ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΡΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΤΡΟΡΥΠΑΝΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
  3. Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

ΑΡΘΡΟ 4
ΟΡΘΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
ΑΖΩΤΟΥΧΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ

1.  Με στόχο την ορθολογική εφαρμογή των αζωτούχων λιπασμάτων, οι παραγωγοί πρέπει να εφαρμόζουν ανά καλλιέργεια και τύπο εδάφους τις βέλτιστες ποσότητες και τύπους, για την κάλυψη των αναγκών θρέψης των φυτών, αλλά και την αποφυγή της επιβάρυνσης των νερών με νιτρικά ιόντα.

2.  Η εφαρμογή των αζωτούχων λιπασμάτων, πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ελεγχόμενο, ούτως ώστε οι συνολικά προστιθέμενες μονάδες αζώτου να μην υπερβαίνουν τις απαιτήσεις των καλλιεργειών.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ...............

Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ως ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων), λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 91/676/ΕΟΚ, τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική γεωργία όσον αφορά το είδος των καλλιεργειών, τη γεωμορφολογία, το κλίμα και τους εδαφικούς τύπους, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
Στις συνθήκες της Ελλάδας παρατηρείται μεγάλη ποικιλία εδαφικών κλιματικών συνθηκών και ετερογένεια των γεωργικών διαθρώσεων. Οι ανάγκες λίπανσης των φυτών με ταυτόχρονη διασφάλιση του περιβάλλοντος και αποφυγή του κινδύνου εντοπισμένης ρύπανσης σε συνάρτηση με το επίπεδο της λίπανσης είναι αναγκαίο να καθορίζονται από το είδος του φυτού, τις ιδιότητες του εδάφους, τις κλιματικές συνθήκες, το ανάγλυφο, το βαθμό ευαισθησίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των φυσικών αποδεκτών κατά την εφαρμογή του κώδικά ορθής γεωργικής πρακτικής.
Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία 35 χρόνια, η μείωση της κατανάλωσης λιπασμάτων στη χώρα μας υπήρξε δραματική: Υπερβαίνει το 60%, το 25% της οποίας καταγράφηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Απαιτείται επομένως μέριμνα, ώστε οι πρακτικές για την προστασία των νερών από τη νιτρορύπανση, να μην οδηγήσουν σε φαινόμενα υπολιπάνσεων και μείωσης των στρεμματικών αποδόσεων και της παραγωγικότητας των εδαφών, ώστε να μην διακυβεύεται η απαίτηση του Άρθρου 1 του ΚΩΔΙΚΑ (να μην διαταραχθεί η ικανοποίηση των αναγκών των φυτών σε άζωτο).
Σε ότι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα, στο άρθρο 4 του Κώδικα, παράγραφο 7, ο ΣΠΕΛ αιτείται να προστεθούν μαζί με τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης και λιπάσματα με παρεμποδιστές αζώτου (αναστολείς νιτροποίησης και ουρεάσης). Έχει αποδειχθεί και βιβλιογραφικά και στην πράξη ότι τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν σημαντικά βελτιωμένους συντελεστές απόδοσης (NUE), και συμβάλουν στη μείωση των απωλειών νιτρικών και αερίων θερμοκηπίου.
Επιπλέον, ο ΣΠΕΛ αιτείται στο σημείο 4.7 να προστεθεί ότι συνίσταται η προσθήκη των λιπασμάτων που περιέχουν ουρικό άζωτο στη βασική λίπανση.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ)
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1009
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 836
  4. Τελευταίο Μέλος: μαρια
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα232
Εχθές681
Αυτή την εβδομάδα2724
Αυτόν το μήνα7719
Σύνολο1356058

Ποιος είναι Online

1
Online

20 Απριλίου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: