ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Ολοκληρωμενο Πληροφοριακο Συστημα Κεντρικης Γεωπληροφοριακης Υποδομης του Υπουργειου Αγροτικης Αναπτυξης και Τροφιμων
  3. Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2020
  4.  Εγγραφή μέσω email
 

 
Καλύβας Διονύσης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το έργο περιλαμβάνει τρεις πολύ χρήσιμες εφαρμογές για τις βοσκήσιμες γαίες, για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας και την εφαρμογή για το αμπελουργικό και ελαιοκομικό μητρώο.
Το έργο δυστυχώς δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο στο βασικό πρόβλημα της καλύτερης διαχείρισης της αξιολόγησης και της προστασίας των φυσικών πόρων, που φυσικά πρέπει να στηρίζεται στη σωστή γεωχωρική μελέτη και καταγραφή τους.
Ο χαρακτηρισμός "Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό ...." σίγουρα δεν τεκμηριώνεται από το αναγραφόμενο "η προς συγκέντρωση χωρική πληροφορία θα περιλαμβάνει ενδεικτικά και όχι περιοριστικά γεωχωρικές πληροφορίες που αφορούν..." 23 ομάδες δεδομένων και για τις οποίες αναφέρεται ότι "Τα δεδομένα που διατίθενται από τις παραπάνω γεωπύλες αποτελούν παραδοτέα στον ανάδοχο του έργου, με τη σύμφωνη γνώμη του παρόχου (owner) των δεδομένων". Δεδομένα που υπάρχουν ήδη σε άλλες γεωπύλες και που τελικά θα δοθούν στον ανάδοχο (μόνο εφόσον υπάρξει η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη τους που βασικά είναι κρατικές υπηρεσίες) για να ενσωματωθούν στην καινούργια γεωπύλη.
Μεταξύ των δεδομένων αναφέρεται σε αρκετά σημεία ότι θα δοθούν "Εδαφολογικά στοιχεία (Υ7 ΟΠΕΚΕΠΕ, μελέτες ΕΘΙΑΓΕ)" και αρκετά επίπεδα πληροφοριών που αφορούν την βλάστηση. Παρά όμως τον όγκο αυτό των πληροφοριών που είναι ήδη διαθέσιμα η χώρα δεν μπορεί ακόμη να οριοθετήσει τη γη υψηλής παραγωγικότητας, να σχεδιάσει χωρικά ζώνες χρήσεων γης και να καθορίσει με αντικειμενικό τρόπο που να βασίζεται στο δυναμικό των φυσικών πόρων εθνικές πολιτικές για τον πρωτογενή τομέα. Απαιτούνται εργασίες συνδυασμού του μεγάλου όγκου δεδομένων, επικαιροποίησής τους και εισαγωγή των αποτελεσμάτων σε μια "Εθνική Γεωχωρική Βάση Δεδομένων Φυσικών Πόρων, Αξιολόγησης Καταλληλότητας Γαιών και Σχεδιασμού Χρήσεων Γης". Ενδεικτικά θα πρέπει να περιλαμβάνει:
Α. Γεωβάση Εδαφολογικής Πληροφορίας μεγάλης κλίμακας [ΕΔΑΦΟΣ]
Β. Γεωβάση δεδομένων επιφανειακών και υπογείων υδάτων – εγγειοβελτιωτικά έργα [ΝΕΡΑ]
Γ. Γεωβάση δεδομένων κάλυψης γης – ορθοφωτοχαρτών ,….[ΒΛΑΣΤΗΣΗ]
……..
Ζ. Ανάπτυξη χωρικών ψηφιακών συστημάτων αξιολόγησης καταλληλότητας γαιών

Διονύσιος Καλύβας
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών
Καθηγητής Αξιολόγησης Γαιών, ΓΠΣ & Χωρικής Ανάλυσης
Ερευνητική Μονάδα GIS ΓΠΑ
Τομέας Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας
Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής
Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τσιρογιάννης Κωνσταντίνος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Παρακαλούμε, να δοθεί ΆΜΕΣΑ πρόσβαση στο σύστημα αυτό, καθώς και σε τυχόν υπάρχοντα, στους ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να μπορούμε να ολοκληρώνουμε πιο εύκολα τους ελέγχους των αρδευόμενων αγροτεμαχίων, μια και οι προηγούμενες νομικές υποχρεώσεις των μελών μας, δεν υλοποιήθηκαν εν τοις πράγμασι .

Ακόμη θυμούμαι τις ημερίδες για την δημιουργία του συστήματος ΙΡΙΣ που θα ένωνε τα γεωχωρικά αυτά δεδομένα.

Ζητείστε και εντάξτε στο σύστημα αυτό και την πληροφορία για το νερό, όπως όρια δικτύων, θέσεις γεωτρήσεων, κύριες διώρυγες, αποστραγγιστικές τάφρους κλπ, καθώς και τις αρμοδιότητες επί αυτών.

Ευχαριστώ.

Τσιρογιάννης Κωνσταντίνος

Γεωπόνος ΓΟΕΒ Σερρών
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.