των προδιαγραφών για τα Διχτυοκήπια

Για τα διχτυοκήπια η προδιαγραφές που υπήρχαν στο προηγούμενο σχέδιο βελτίωσης ήταν η ακόλουθες :
(36. Δικτυοκήπιο Αποτελείται από μια μεταλλική κατασκευή με κολώνες και σύνδεση αυτών με συρματόσκοινα, τα υλικά κάλυψης είναι ειδικά εντομοστεγή δίχτυα, τα οποία αποτρέπουν την είσοδο των εντόμων. Η κατασκευή μπορεί να εξοπλιστεί και με ειδικά φωτορυθμιστικά δίχτυα σκίασης.)
Σε αυτά τα σχεδία βελτίωσης προδιαγραφές είναι η ακόλουθες:
Τα δικτυοκήπια θεωρείται ότι πληρούν τις εθνικές προδιαγραφές εφόσον διαθέτουν έγκριση μελέτης δυχτικηπίου, όπως ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 2244/333595, (ΦΕΚ 5430/Β/9-12-2020).
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι οι προδιαγραφές για κατασκευή διχτυοκηπιου παραμένουν σχεδόν ίδιες.
Προδιαγραφές κατασκευής διχτυοκηπίων Αριθμ. 2244/333595, (ΦΕΚ 5430/Β/9-12-2020)
1. Οι προδιαγραφές κατασκευής των διχτυοκηπίων αφορούν:
α) την επιφάνεια της ΒΚΜ.
β) τις επαναλήψεις της ΒΚΜ.
γ) τον τρόπο κατασκευής τους.
δ) το υλικό κατασκευής του σκελετού.
ε) το υλικό κάλυψης του σκελετού.
στ) τις διαστάσεις της ΒΚΜ.
2. Οι ελάχιστες διαστάσεις της Β.Κ.Μ. που εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη διεξαγωγή των καλλιεργητικών εργασιών και την ανάπτυξη ευνοϊκού περιβάλλοντος ανάπτυξης φυτών εντός του διχτυοκηπίου, είναι οι εξής:
α) ύψος κορυφής 3 μέτρα.
β) πλάτος 5 μέτρα.
γ) μήκος 4 μέτρα.
3. Για την κατασκευή του σκελετού του διχτυοκηπίου, μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα παρακάτω υλικά:
α) Εμποτισμένη ξυλεία.
Ο εμποτισμός της ξυλείας γίνεται σε όλη τη μάζα του ξύλου με κατάλληλες μεθόδους, όπως με αυξημένη πίεση ή υποπίεση, με εμβάπτιση, κ.α.
Πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εμποτιστικές ουσίες χαμηλής τοξικότητας και να αποφεύγεται η χρήση εμποτιστικών ουσιών με ουσίες που εκλύουν τοξικούς ατμούς για τα φυτά και τον άνθρωπο.
Η χρησιμοποιούμενη ξυλεία πρέπει να συμφωνεί με τις προδιαγραφές του Ευρωκώδικα 5 (Σχεδιασμός ξύλινων κατασκευών), σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΔ/οικ. 372/05-6-2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 1457).
β) Γαλβανισμένος χάλυβας
Ο χάλυβας που χρησιμοποιείται στα μεταλλικά μέρη του σκελετού του διχτυοκηπίου πρέπει να συμφωνεί με τις προδιαγραφές του Ευρωκώδικα 3 (Σχεδιασμός κατασκευών από χάλυβα) και να είναι γαλβανισμένος εν θερμώ, κατά τα πρότυπα ΕΛΟΤ σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΔΙΠΑΔ/οικ 372/05-6-2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 1457).
Για λόγους αντοχής στον χρόνο, τα σκελετικά μέρη είναι ενωμένα με ειδικές συνδέσεις χωρίς ηλεκτροκόλληση.

Και στις δυο περίπτωσεις όμως αναφέρετε ότι η κολώνες στήριξης πρέπει να είναι μεταλλικές ή ξύλινες αποκλείοντας της τσιμέντενιες (τύπου αντιχαλαζικων).
Οι τσιμεντένιες κολώνες έχουν εξίσου μεγάλη αντοχή στην στήριξη και πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο καθώς δεν επηρεάζονται από καιρικές συνθήκες, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επιπλέον το κόστος είναι μικρότερο σε ποσοστό της τάξεως τουλάχιστον 50% σε σχέση με τις μεταλλικές. Μεγάλες αγροτικές επιχείρησεις στον τομέα των κηπευτικών έχουν κατασκευάσει διχτυοκήπια με υποστύλωση από τσιμεντένιες κολώνες τα όποια έχουν δοκιμαστεί επί σειρά ετών.

Επομένως προτείνω οι προδιαγραφές για τα διχτυοκήπια να παραμείνουν όπως ήταν στα προηγούμενα σχεδία με την διάφορα να συμπληρώσετε και την τσιμεντένιες κολώνες
Στην παράγραφο "ΣΤ. Εξαίρεση από την υποχρέωση τήρησης των προδιαγραφών του παρόντος παραρτήματος:
Η υλοποίηση επενδύσεων εντός υφιστάμενων αιγοπροβατοτροφικών συμβατικών ή θερμοκηπιακών σταβλικών εγκαταστάσεων οι οποίες διαθέτουν άδεια οικοδομής, ή έγκριση τύπου, ή έχουν νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τον Ν. 4495/2017 ή τον Ν. 4859/2021 .....
Πρέπει να προστεθούν και οι προγενέστεροι νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων π.χ. Ν.4178/2013 κλπ.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.