ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Διαβουλευση βαθμολογιας για την 3η Προσκληση για την υποβολη αιτησεων στηριξης προς ενταξη στο υπομετρο 6.1 «Εγκατασταση Νεων Γεωργων» του Προγραμματος Αγροτικης Αναπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλαδας 2014-2020»
  3. Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

 ΑΡΧΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

5. Χαρακτηριστικά «εισόδου» εκμετάλλευσης

ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Στο κριτήριο 5.3 με έκπληξη διαπιστώνουμε την (για ακόμη μια φορά) απουσία του τομέα της βοοτροφίας (κρεοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής) παρά το γεγονός ότι παρατηρείται έντονα αρνητικό ισοζύγιο της χώρας μας τόσο σε βόειο κρέας όσο και στο αγελαδινό γάλα.
Ιδιαίτερα οι εκμεταλλεύσεις βοοειδών κρεοπαραγωγής, εντοπίζονται κυρίως σε ορεινές/ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές και αποτελούν έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας των περιοχών αυτών, ενώ παράλληλα βοηθούν στη συγκράτηση του πληθυσμού των περιοχών αυτών (ιδιαίτερα των νέων).

Είναι επιτακτική η ανάγκη να συμπεριληφθεί ο συγκεκριμένος τομέας στο εν λόγω κριτήριο.
Να προστεθεί και η βοοτροφια στην μοριοδοτηση του προγράμματος... είναι ένα κλάδος που φθίνει με τα χρόνια και βρίσκεται συνεχώς στο περιθώριο..
Αργύρης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Καλησπέρα!

Στο 5.3,. το "ή/και" δημιουργεί ασάφεια. Πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο ώστε να μην γίνεται μπέρδεμα. Για παράδειγμα τα γεώμηλα ανήκουν στα οπωροκηπευτικά και ανήκουν και στα είδη που είναι αναθετικά στην κλιματική αλλαγή. Προσθέτοντας και άλλες καλλιέργειες το "η/και¨" δημιουργεί μπέρδεμα. Δηλαδή, στο τέλος, έχω 90% οπωροκηπευρικά και 70% ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή.. τι θα ισχύσει με το "ή/και" ;
. Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
καλημέρα,
Συναντάμε μεγάλο πρόβλημα στο κριτήριο της ιδιοκτησίας, από γονείς που έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση να μεταβιβάσουν σε ένα από τα δύο παιδιά τους τα δικά τους αγροτεμάχια.
Λόγω της υψηλής μοριοδότησης του συγκεκριμένου κριτηρίου θα παίξει μεγάλο ρόλο στην συνολική βαθμολογία και ήδη σε μεγάλο ποσοστό διαπιστώνουμε την δημιουργία προβλημάτων μέσα σε οικογένειες, προτείνουμε να μην ισχύει το κριτήριο της ιδιοκτησίας ή να μειωθεί η βαρύτητά του.

επίσης προτείνουμε οι μειονεκτικές περιοχές να βαθμολογούνται όπως οι ορεινές
ΤΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΕΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο/Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ/Α ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ Τ.Α ΚΑΤΩ ΤΩΝ 12.000€) ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ. ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (ΟΣΔΕ , ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗΝ Δ.Ο.Υ.) ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΣΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΟΣ/Η ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΟΑΕΔ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Θεωρώ ότι το 12% για την ιδιοκτησία σε νέους γεωργούς είναι υπερβολικό και δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα κάποιο σκοπό. Προτείνω τη μείωσή του στο 5% και το υπόλοιπο 7% να κατανεμηθεί ως ακολούθως: α) το 2% στο κριτήριο 4.2 με τη δημιουργία κατηγορίας «Τοπικές ή Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως και 500 κατοίκους» και β) το 5% στη δημιουργία κριτηρίου 5.5 με το οποίο να αξιολογείται το «Ποσοστό της παραγωγικής δυναμικότητας της εκμετάλλευσης (εκφρασμένη ως αρχική τυπική απόδοση) που προέρχεται από γεωργική εκμετάλλευση που βρίσκεται σε Ορεινή Τοπική Κοινότητα και όταν είναι τουλάχιστον ίσο ή υπερβαίνει το 50% στο σύνολο της εκμετάλλευσης (50%=50, …, 100%=100)», γιατί παρατηρείται το φαινόμενο η κατοικία (;;) του Νέου γεωργού να είναι σε Ορεινή Κοινότητα και η εκμετάλλευσή του να βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά (30-50 χλμ) σε πεδινές περιοχές.
Η βαθμολογία που δίνουν τα κριτήρια 5.1/5.2/5.3 προωθεί την ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ και κυρίως την ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ.
Μόνο με την αιγοπροβατοτροφία μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα μια εκμετάλλευση μεγάλου μεγέθους και Ιδιόκτητη.
Για παράδειγμα εκμετάλλευση με 255 αρνιά θα πάρει από τα τρία κριτήρια 25 μόρια.
Τα ίδια μόρια για να τα πάρει κάποια εκμετάλλευση με καλλιέργεια Ελιάς θα πρέπει να έχει 80 στρέμματα. Και δεν είναι εύκολο να μαζέψεις 80 ιδιόκτητα στρέμματα Ελιάς .
Η δημιουργία όμως της εκμετάλλευσης με τα 255 αρνιά είναι πανεύκολη ειδικά με τα ήθη που έχουν επικρατήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κατανομής του Εθνικού Αποθέματος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι περισσότερες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι ανύπαρκτες.
Το πολύ να υπάρχει μια σακούλα με ΕΝΩΤΙΑ στο σπίτι του «νεοεισερχόμενου…» αν υπάρχουν και αυτά ….
Αυτό σε γνώση και με την ανοχή του Υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αν παραμείνει ως έχει η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ τότε αυτήν την ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΙΑ θα προωθήσει το πρόγραμμα δηλαδή την ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ (τις σακούλες με τα ΕΝΩΤΙΑ) σε βάρος των πραγματικών εκμεταλλεύσεων.
5.2 θα πρεπει υπαρξουν διευκρινισεις σχετικα με την μελισσοκομια. εντασσεται στις 3 κλιμακες τυπικης αποδοσης η απλα πρεπει να εχει καποιος πανω απο 110 κυψελες για να παρεις την ανωτερη μοριοδοτηση?
5.4.: Για τη Μελισσοκομία η βαρύτητα κα τα μόρια προτείνεται να ανέρχονται σε 10% από 60-100 για όλες τις Περιφέρειες με το επιχείρημα της σημαντικής περιβαλλοντικής συμβολής της μελισσοκομίας και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για τους επικονιαστές (Πράσινη Συμφωνία, Στρατηγικές Αγρόκτημα- Πιάτο και Βιοποικιλότητα), όπως αναφέρεται στην Προδημοσίευση της Πρόσκλησης Νέων Γεωργών 2021.
Γιώργος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Δώστε επιπλέον μόρια στα μικρά χωριά, είμαστε 330 άνθρωποι και συνεχώς λιγοστευουμε. Μόνο οι γεωπόνοι έχουν πτυχία; οι υπόλοιποι δεν σπουδασαμε; ή τα άλλα δεν μετράνε; τσάμπα τα πήραμε...
Πώς γίνεται εκείνοι που έχουν οικογένεια , παιδιά, να μην μοριοδοτουνται παραπάνω από τους άγαμους; Ή όσοι έχουν πτυχία, τόσα χρόνια διάβασμα, και να μην μετράει πουθενά;
Τέλος όσοι μένουν σε χωριά λιγότερο από 500 κατοίκους έπρεπε αναλογικά να πάρουν περισσότερα μόρια.. Αδικείτε νέους που θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο τους και να ξεκινήσουν την ζωή τους.
Η ύπαιθρος αδειάζει, τα μικρά χωριά ερημώνουν, πρέπει να δωθουν μόρια ώστε να αποκτήσουν ζωή η κατεξοχήν αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας, να γεμίσουν οι ορεινές περιοχές. Όσο λιγότεροι κάτοικοι τόσο περισσότερα μόρια.
Αν κάτω από 2500 κατοίκους τα μόρια είναι 5 τότε πρέπει και κάτω από 500 κατοίκους τα μόρια να γίνουν 10.
Αυτοί που σπούδασαν και άφησαν τη δουλειά τους για να ασχοληθούν με την αγροτιά δεν πρέπει να πάρουν μόρια;
Grigoriskon Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Καλησπέρα που μπορούμε να δούμε με πόσα στρέμματα ανά καλλιέργεια μπορούμε να μπούμε ;
Χατζησταματίου Αριστοτέλης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Στο κριτήριο 5,3 και 6,2 πρέπει να προστεθούν και οι αγελάδες κρεατοπαραγωγής και η πάχυνση μόσχων καθώς η χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική σε Βόειο κρέας.
ΓΙΩΡΓΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
νομιζω οτι ειναι υπερβολικο το ποσοστο 12% αβανταζ για την ιδιοκτησια...πρεπει να πεσει σε μονοψηφια τιμη! μην ξεχναμε οτι γινονται τεχνιτες μεταβιβασεις απο πατερα σε γιο για να μπουνε μονο και μονο στο προγραμμα και να παρουνε το πριμ χωρις να αλλαξει κατι στην γενικοτερη εικονα των αγροτων αυτων!
8% το μαξιμουμ νομιζω ειναι ενα πολυ καλο ποσοστο!
τα υπολοιπα ολα καλα!
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.

Στατιστικά

  1. Σύνολο Αναρτήσεων: 1103
  2. Σύνολο Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 173
  3. Σύνολο Μη Ολοκληρωμένων Αναρτήσεων: 930
  4. Τελευταίο Μέλος: Διαχειριστής Ιστοτόπου
Συνδεδεμένοι Χρήστες

Αναζήτηση Ανάρτησης

Επισκέπτες

Σήμερα527
Εχθές479
Αυτή την εβδομάδα3365
Αυτόν το μήνα5254
Σύνολο1547751

Ποιος είναι Online

2
Online

08 Νοεμβρίου 2024

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: