ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου ΥπΑΑΤ
  2. Αιτησεις για κατα παρεκκλιση αδειες διαθεσης στην αγορα των φυτοπροστατευτικων προϊοντων
  3. Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

 

Το παρόν τίθεται σε διαβούλευση μέχρι και τις 07/07/2021

 

Δείτε το Έντυπο 4 - Τμήμα Γ' εδώ.

 

Η αποφύλλωση γίνεται άπαξ και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ανθεκτικότητας των εγκεκριμένων ουσιών και επομένως ανάγκης περισσότερων χημικών ομάδων
Είναι γνωστό από τους ειδικούς ότι η αποφύλλωση του βαμβακιού γίνεται όταν το 60% των καρυδιών είναι ανοιχτά. Σ αυτό το στάδιο, τα ώριμα καρύδια είναι αρκετά για να δώσουν υψηλό ποσοστό ανοίγματος κατά τη συγκομιδή. Η πρόωρη αποφύλλωση υποβαθμίζει την ποιότητα του βαμβακιού και μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως να μην ανοίξουν καθόλου κάποια καρύδια (αυτά που είναι ακόμα ανώριμα κατά την εφαρμογή του αποφυλλωτκού) ή κάποια να μισό-ανοίξουν με κίνδυνο να γίνουν ‘καραμέλα΄.
Η προτεινόμενη λοιπόν εφαρμογή με Defol στο στάδιο 10-30% ανοιχτών καρυδιών είναι τόσο πρόωρη που μόνο πρόβλημα θα δημιουργήσει στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα της παραγωγής. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο στάδιο ο αριθμός των ώριμων καρυδιών είναι πολύ μικρός.
Η έγκριση, όταν το προϊόν που περιείχε thidiazuron κυκλοφορούσε στην Ελληνική αγορά, ανέφερε σαν χρόνο εφαρμογής το στάδιο 40-60% ανοιχτών καρυδιών. Γιατί άραγε τώρα προτείνεται νωρίτερα εφαρμογή? Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με τα υπολείμματα? Και προκειμένου να παρακαμφθεί αυτός ο σκόπελος προτείνεται εφαρμογή νωρίτερα? (με τον κίνδυνο υποβάθμισης που αναφέρθηκε πιο πάνω)
Η σύγκριση βέβαια με τα υπόλοιπα και εγκεκριμένα αποφυλλωτικά είναι πλήρως αβάσιμη. Η πολύχρονη πράξη αποδεικνύει ότι καμία υποβάθμιση της ποιότητας δεν επέρχεται. Αντιθέτως, με το σωστό χρόνο εφαρμογής, επιτυγχάνεται το μέγιστο της ποιότητας και συγκομιδής στο 1ο χέρι.
Τέλος, η αναφορά σε κατ’ εξαίρεση έγκριση στην Ισπανία δεν είναι καθοριστικής σημασίας λόγος καθώς η καλλιέργεια του βαμβακιού στην χώρα μας είναι Εθνικής σημασίας ενώ δεν είναι στην Ισπανία.
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.