ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

Α. Γενικές Διατάξεις

 

Άρθρο 1 : Σκοπός -Πεδίο εφαρμογής

1. Σκοπός του παρόντος είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων άσκησης της ερασιτεχνικής και της αθλητικής αλιείας.

2. Το παρόν εφαρμόζεται σε ερασιτέχνες αλιείς ανεξαρτήτως υπηκοότητας, είτε  αλιεύουν από την ξηρά είτε επιβαίνουν σε σκάφη ελληνικής σημαίας ή ασκούν υποβρύχια αλιεία, εντός των θαλασσίων και εσωτερικών υδάτων της ελληνικής επικράτειας.

3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν την ισχύ των αποφάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 5 του άρθρου 10 ν.δ. 420/1970 «Αλιευτικός Κώδιξ» (Α΄27), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 12 ν. 4691/2020 (Α’ 108).

 

Λυκογιάννης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
συμφωνώ με όλα όσα αναρτήσατε και με την τοποθέτησή σας.
έχω μόνο μία απορία, για τον απαγόρευση του Μαΐου.
-γιατι αφού προτείνετε απαγόρευση αλιευσης συγκεκριμένων ειδών να απαγορευτεί καθολικά και τον Μάιο;
-γιατι να εφαρμοστεί μόνο στους ερασιτέχνες και όχι και στους επαγγελματίες;
-γιατι συγκεκριμένα τον Μάιο και όχι τον Αύγουστο που αφενός είναι η "εποχή" του ροφού κι αφετέρου ενέχεται μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού των αλιέων από άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες;


Για άλλη μια φορά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι έννοιες όπως προγραμματισμός, χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής, ουσιαστική διαβούλευση, αποτελούν λέξεις ‘άγνωστες’ για το ΥΠΑΑΤ και ειδικότερα για την Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Σε ένα τόσο κρίσιμο για την Αλιευτικό τομέα ζήτημα όπως η ρύθμιση της ερασιτεχνικής αλιείας, επιλέχθηκε για άλλη μια φορά η βιαστική, πρόχειρη και προσχηματική προσέγγιση, και μάλιστα με την απουσία των αρμόδιων ιχθυολόγων των Υπηρεσιών Αλείας της χώρας. Οι συνάδελφοι ουδέποτε ενημερώθηκαν επίσημα για την συγκεκριμένη διαβούλευση, ούτε φυσικά βέβαια και ο Σύλλογός των Ιχθυολόγων. Δεν καλέστηκαν καν ως οι πιο αρμόδιοι και καταρτισμένοι επι θεμάτων αλιείας δημόσιοι λειτουργοί, να καταθέσουν έστω την γνώμη και την εμπειρία τους. Δεν μας προκάλεσε βέβαια καμιά έκπληξη. Έχουμε εδώ και καιρό καταγγείλει την συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου των Περιφερειακών υπηρεσιών Αλιείας που πηγάζει από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας στο ΥΠΑΑΤ.

Ας πάμε τώρα στην ουσία:

Σύμφωνα με την Κ.Αλ.Π. και όλους τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αλιεία (ενδεικτικά : Κανονισµοί (ΕΕ) αριθ. 1380/2013,1224/2009, 1004/2017, 1967/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), υπάρχει η παραδοχή ότι «η ερασιτεχνική αλιεία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους αλιευτικούς πόρους και κύριος στόχος της ΚΑλΠ είναι η διατήρηση και η βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, η διασφάλιση ότι οι δραστηριότητες αλιείας υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με το στόχο της επίτευξης οικονομικών, κοινωνικών οφελών κλπ. Δεδοµένου δε ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι πολύ σηµαντική στη Μεσόγειο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της κατά τρόπο ο οποίος δεν παρακωλύει σηµαντικά την εµπορική αλιεία, δεν έρχεται σε αντίθεση µε τη βιώσιµηεκµετάλλευση των έµβιων υδρόβιων πόρων».

Επιπλέον, σε πρόσφατες μελέτες για τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε (πχ ResearchforPECHCommittee - Marinerecreationalandsemi-subsistencefishing - itsvalueanditsimpactonfishstocks, 2017)
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/601996/IPOL_STU(2017)601996_EN.pdf
υπάρχει η επισήμανση της σημαντικής έλλειψης στοιχείων συνολικά για την Μεσόγειο αλλά υπάρχουν και επιμέρους περιπτώσεις όπου η ερασιτεχνική αλιεία ανταγωνίζεται και έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επαγγελματική.

Η κατάργηση της υποχρέωσης εφοδιασμού των ερασιτεχνών αλιέων με άδεια αλιείας ατομική και σκάφους ( με το ν.4256/2014 άρθρο 14 παρ.2) και η ανυπαρξία μητρώου δυσχεραίνει επιπλέον και τον έλεγχο, καθώς δεν καθίσταται δυνατή η καταγραφή και, ως εκ τούτου, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, εκατοντάδες σκάφη αναψυχής δραστηριοποιούνται ακόμα και σε «αλιευτικό τουρισμό» χωρίς κανένα κόστος και κανένα όφελος-έσοδο για το κράτος από την εκμετάλλευση κοινών αγαθών. Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη συστηματικών ελέγχων στην εμπορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα, µε δυσμενή αποτελέσµατα όσον αφορά τη διατήρηση και βιώσιµη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων.
Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί απο τα επίσημα Πανελλήνια στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τις παραβάσεις ερασιτεχνικής αλιείας.
Αρ.αποφάσεων Πρόστιμα (Ευρώ) ΕΤΟΣ
1012 399566 2010
1127 426665 2011
1130 428000 2012
1186 503000 2013
744 291050 2014
592 214307 2015
574 219504 2016
696 280600 2017
710 301750 2018
472 193237 2019


Υπό το πρίσμα των ανωτέρω είναι φανερό ότι η πίεση στα αλιεύματα από την ερασιτεχνική αλιεία είναι σημαντική και πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου εστιάζοντας στα παρακάτω:
 Επαναφορά της αδειοδότησης της ερασιτεχνικής αλιείας με κατάργηση της παρ,2 του άρθρου 14 του ν, 4256/2014 δεδομένου ότι οι διατάξεις του Β.Δ. 666/66 είναι σε ισχύ και απαιτείται απλώς ρυθμιστικό πλαίσιο.
 Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου (με δυνατότητα πρόσβασης των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των λιμενικών Αρχών).
 Την επίτευξη επαρκούς ελέγχου κατά της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας
 Ενεργοποίηση ελέγχων στην εμπορία και στην εστίαση με την συνδρομή των Ιχθυολόγων των Υπηρεσιών Αλιείας.
 Δημιουργία κυρωτικού πλαισίου και ποινικοποίηση ορισμένων παράνομων τακτικών όπως υποβρύχια αλιεία με μπουκάλες, νυχτερινή υποβρύχια αλιεία κλπ.


Σχετικά με τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ.:
Άρθρο 1
Να προστεθεί:
• Παρ 4. Για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση ερασιτεχνικής άδειας αλιείας για την θάλασσα ή για τα εσωτερικά νερά, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών Αλιείας. Η μη έκδοση της άδειας αυτής επισύρει ποινές.
(Η έκδοση της αδείας ερασιτεχνικής αλιείας έχει κόστος …. ευρώ/ανά έτος που κατατίθεται σε δημόσιο ταμείο υπέρ του λογαριασμού …………….. Παράλληλα, ο ερασιτέχνης αλιέας θα παραλαμβάνει ένα ενημερωτικό έντυπο που θα περιέχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Το έντυπο μπορεί να το εκδώσει η Αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. ή και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία σε εσωτερικά ύδατα, το έντυπο ενημερώνει για όλες τις λίμνες/φραγμαλίμνες/ποταμούς της περιοχής για τα είδη που υπάρχουν, για τα είδη που κινδυνεύουν, για τα μεγέθη ψαριών που επιτρέπεται να αλιεύονται, για τα είδη των άγκιστρων στις πετονιές και για τις απαγορευτικές περιόδους). Η ηλεκτρονική διαδικασία μπορεί να γίνει στα πρότυπα του Ο.Σ.Π.Α.
• Παρ 5. Τηρείται Εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο αδειών ερασιτεχνών σκαφών και αλιέων, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και οι Λιμενικές αρχές.

Άρθρο 4
Να προστεθεί:
• Παρ 4. ….και μακρύπτερου τόνου (T. alalunga) καθώς και οπουδήποτε είδους ελασμοβράγχιου (καρχαρία και σαλαχιού). Στην περίπτωση τυχαίας αλίευσης ενός από αυτά τα είδη, θα πρέπει να ελευθερώνεται αμέσως.
• Παρ 10. Απαγορεύεται η κατοχή ψαριών ερασιτεχνικής αλιείας από τα οποία δεν έχει αποκοπεί ο άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου, ενώ απαγορεύεται η οποιασδήποτε άλλης μορφής επεξεργασία αλιευμάτων ερασιτεχνικής αλιείας (πλην του εκσπλαχνισμού και της απολέπισης), καθώς και η εμπορική εκμετάλλευσή τους και η κατοχή τους σε οποιοδήποτε χώρο διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών αλιευτικών προϊόντων.
• Παρ 11. Απαγορεύεται η Ερασιτεχνική αλιεία στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας (μέχρι να θεσμοθετηθεί η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ώστε να τεθεί ρυθμιστικό πλαίσιο).
• Παρ 12. Απαγορεύεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας τον μήνα Μάιο κάθε έτους.

Άρθρο 5
Να προστεθεί:
• Παρ. ζ) Απαγορεύεται οποιαδήποτε αλιευτική μέθοδος ή αλιευτικό εργαλείο που δεν περιγράφεται στο παρόν.
• Ο αριθμός καλαμιών ψαρέματος δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα δύο(2) ανά ερασιτέχνη αλιέα.
• Παρ. στ) Τροποποίηση ως εξής:
Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται να αλιεύουν και να χρησιμοποιούν μόνο τα είδη ζώντων δολωμάτων που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.
(Αιτιολόγηση: Συσχέτιση με πδ 109/2002. Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο τα είδη ζώντων δολωμάτων Ophelia bicornis (σκουλίκι της άμμου), Patella spp (πεταλίδα) και Paguridea (κατσιμάμαλο, στρομπάρι, ποδαράτο, πορφύρα, κυρίκι, σκαλτσίνι), που καταγράφονται στο παράρτημα Ι με αύξοντες αριθμούς 6, 9 και 16, τις επιτρεπόμενες για αυτά περιόδους αλιείας και σε ποσότητες μέχρι 30 ατόμων ανά είδος, ημέρα και ερασιτέχνη αλιέα, χωρίς σκάφος, ή μέχρι 60 ατόμων ανά είδος, ημέρα και σκάφος, τηρουμένων και των διατάξεων του π.δ 373/85 «Ερασιτεχνική Αθλητική Αλιεία».)

Άρθρο 6
Να διαμορφωθεί :
• Παρ.1
….. μέχρι 5 κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα άτομο έχει μεγαλύτερο βάρος.
• Παρ. 2
α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelusspp)
έως 1 άτομο του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteropercarubra) και
έως 1 άτομο βλάχου (Polyprionamericanus)
συνολικά έως 1 άτομο από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης.
γ) έως δύο (2) άτομα του είδους χταπόδι (Octopusvulgaris)
έως δύο (2) άτομα του είδους κολοχτύπα (αστακούδια) (Scyllarideslattus).
έως ένα (1) άτομο του είδους αστακός (Palinuruselephas)
(Αιτιολόγηση: Δεδομένου ότι τα είδη της οικογένειας Serranidae και κυρίως της υποοικογένειας Epinephelinae είναι είδη στόχος της ερασιτεχνικής και δέχονται σοβαρή πίεση, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν είδη τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με την κόκκινη λίστα του IUCN θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνει το επιτρεπόμενο έως 1 άτομο σε σύνολο και να προστεθεί επιπλέον περιορισμός έως 1 άτομο του είδους βλάχος Polyprionamericanus. Επιπλέον,ο κοινός αστακός βρίσκεται στην κόκκινη βίβλο της IUCN ως “vulnerable” με μειούμενους πληθυσμούς.)

• παρ.4 να προστεθεί:

το Siganus rivulatus(Ασπρη αγριόσαλπα)

Άρθρο 7
Τροποποίηση της παρ. 2. β) Το μήνα Μάϊο κάθε έτους.
(Αιτιολόγηση: δεν έχει κανένα νόημα η «τυφλή» γενική απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας όλων των ψαριών κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Αντιθέτως, έχει νόημα η απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας συγκεκριμένων ειδών).
Να προστεθεί:
• Παρ.2
δγ) Στο χώρο γύρω από τους κλωβούς μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
δδ) Εντός του πυρήνα των τεχνητών υφάλων και εκατό (100) μέτρα περιμετρικά αυτού.
ζ) Κατά τις περιόδους αναπαραγωγής των παρακάτω ειδών και συγκεκριμένα:
-απαγόρευση αλιείας ροφού (Epinephelusmarginatus) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας συναγρίδας (Dentexdentex) κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.
-απαγόρευση αλιείας μυλοκοπιού (Umbrinacirrosa) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας γοφαριού (Pomatomussaltatrix) κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
-απαγόρευση αλιείας πράσινης χειλούς ή πέρδικας (Labrusviridis) κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο.
(Αιτιολογία: Τα ανωτέρω 5 είδη, όπως και ο αστακός, που αναφέρθηκε παραπάνω, εντάσσονται, μεταξύ πολλών άλλων (που δεν αποτελούν αντικείμενο της υποβρύχιας αλιείας), στην κόκκινη βίβλο της IUCN, και χαρακτηρίζονται ως “vulnerable” με ταχύτατα μειούμενους πληθυσμούς. Κόκκινη Βίβλος: https://www.iucnredlist.org/).
• Παρ. 8 Απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατοχή ή/και μεταφορά οποιασδήποτε μορφής υποβρύχιας βοηθητικής συσκευής κατάδυσης και ψαροντούφεκου ή εξαρτήματος αυτού ή οποιασδήποτε μορφής καμακιού ή αλιεύματος με οποιοδήποτε σκάφος

Αρθρο 8
Να προστεθεί:
• Παρ.4 Η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. καθορίζει με απόφαση του Περιφερειάρχη, τις περιοχές διενέργειας αλιείας, τις θέσεις αλιείας, καθώς και τον ανώτατο αριθμό ερασιτεχνών αλιέων για κάθε μία απο αυτές.

Άρθρο 9
Να διατυπωθεί:
• Παρ.2 Η διενέργεια αγώνων αθλητικής αλιείας εγκρίνεται με απόφαση Περιφερειάρχη κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας οργανώνεται η διεξαγωγή τους"……

Ο Πρόεδρος

Βάτσος Δημήτρης

Η Γ. Γραμματέας

Βουλγαρίδου Πηνελόπη
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 1
Το ότι πρέπει να μπει μια τάξη στη θάλασσα είναι δεδομένο.
Μπορεί στην παρούσα φάση να υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια αποθεμάτων στα περισσότερα ήδη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα.
Η μορφολογία των βυθών μας επιτρέπει στα ψάρια να "κρυφτούν" και να επιβιώνουν.
Η τεράστια ακτογραμμή της χώρας μας είναι πηγή εμπλουτισμού για τα νερά μας και τους οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτά.
Είμαστε σε μια χώρα όπου η αλιεία θα έπρεπε να έχει μια άλλη λογική και όχι να είναι απλά καταστροφική με μόνο σκοπό το εύκολο κέρδος.
Θα πρέπει να παρθούν μέτρα τα οποία θα αποδοσουν και θα είναι εφαρμόσιμα.
Επιλεκτικά θα αναφέρω μερικά τα οποία έχουν παρθεί σε άλλες χώρες και έχουν αποδώσει αποδεδειγμένα.

1) Δημιουργία τεχνητων υφάλων σε μέρη χωρίς ιδιαίτερη ζωή ώστε να δημιουργηθούν νέοι τόποι για τα ψάρια.Η θάλασσα καλλιεργείται και το ξέρουμε αλλά αυτό βέβαια έρχεται σε σύγκρουση με κάποια συμφέροντα.
Παρόλα αυτά αν γίνουν ύφαλοι στους οποίους θα απαγορεύεται κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα οι πληθυσμοί θα αυξηθούν και θα επιβιώσουν. Είναι κοροϊδία να λέμε προστατευόμενη περιοχή και να ψαρεύει πχ μόνο ο επαγγελματίας η μόνο ο ερασιτέχνης. Έστω και ένας να μπορεί τότε δεν είναι προστατευμένη περιοχή αλλά ένας άλλος καμμενος τόπος.
Δεν χρειάζεται να κλείσουν κόλποι ολόκληροι ούτε φαντασμαγορικά πράγματα. Θέληση χρειάζεται, αποφασιστηκοτητα και έξυπνος έλεγχος. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και σε συνδυασμό με την εμπειρία που διαθέτουμε μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι μικρές αυτές περιοχές θα παραμείνουν ανέγγιχτες με σκοπό να τροφοδοτούν τις γύρω τους οι οποίες θα είναι προσβάσιμες.

2) Ιχνηλασιμοτητα των ψαριών από 350 γραμμάρια και άνω. Που αλιεύθηκε το ψάρι από ποιον και με ποιο εργαλείο ώστε να γίνει η καταγραφή και ο έλεγχος με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Αν δεν υπάρχει καταγραφή των ψαριών από όλους δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε εικόνα της πραγματικής κατάστασης των αποθεμάτων και καθώς και την επίπτωση ορισμένων εργαλείων.
Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι ο εχθρός του μέσου αλιέα ο οποίος έχει μάθει να μην κόβει καν παραστατικό.

3) Απαγορεψτε και εν ανάγκη επιδοτηστε ώστε να σταματήσουν οι νόμιμες καταστροφικές μέθοδοι αλιείας.Δεν είναι δυνατόν να τραβάει η μηχανότρατα και να καταστρέφει την ποσειδωνια (η οποία σε κάποια βάθη θέλει πάνω από 100 χρόνια για να ξαναδημιουργηθει) να καίει ένα σωρό καύσιμα τα οποία επιδοτούνται βέβαια, για να βγάλει ένα μεροκάματο. Φανταστείτε ένα σκάφος το οποίο μπορεί να δουλέψει όλη μέρα να οργανώσει κυριολεκτικά τον βυθό και να βγάλει σημαντικές ποσότητες γόνου ο οποίος θα καταλήξει στη θάλασσα και και μερικά κιλά καθαρά αλιεύματα.
Ειλικρινά αυτά τα εργαλεία θα έπρεπε να επιδοτούνται και να κάθονται δεμένα στο λιμάνι.Θα ήμασταν δέκα φορές πιο κερδισμένοι όλοι μακροπρόθεσμα.

4) Μην βγάζετε τους ψαροντούφεκαδες ούτε μια ώρα από την θάλασσα.Ειναι η αιτία που δεν πέφτουν δυναμίτες.Ο ανεγκεφαλος δεν θα ρισκάρει να ρίξει το εκρηκτικό αν δει την σημαδούρα.Οπου απουσιάζουν οι υποβρύχιοι αλιείς η παράνομη δραστηριότητα είναι τεράστια.

5) Πάρτε μέτρα σοβαρά και υπεύθυνα και όχι απλά μονομερείς περιορισμούς απλά για να πείτε ότι κάτι κάνατε και η κατάσταση θα πάει μόνο προς το καλύτερο.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 2
WWF Ελλάς Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Γενικά σχόλια

Επιστημονικές μελέτες έχουν αναδείξει ότι η ανεπαρκώς ρυθμιζόμενη ερασιτεχνική αλιεία έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στα ιχθυοαποθέματα όσο και στα ευαίσθητα οικοσυστήματα στη Μεσόγειο εν γένει και στις ελληνικές θάλασσες ειδικότερα [1]. Συνεπώς, κρίνουμε θετική την πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ να θεσπίσει, με το υπό διαβούλευση προεδρικό διάταγμα, ένα πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την “ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία”.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές πιέσεις που ασκούνται στα ιχθυοαποθέματα και στο θαλάσσιο περιβάλλον από την υπεραλίευση και τη μη βιώσιμη αλιεία, είναι κρίσιμης σημασίας να διαμορφωθεί μια εθνική πολιτική και να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα τόσο για την ερασιτεχνική όσο και για την επαγγελματική αλιεία που θα στηρίζονται στη σαφή αποτίμηση των αλιευμάτων και κατ’ επέκταση στην αξιολόγηση των ιχθυαποθεμάτων, καθώς και σε ένα σύστημα παρακολούθησης των οικολογικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στους αλιευτικούς πόρους και στις παράκτιες κοινωνίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτιμάται ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι υπεύθυνη για περίπου το 10% των συνολικών αλιευμάτων στη Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην αύξηση της αλιευτικής προσπάθειας και της πίεσης που ασκείται στα ιχθυαποθέματα. Επιπλέον, έχει σοβαρές επιπτώσεις σε τρωτά είδη (πολλά εκ των οποίων είναι υπό εξαφάνιση και προστατεύονται), τα οποία αποτελούν το 20% των συνολικών ερασιτεχνικών αλιευμάτων στις παράκτιες περιοχές και τις ΘΠΠ. Τέλος, η μη συμπερίληψη των εκτιμήσεων που αφορούν τις ποσότητες ερασιτεχνικών αλιευμάτων στις αξιολογήσεις των αποθεμάτων ενδέχεται να καταστήσει το περιεχόμενο των τελευταίων ανακριβές και να οδηγήσει σε λανθασμένες συστάσεις περί διαχείρισης της αλιείας.

Το προεδρικό διάταγμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ερασιτεχνική αλιεία θα ασκείται με ένα πιο σαφώς ρυθμισμένο πλαίσιο ώστε να μην έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, και θα είναι σύμφωνη με τους στόχους που θέτουν οι Κανονισμοί (ΕΕ) 1967/2006 και 1224/2009, το προεδρικό διάταγμα θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα εξής:

● Καθορισμός ενός συστήματος αδειοδότησης της ερασιτεχνικής αλιείας ώστε να είναι δυνατό να καταγραφεί ο αριθμός των ερασιτεχνών αλιέων (μεταξύ άλλων παραμέτρων), να αξιολογηθεί αποτελεσματικότερα η αλιευτική προσπάθεια που προκύπτει από την άσκηση της δραστηριότητας αυτής και να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πίεση που ασκείται στα ιχθυοαποθέματα. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση των αδειών θα πρέπει να προσδιοριστούν στο π.δ. βάσει του άρθρου 10 παρ. 1 στοιχ. ι΄ του ν. 420/1970 (Αλιευτικός Κώδικας).
Ειδικότερα, προτείνουμε να συνδεθεί η διαδικασία αδειοδότησης με την ενημέρωση και την κατάρτιση των ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με τη νομοθεσία και το θαλάσσιο περιβάλλον. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και τη μείωση του διοικητικού βάρους τόσο για τους ερασιτέχνες αλιείς όσο και για τις αρμόδιες υπηρεσίες, προτείνεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος πιστοποίησης γνώσεων και έκδοσης αδειών που θα περιλαμβάνει έναν ειδικά διαμορφωμένο ιστότοπο, όπου ο υποψήφιος θα πρέπει να ακολουθεί τα εξής βήματα:
1) Καταγραφή απαραίτητων προσωπικών δεδομένων
2) Απάντηση σε ικανό αριθμό ερωτήσεων πολλαπλών απαντήσεων αναφορικά με τη σχετική νομοθεσία, τα αλιεύματα και το θαλάσσιο περιβάλλον. Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται τυχαία μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος για κάθε υποψήφιο από έναν μεγαλύτερο κατάλογο ερωτήσεων που θα έχει προετοιμαστεί εκ των προτέρων.
3) Εκτύπωση της άδειας εφόσον η εξέταση είναι επιτυχής
Το παραπάνω αφορά στην έκδοση ατομικής άδειας ερασιτεχνικής αλιείας. Στην περίπτωση έκδοσης άδειας ερασιτεχνικής αλιείας σκάφους, ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβληθεί στην ίδια εξέταση, εκτός και αν έχει ήδη επιτύχει στην εξέταση ατομικής άδειας, οπότε και θα πρέπει απλά να συμπληρώσει σχετική φόρμα.

● Καταγραφή των αλιευμάτων της ερασιτεχνικής αλιείας. Θα πρέπει να προβλεφθεί ρητά η υποχρέωση των ερασιτεχνών αλιέων να δηλώνουν τα αλιεύματά τους κατόπιν έκαστης αλιευτικής δραστηριότητας και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η συλλογή απαραίτητων στοιχείων για την ακριβή γνώση της κατάστασης των ιχθυαποθεμάτων.

● Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα της ερασιτεχνικής αλιείας δεν θα διατεθούν προς πώληση και εμπορία όπως ορθώς απαγορεύεται στο άρθρο 4 παρ. 1 του υπό διαβούλευση π.δ., προτείνεται να συμπεριληφθεί διάταξη που θα προβλέπει (α) την υποχρέωση του ερασιτέχνη αλιέα να κόβει τον άνω λοβό του ουραίου πτερυγίου έκαστου ψαριού, μετά τη θανάτωσή του και πριν από την ολοκλήρωση της αλιευτικής του δραστηριότητας, και (β) την απαγόρευση κατοχής ψαριών ερασιτεχνικής αλιείας από τα οποία δεν έχει αποκοπεί ο άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου. Η πρόβλεψη αυτή, η οποία περιλαμβάνεται στη νομοθεσία της Κύπρου, μπορεί να συμβάλει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου.

● Πρόβλεψη ενός εθνικού προγράμματος κατάρτισης ερασιτεχνών αλιέων με σκοπό την ενημέρωσή τους σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία και τις ρυθμίσεις για την ερασιτεχνική και επαγγελματική αλιεία, και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τη βιώσιμη αλιεία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επιπλέον, όπως έχουμε προτείνει στο πλαίσιο του προγράμματος PHAROS4MPAs, το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να προβεί στη λήψη και εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων της ερασιτεχνικής αλιείας στο περιβάλλον, και ειδικότερα στα εξής:
● Διερεύνηση της δυνατότητας και της διαδικασίας επιβολής τέλους ερασιτεχνικής αλιείας ως αποτελεσματικού μηχανισμού βιώσιμης διαχείρισης (τα τέλη αυτά θα συμβάλουν στην άμβλυνση των περιβαλλοντικών συνεπειών της ερασιτεχνικής αλιείας, καλύπτοντας τουλάχιστον μέρος του κόστους διαχείρισης και, κυρίως, του κόστους των μέτρων ελέγχου).
● Διερεύνηση της δυνατότητας να καθοριστούν και να θεσμοθετηθούν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις ημέρες που επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία.
● Αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου σχετικά με τις αρμοδιότητες των αρχών για τη διενέργεια ελέγχων και την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων για την ερασιτεχνική αλιεία.
● Διερεύνηση της ανάγκης αυστηροποίησης των ποινών προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικές και αποτρεπτικές για την ουσιαστική εφαρμογή των διατάξεων του π.δ..
● Θέσπιση και εφαρμογή ειδικών ρυθμιστικών μέτρων για την ερασιτεχνική αλιεία εντός θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (ΘΠΠ). Θα πρέπει να προβλεφθούν μέτρα και δράσεις που αφορούν στην ερασιτεχνική αλιεία στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και εν συνεχεία στα προεδρικά διατάγματα και τα Σχέδια Διαχείρισης των ΘΠΠ, όπως, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή επιπρόσθετου τέλους για την ερασιτεχνική αλιεία εντός των ΘΠΠ, ο περιορισμός των επιτρεπόμενων αλιευμάτων ή η χρονική και χωρική ρύθμιση ή/και απαγόρευση συγκεκριμένων αλιευτικών μεθόδων/εργαλείων που επηρεάζουν αρνητικά ορισμένα ευάλωτα είδη. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ του ΥΠΑΑΤ, του ΥΠΕΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο του εν εξελίξει έργου «Εκπόνηση ΕΠΜ, σχεδίων ΠΔ και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000» που συντονίζεται από το ΥΠΕΝ.

[1] Pharos4MPAs, Safeguarding Marine Protected Areas in the growing Mediterranean Blue Economy: Recreational Fisheries, Policy Brief (July, 2019). https://pharos4mpas.interreg-med.eu/fileadmin/user_upload/Sites/ Biodiversity_Protection/Projects/PHAROS4MPAs/RECREATIONAL_31july_2_single_page.pdf.
Παραπομπές
  1. https://pharos4mpas.interreg-med.eu/fileadmin/user_upload/Sites/ Biodiversity_Protection/Projects/PHAROS4MPAs/RECREATIONAL_31july_2_single_page.pdf
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 3
Γενικά σχόλια

1. Για τα είδη Epinephelus sp. καθώς και για όλα τα πρώτανδρα ή πρωτόγυνα ερμαφρόδιτα είδη θα πρέπει να οριστούν και ανώτερα μεγέθη αλίευσης, καθώς λόγω:

α) της βιολογίας του είδους (ερμαφρόδιτο είδος που γεννιέται θηλυκό και στη διάρκεια της ζωής του αλλάζει φύλο σε αρσενικό και το αντίθετο)
β) της νομοθεσίας (ελάχιστο 45 εκατοστά) και
γ) της φύσης της αλιείας (αλίευση του μεγαλύτερου θηράματος)

αφαιρούνται περισσότερα άτομα του ενός ή του άλλου φύλου με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η αναλογία φύλου που παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό δυναμικό κάθε είδους.

Θα πρέπει να γίνει επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας στην Ελλάδα (ενωσιακή υποχρέωση της χώρας). Το μοντέλο των αδειών θα πρέπει να προσφέρει μια ποικιλία επιλογών στον ερασιτέχνη αλιέα (ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια άδεια, άδεια για εσωτερικά ύδατα, κ.α.) ενώ θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και για τουρίστες.

2. Θα πρέπει να οριστούν ελάχιστα μεγέθη αλίευσης για αυτόχθονα είδη που πλέον αποτελούν βασικούς στόχους της ερασιτεχνικής και επαγγελματικής αλιείας, όπως το Γοφάρι (Pomatomus saltatix), τη Ζαργάνα (Belone belone), το Καρβούνι (Euthynnus alletteratus), τον Κυνηγό (Coryphaena hippurus), το Καλαμάρι (Loligo vulgaris), τον Λούτσο (Sphyraena sphyraena), το Μαγιάτικο (Seriola dumerili), το Μελανούρι (Oblada melanura), τη Σουπιά (Sepia officinalis), τον Συκιό (Sciaena umbra), τη Συναγρίδα (Dentex dentex) με παράλληλο στόχο την ενδυνάμωση των αυτόχθονών θηρευτών για την καταπολέμηση των θαλάσσιων εισβλητικών ειδών (Ulman et al, 2021 in press).

3. Το Σχέδιο Π.Δ. δεν προβλέπει καμία εκπαίδευση για ερασιτέχνες αλιείς, προκειμένου να πραγματοποιούν τη δραστηριότητα αυτή με ορθό και βιώσιμο τρόπο
4. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ρύθμιση της ερασιτεχνικής αλιείας εντός Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, είτε στα πλαίσια της εφαρμογής των οδηγιών για τους Οικοτόπους και τα Πτηνά (Δίκτυο Natura 2000), είτε για προστατευόμενες περιοχές αλιείας στα πλαίσια της εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού. Ειδικά επί του θέματος των αγώνων ερασιτεχνικής αλιεία, αυτοί οφείλουν να αποκλείονται πλήρως από τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 4
Δεν είναι σαφές τι ισχύει για ερασιτέχνες αλιείς που επιβαίνουν σε σκάφη με ξένη σημαία. Τα μέτρα οφείλουν να ισχύουν ισότιμα για όλους σε όλη την επικράτεια.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 5
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια να ρυθμιστεί ορθότερα η ερασιτεχνική αλιεία με γνώμονα το όφελος τόσο του ίδιου του ερασιτέχνη αλιέα, όσο και του ευρύτερου κοινού καθώς η βελτίωση της κατάστασης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων ενισχύει το σύνολο των οικοσυστημικών υπηρεσιών που όλοι ισότιμα απολαμβάνουμε από αυτά. Παράλληλα όμως θα πρέπει να τονιστεί ότι καίριο θέμα για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων παραμένει η αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση της συλλεκτικής αλιείας, και ειδικά η αλιεία με δυναμικά εργαλεία, η οποία έχει σημαντικές και μη αντιστρεπτές συνέπειες σε ευάλωτους θαλάσσιους τύπους οικοτόπων όπως οι κοραλλιγενείς ύφαλοι και οι τραγάνες, για τα οποία παρά τις ξεκάθαρες επιταγές του Μεσογειακού Κανονισμού (1967/2006/ΕΚ) για την αλιεία, παραμένουν χωρίς χαρτογράφηση και διαχειριστικό πλαίσιο στη χώρα μας.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 6
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Για άλλη μια φορά δυστυχώς αποδεικνύεται ότι έννοιες όπως προγραμματισμός, χάραξη μακροπρόθεσμης πολιτικής, ουσιαστική διαβούλευση, αποτελούν λέξεις ‘άγνωστες’ για το ΥΠΑΑΤ και ειδικότερα για την Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Σε ένα τόσο κρίσιμο για την Αλιευτικό τομέα ζήτημα όπως η ρύθμιση της ερασιτεχνικής αλιείας, επιλέχθηκε για άλλη μια φορά η βιαστική, πρόχειρη και προσχηματική προσέγγιση, και μάλιστα με την απουσία των αρμόδιων ιχθυολόγων των Υπηρεσιών Αλείας της χώρας. Οι συνάδελφοι ουδέποτε ενημερώθηκαν επίσημα για την συγκεκριμένη διαβούλευση, ούτε φυσικά βέβαια και ο Σύλλογός των Ιχθυολόγων. Δεν καλέστηκαν καν ως οι πιο αρμόδιοι και καταρτισμένοι επι θεμάτων αλιείας δημόσιοι λειτουργοί, να καταθέσουν έστω την γνώμη και την εμπειρία τους. Δεν μας προκάλεσε βέβαια καμιά έκπληξη. Έχουμε εδώ και καιρό καταγγείλει την συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του ρόλου των Περιφερειακών υπηρεσιών Αλιείας που πηγάζει από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας στο ΥΠΑΑΤ.

Ας πάμε τώρα στην ουσία:

Σύμφωνα με την Κ.Αλ.Π. και όλους τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αλιεία (ενδεικτικά : Κανονισµοί (ΕΕ) αριθ. 1380/2013,1224/2009, 1004/2017, 1967/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), υπάρχει η παραδοχή ότι «η ερασιτεχνική αλιεία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους αλιευτικούς πόρους και κύριος στόχος της ΚΑλΠ είναι η διατήρηση και η βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, η διασφάλιση ότι οι δραστηριότητες αλιείας υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με το στόχο της επίτευξης οικονομικών, κοινωνικών οφελών κλπ. Δεδοµένου δε ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι πολύ σηµαντική στη Μεσόγειο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της κατά τρόπο ο οποίος δεν παρακωλύει σηµαντικά την εµπορική αλιεία, δεν έρχεται σε αντίθεση µε τη βιώσιµηεκµετάλλευση των έµβιων υδρόβιων πόρων».

Επιπλέον, σε πρόσφατες μελέτες για τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε (πχ ResearchforPECHCommittee - Marinerecreationalandsemi-subsistencefishing - itsvalueanditsimpactonfishstocks, 2017)
https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/601996/IPOL_STU(2017)601996_EN.pdf
υπάρχει η επισήμανση της σημαντικής έλλειψης στοιχείων συνολικά για την Μεσόγειο αλλά υπάρχουν και επιμέρους περιπτώσεις όπου η ερασιτεχνική αλιεία ανταγωνίζεται και έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επαγγελματική.

Η κατάργηση της υποχρέωσης εφοδιασμού των ερασιτεχνών αλιέων με άδεια αλιείας ατομική και σκάφους ( με το ν.4256/2014 άρθρο 14 παρ.2) και η ανυπαρξία μητρώου δυσχεραίνει επιπλέον και τον έλεγχο, καθώς δεν καθίσταται δυνατή η καταγραφή και, ως εκ τούτου, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, εκατοντάδες σκάφη αναψυχής δραστηριοποιούνται ακόμα και σε «αλιευτικό τουρισμό» χωρίς κανένα κόστος και κανένα όφελος-έσοδο για το κράτος από την εκμετάλλευση κοινών αγαθών. Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη συστηματικών ελέγχων στην εμπορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα, µε δυσμενή αποτελέσµατα όσον αφορά τη διατήρηση και βιώσιµη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων.
Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί απο τα επίσημα Πανελλήνια στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τις παραβάσεις ερασιτεχνικής αλιείας.
Αρ.αποφάσεων Πρόστιμα (Ευρώ) ΕΤΟΣ
1012 399566 2010
1127 426665 2011
1130 428000 2012
1186 503000 2013
744 291050 2014
592 214307 2015
574 219504 2016
696 280600 2017
710 301750 2018
472 193237 2019


Υπό το πρίσμα των ανωτέρω είναι φανερό ότι η πίεση στα αλιεύματα από την ερασιτεχνική αλιεία είναι σημαντική και πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου εστιάζοντας στα παρακάτω:
 Επαναφορά της αδειοδότησης της ερασιτεχνικής αλιείας με κατάργηση της παρ,2 του άρθρου 14 του ν, 4256/2014 δεδομένου ότι οι διατάξεις του Β.Δ. 666/66 είναι σε ισχύ και απαιτείται απλώς ρυθμιστικό πλαίσιο.
 Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου (με δυνατότητα πρόσβασης των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των λιμενικών Αρχών).
 Την επίτευξη επαρκούς ελέγχου κατά της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας
 Ενεργοποίηση ελέγχων στην εμπορία και στην εστίαση με την συνδρομή των Ιχθυολόγων των Υπηρεσιών Αλιείας.
 Δημιουργία κυρωτικού πλαισίου και ποινικοποίηση ορισμένων παράνομων τακτικών όπως υποβρύχια αλιεία με μπουκάλες, νυχτερινή υποβρύχια αλιεία κλπ.


Σχετικά με τις διατάξεις του παρόντος Π.Δ.:
Άρθρο 1
Να προστεθεί:
• Παρ 4. Για την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η έκδοση ερασιτεχνικής άδειας αλιείας για την θάλασσα ή για τα εσωτερικά νερά, η οποία χορηγείται ηλεκτρονικά με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών Αλιείας. Η μη έκδοση της άδειας αυτής επισύρει ποινές.
(Η έκδοση της αδείας ερασιτεχνικής αλιείας έχει κόστος …. ευρώ/ανά έτος που κατατίθεται σε δημόσιο ταμείο υπέρ του λογαριασμού …………….. Παράλληλα, ο ερασιτέχνης αλιέας θα παραλαμβάνει ένα ενημερωτικό έντυπο που θα περιέχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Το έντυπο μπορεί να το εκδώσει η Αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. ή και σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ. Ειδικότερα όσον αφορά την ερασιτεχνική αλιεία σε εσωτερικά ύδατα, το έντυπο ενημερώνει για όλες τις λίμνες/φραγμαλίμνες/ποταμούς της περιοχής για τα είδη που υπάρχουν, για τα είδη που κινδυνεύουν, για τα μεγέθη ψαριών που επιτρέπεται να αλιεύονται, για τα είδη των άγκιστρων στις πετονιές και για τις απαγορευτικές περιόδους). Η ηλεκτρονική διαδικασία μπορεί να γίνει στα πρότυπα του Ο.Σ.Π.Α.
• Παρ 5. Τηρείται Εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο αδειών ερασιτεχνών σκαφών και αλιέων, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και οι Λιμενικές αρχές.

Άρθρο 4
Να προστεθεί:
• Παρ 4. ….και μακρύπτερου τόνου (T. alalunga) καθώς και οπουδήποτε είδους ελασμοβράγχιου (καρχαρία και σαλαχιού). Στην περίπτωση τυχαίας αλίευσης ενός από αυτά τα είδη, θα πρέπει να ελευθερώνεται αμέσως.
• Παρ 10. Απαγορεύεται η κατοχή ψαριών ερασιτεχνικής αλιείας από τα οποία δεν έχει αποκοπεί ο άνω λοβός του ουραίου πτερυγίου, ενώ απαγορεύεται η οποιασδήποτε άλλης μορφής επεξεργασία αλιευμάτων ερασιτεχνικής αλιείας (πλην του εκσπλαχνισμού και της απολέπισης), καθώς και η εμπορική εκμετάλλευσή τους και η κατοχή τους σε οποιοδήποτε χώρο διεξαγωγής εμπορικών συναλλαγών αλιευτικών προϊόντων.
• Παρ 11. Απαγορεύεται η Ερασιτεχνική αλιεία στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας (μέχρι να θεσμοθετηθεί η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ώστε να τεθεί ρυθμιστικό πλαίσιο).
• Παρ 12. Απαγορεύεται η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας τον μήνα Μάιο κάθε έτους.

Άρθρο 5
Να προστεθεί:
• Παρ. ζ) Απαγορεύεται οποιαδήποτε αλιευτική μέθοδος ή αλιευτικό εργαλείο που δεν περιγράφεται στο παρόν.
• Ο αριθμός καλαμιών ψαρέματος δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τα δύο(2) ανά ερασιτέχνη αλιέα.
• Παρ. στ) Τροποποίηση ως εξής:
Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται να αλιεύουν και να χρησιμοποιούν μόνο τα είδη ζώντων δολωμάτων που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.
(Αιτιολόγηση: Συσχέτιση με πδ 109/2002. Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο τα είδη ζώντων δολωμάτων Ophelia bicornis (σκουλίκι της άμμου), Patella spp (πεταλίδα) και Paguridea (κατσιμάμαλο, στρομπάρι, ποδαράτο, πορφύρα, κυρίκι, σκαλτσίνι), που καταγράφονται στο παράρτημα Ι με αύξοντες αριθμούς 6, 9 και 16, τις επιτρεπόμενες για αυτά περιόδους αλιείας και σε ποσότητες μέχρι 30 ατόμων ανά είδος, ημέρα και ερασιτέχνη αλιέα, χωρίς σκάφος, ή μέχρι 60 ατόμων ανά είδος, ημέρα και σκάφος, τηρουμένων και των διατάξεων του π.δ 373/85 «Ερασιτεχνική Αθλητική Αλιεία».)

Άρθρο 6
Να διαμορφωθεί :
• Παρ.1
….. μέχρι 5 κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα άτομο έχει μεγαλύτερο βάρος.
• Παρ. 2
α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelusspp)
έως 1 άτομο του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteropercarubra) και
έως 1 άτομο βλάχου (Polyprionamericanus)
συνολικά έως 1 άτομο από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης.
γ) έως δύο (2) άτομα του είδους χταπόδι (Octopusvulgaris)
έως δύο (2) άτομα του είδους κολοχτύπα (αστακούδια) (Scyllarideslattus).
έως ένα (1) άτομο του είδους αστακός (Palinuruselephas)
(Αιτιολόγηση: Δεδομένου ότι τα είδη της οικογένειας Serranidae και κυρίως της υποοικογένειας Epinephelinae είναι είδη στόχος της ερασιτεχνικής και δέχονται σοβαρή πίεση, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν είδη τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με την κόκκινη λίστα του IUCN θεωρούμε ότι θα πρέπει να παραμείνει το επιτρεπόμενο έως 1 άτομο σε σύνολο και να προστεθεί επιπλέον περιορισμός έως 1 άτομο του είδους βλάχος Polyprionamericanus. Επιπλέον,ο κοινός αστακός βρίσκεται στην κόκκινη βίβλο της IUCN ως “vulnerable” με μειούμενους πληθυσμούς.)

• παρ.4 να προστεθεί:

το Siganus rivulatus(Ασπρη αγριόσαλπα)

Άρθρο 7
Τροποποίηση της παρ. 2. β) Το μήνα Μάϊο κάθε έτους.
(Αιτιολόγηση: δεν έχει κανένα νόημα η «τυφλή» γενική απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας όλων των ψαριών κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Αντιθέτως, έχει νόημα η απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας συγκεκριμένων ειδών).
Να προστεθεί:
• Παρ.2
δγ) Στο χώρο γύρω από τους κλωβούς μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
δδ) Εντός του πυρήνα των τεχνητών υφάλων και εκατό (100) μέτρα περιμετρικά αυτού.
ζ) Κατά τις περιόδους αναπαραγωγής των παρακάτω ειδών και συγκεκριμένα:
-απαγόρευση αλιείας ροφού (Epinephelusmarginatus) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας συναγρίδας (Dentexdentex) κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.
-απαγόρευση αλιείας μυλοκοπιού (Umbrinacirrosa) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας γοφαριού (Pomatomussaltatrix) κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
-απαγόρευση αλιείας πράσινης χειλούς ή πέρδικας (Labrusviridis) κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο.
(Αιτιολογία: Τα ανωτέρω 5 είδη, όπως και ο αστακός, που αναφέρθηκε παραπάνω, εντάσσονται, μεταξύ πολλών άλλων (που δεν αποτελούν αντικείμενο της υποβρύχιας αλιείας), στην κόκκινη βίβλο της IUCN, και χαρακτηρίζονται ως “vulnerable” με ταχύτατα μειούμενους πληθυσμούς. Κόκκινη Βίβλος: https://www.iucnredlist.org/).
• Παρ. 8 Απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατοχή ή/και μεταφορά οποιασδήποτε μορφής υποβρύχιας βοηθητικής συσκευής κατάδυσης και ψαροντούφεκου ή εξαρτήματος αυτού ή οποιασδήποτε μορφής καμακιού ή αλιεύματος με οποιοδήποτε σκάφος

Αρθρο 8
Να προστεθεί:
• Παρ.4 Η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. καθορίζει με απόφαση του Περιφερειάρχη, τις περιοχές διενέργειας αλιείας, τις θέσεις αλιείας, καθώς και τον ανώτατο αριθμό ερασιτεχνών αλιέων για κάθε μία απο αυτές.

Άρθρο 9
Να διατυπωθεί:
• Παρ.2 Η διενέργεια αγώνων αθλητικής αλιείας εγκρίνεται με απόφαση Περιφερειάρχη κατόπιν εισήγησης της Υπηρεσίας Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας οργανώνεται η διεξαγωγή τους"……

Ο Πρόεδρος

Βάτσος Δημήτρης

Η Γ. Γραμματέας

Βουλγαρίδου Πηνελόπη
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 7
ΓΙΩΡΓΟΣ Β Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

Γενικά Σχόλια
...
• Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διαχείριση και ρύθμιση της ερασιτεχνικής αλιείας βασισμένη σε επιστημονική γνώση και συμβουλή με σκοπό τη βιώσιμη διαχείριση και περεταίρω αποφυγή της υπεραλίευσης εμπορικών αποθεμάτων και της υποβάθμισης θαλάσσιων τύπων οικοτόπων. Εθνικά Ερευνητικά Ιδρύματα (ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ), Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Πατρών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), όπως και περιβαλλοντικές οργανώσεις (iSea) υλοποιούν πλήθος ερευνητικών έργων για την παρακολούθηση και καταγραφή των επιπτώσεων της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) στο θαλάσσιο περιβάλλον και θα έπρεπε να συμβάλλουν ενεργά και καθοριστικά στη διαμόρφωση μέτρων προστασίας και ρυθμίσεων.
...


Ανάμεσα στα άλλα ένα ξεχωρίζει και δηλώνει ξεκάθαρα γιά ποιού τα συμφέροντα εργάσετε και από που πληρώνεστε.

Αξιότιμοι κοι/ες του Υπουργείου,
Λίγο προσοχή σε όσους με το περιτύλιγμα του επιστήμονα προσπαθούν να σας παραπλανήσουν. Εσείς τελικά θα είστε υπεύθυνοι γιά ότι αναρτηθεί στο ΦΕΚ.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 8
Λίνα Ανεζάκη Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Η ερασιτεχνική αλιεία όπως όλοι γνωρίζουμε και όπως ορίζεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η αλιεία η οποία έχει σκοπό την ψυχαγωγία ή την άθληση.
Σύμφωνα με την Κ.Αλ.Π. και όλους τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αλιεία (ενδεικτικά : Κανονισµοί (ΕΕ) αριθ. 1380/2013,1224/2009, 1004/2017, 1967/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), υπάρχει η παραδοχή ότι «η ερασιτεχνική αλιεία μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στους αλιευτικούς πόρους και κύριος στόχος της ΚΑλΠ είναι η διατήρηση και η βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων , η διασφάλιση ότι οι δραστηριότητες αλιείας υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με το στόχο της επίτευξης οικονομικών, κοινωνικών οφελών κλπ. Δεδοµένου δε ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι πολύ σηµαντική στη Μεσόγειο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της κατά τρόπο ο οποίος δεν παρακωλύει σηµαντικά την εµπορική αλιεία, δεν έρχεται σε αντίθεση µε τη βιώσιµη εκµετάλλευση των έµβιων υδρόβιων πόρων».

Η κατάργηση της αδειοδότησης με το ν.4256/2014 άρθρο 14 παρ.2 και η ανυπαρξία μητρώου ερασιτεχνών αλιέων δυσχεραίνει επιπλέον και τον έλεγχο καθώς δεν καθίσταται δυνατή η καταγραφή και, ως εκ τούτου, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιευτικής δραστηριότητας. Σε συνδυασμό δε με την έλλειψη συστηματικών ελέγχων στην εμπορία θα µπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αλιευτική δραστηριότητα, µε δυσµενή αποτελέσµατα όσον αφορά τη διατήρηση και βιώσιµη εκµετάλλευση των αλιευτικών πόρων. Αυτό είναι δυνατόν να το παρατηρήσει πλέον ο καθένας (και να βγάλει τα συμπεράσματα του), από τα επίσημα Πανελλήνια στατιστικά στοιχεία του Λιμενικού Σώματος για τις παραβάσεις αλιείας.

Επίσης σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιλέγεται η «προληπτική προσέγγιση της διαχείρισης της αλιείας», όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 της συμφωνίας του ΟΗΕ για τα αποθέματα ιχθύων: προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η έλλειψη κατάλληλων επιστημονικών πληροφοριών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για την αναβολή ή την παράλειψη λήψης διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση ειδών-στόχων, συναφών ή εξαρτώμενων ειδών ή ειδών που δεν αποτελούν στόχο της αλιείας, καθώς και του περιβάλλοντός τους.
Δεδοµένου δε, ότι η ερασιτεχνική αλιεία είναι πολύ σηµαντική στη Μεσόγειο, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η διεξαγωγή της κατά τρόπο ο οποίος δεν παρακωλύει σηµαντικά την εµπορική αλιεία, δεν έρχεται σε αντίθεση µε τη βιώσιµη εκµετάλλευση των έµβιων υδρόβιων πόρων.
Σε πρόσφατες μελέτες για τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε (πχ Research for PECH Committee - Marine recreational and semi-subsistence fishing - its value and its impact on fish stocks, 2017)υπάρχει η επισήμανση της σημαντικής έλλειψης στοιχείων συνολικά για την Μεσόγειο αλλά υπάρχουν επιμέρους περιπτώσεις που η ερασιτεχνική αλιεία ανταγωνίζεται και έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από την επαγγελματική.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η έλλειψη αδειοδότησης «εξομοιώνει» τους ερασιτέχνες αλιείς που είναι η πλειοψηφία, με τους παράνομους αλιείς. Η παραδοσιακή ερασιτεχνική αλιεία συμβάλλει στην διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και στη διατήρηση της ταυτότητας των αλιευτικών περιοχών της χώρας μας, στην προώθηση της ναυτικής κουλτούρας και των αλιευτικών παραδόσεων.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω είναι φανερό ότι η πίεση στα αλιεύματα από την ερασιτεχνική αλιεία είναι σημαντική και πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου εστιάζοντας στα παρακάτω:
• Είναι απαραίτητο να επανέλθει η αδειοδότηση της ερασιτεχνικής αλιείας με κατάργηση της παρ,2 του άρθρου 14 του ν, 4256/2014 δεδομένου ότι οι διατάξεις του Β.Δ. 666/66 είναι σε ισχύ και απαιτείται απλώς ρυθμιστικό πλαίσιο. (Ενδεικτικά θα μπορούσε να γίνεται ηλεκτρονικά στα πρότυπα του ΟΣΠΑ με σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και μαζί με την άδεια να παραλαμβάνεται ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, φωτογραφικό υλικό κλπ)
• την συλλογή δεδομένων της ερασιτεχνικής αλιείας (στα πρότυπα του ΟΣΠΑ με δυνατότητα πρόσβασης των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων)
• Δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου (με δυνατότητα πρόσβασης των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων και των λιμενικών Αρχών).
• Δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για την καταγραφή ξενικών ειδών, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι Υπηρεσίες Αλιείας των ΠΕ για να υπάρχει έγκαιρη καταγραφή, παρακολούθηση και ενεργοποίηση μέτρων.
• Την επίτευξη επαρκούς ελέγχου κατά της παράνομης αλιευτικής δραστηριότητας
• Ενεργοποίηση ελέγχων στην εμπορία και στην εστίαση από τις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Δημιουργία κυρωτικού πλαισίου και ποινικοποίηση ορισμένων παράνομων τακτικών όπως υποβρύχια αλιεία με μπουκάλες, νυχτερινή υποβρύχια αλιεία κλπ
Όσον αφορά το παρόν Π.Δ. θεωρούμε ότι βρίσκεται γενικώς σε σωστή βάση αλλά όσο δεν γίνονται έλεγχοι από ειδικευμένο προσωπικό όπως είναι οι Ιχθυολόγοι των Υπηρεσιών Αλιείας των Π.Ε. στην εμπορία και στην εστίαση δεν μπορεί να παταχθεί η παράνομη αλιεία, η οποία ασκείται, λόγω της έλλειψης επαρκούς αστυνόμευσης στις ακτές και στους λιμένες. Είναι δεδομένο ότι το μήκος της Ελληνικής ακτογραμμής καθιστά αδύνατη την αστυνόμευση και αυτό εκμεταλλεύονται οι παράνομοι αλιείς. Σύμφωνα με τον καν 1967/2006 « Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε τα αλιεύματα θαλάσσιων οργανισμών που προέρχονται από ερασιτεχνική αλιεία να μη διατίθενται στην αγορά» κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί από τη χώρα μας.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η ΓΔΑ να αφαιρεί συστηματικά αρμοδιότητες από τις Π.Ε οι οποίες είναι οι μόνες υπηρεσίες του Δημοσίου στελεχωμένες με Ιχθυολόγους. Η τακτική που ακολουθεί έχει φέρει σε διάλυση όλο τον τομέα αλιείας!!!
Ας αναρωτηθούν όλοι γιατί το ΥπΑΑΤ και η Γ.Δ.Α δεν θέλει τους Ιχθυολόγους και τις Υπηρεσίες Αλιείας να ασχολούνται με την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 9
Ίδρυμα Thalassa Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Συντασσόμαστε με μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας που θεωρεί αναγκαία την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, προκειμένου να υπάρξει μια αποτύπωση του αριθμού των ερασιτεχνών αλιέων και των ποσοτήτων που ψαρεύουν και να σχεδιαστούν οι σχετικές πολιτικές τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ΕΕ.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι το υπό διαβούλευση Π/Δ θα έπρεπε να περιέχει ειδικότερες ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 10
Καλημέρα σας
Θα ήθελα να προσθέσω και εγώ την άποψη μου για την αλιεία. Αρχικά θα πρέπει συνταχθεί ανεξάρτητη αρχή ελέγχου για να ελέγχονται επιστημονικά η πίεση στα ιχθυαποθεματα και από που επέρχεται η ζημιά. Η αρχή αυτή θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε καταγραφές αλιευμάτων που θα γίνονται από ολους επαγγελματίες και ερασιτέχνες σε κάποια πλατφόρμα. Από την δική μου εμπειρία έχω παρατηρήσει και εγώ την δραματική μείωση κάποιων ειδών που πρέπει να προστατευθούν π.χ. θεωρώ σωστή την μείωση ατόμων στο ψάρεμα των χταποδιων με συμπερίληψη των παράκτιων  . Πιστεύω ότι η απαγόρευση του Μαΐου είναι αναποτελεσματική καθώς προστατεύονται ελάχιστα είδη που αναπαράγονται αυτήν την περίοδο. Θα πρέπει σε συνδυασμό με την αύξηση των ελέγχων και των ποινών ( χωρίς διακρίσεις επαγγελματίες , ερασιτέχνες , καταστήματα , ταβέρνες κ.τ.λ.) να απαγορευτούν συγκεκριμένα είδη στην εκάστοτε εποχή και περιοχή ανά περίπτωση ( ενδημικά ) που αναπαράγονται. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνονται ζώνες καθολικής απαγόρευσης του ψαρέματος ανά περιοχή και επιβάρυνση ( χωρίς διακρίσεις ). Οι επαγγελματίες που πλήττονται σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να επιδοτούνται . Τα χρήματα για τις επιδοτήσεις και για την ανεξάρτητη αρχή θα μπορουσαν να προέρχονται από την θέσπιση αδειών . Για να σταματήσουμε να θρηνούμε πνιγμένους θα πρέπει στην άδεια των ψαρεντουφεκαδων και αντίστοιχα σε άλλες ενασχολήσεις να γίνει απαραίτητη η εκπαίδευση σε διάσωση και ελεύθερη κατάδυση. Η ενημέρωση και επιδότηση στην καταπολέμηση των εισβολικων ειδών. Τέλος επειδή η μόνη ελπίδα για την σωτηρία της θάλασσας είναι η ατομική ευθύνη, να γίνετε συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση μέσω κοινής πλατφόρμας ή και των μέσων εάν κριθεί απαραίτητο. Για την αθλητική αλιεία υπάρχουν οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες για εκπροσώπηση. Σαν ελεύθερος δύτης και ψαρεντουφεκας είμαι στην διάθεση σας για την βοήθεια σε γνώσεις και εργασία για την καταγραφή και διάσωση των κινδυνευομενων ειδών.
Ευχαριστώ
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 11
Πετρόπουλος Νίκος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ως μέλος του συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ» σας υποβάλω τα παρακάτω για να βοηθήσουμε στην διαβούλευση του προς ψήφιση νομοσχεδίου με την ελπίδα να εισακουστούμε και να μην τιμωρούμαστε για την αγάπη μας για το ψάρεμα. Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΦΕΡΌΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ!!!!!!

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ», δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ερασιτέχνες αλιείς με πρόσημο την αγάπη τους για το ψάρεμα, την φύση και τη θάλασσα. Επιπλέον θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων της χώρας μας, τον σεβασμό κάθε μορφής ζωής μέσα σε αυτό καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος . Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια στην απειλή που δέχεται καθημερινά ο υδάτινος κόσμος μας και προέρχεται από διάφορους παράγοντες με έναν από αυτούς την παράνομη αλιεία. Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, ο Σύλλογός μας τάσσεται υπέρ της ψήφισης νομοσχεδίων που θα αφορούν την αλιεία και δεν θα υπόκεινται σε άλλες νομοθεσίες και διατάξεις του παρελθόντος που το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση στη σωστή τήρησή τους από πλευράς αλιέων και στην ορθή επιβολή του Νόμου από τα ελεγκτικά μέσα .
Ο Σύλλογός μας και το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων της χώρας μας θεωρεί απαραίτητη την εξαρχής συζήτηση με αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς και ερευνητικούς παράγοντες για την μελέτη και δημιουργία ενός νομοσχεδίου που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και την θέσπιση ποινών που σκοπό θα έχει την καταστολή της παράνομης αλιείας και διάφορων συμπεριφορών κι ενεργειών που απειλούν στο σύνολό του το υδάτινο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες από τις προτάσεις μας και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας και την συνεργασία μας για τον σκοπό αυτό.
Όσον αφορά το επικείμενο προσχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση, η θέση του Συλλόγου σύμφωνα με τις απόψεις και τις προτάσεις των μελών που την απαρτίζουν, αντιτίθεται με τις προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό, ζητώντας διευκρινήσεις και προτείνοντας λύσεις που θα οδηγήσουν στην δικαιότερη αντιμετώπιση των ερασιτεχνών αλιέων.
Συγκεκριμένα:
1) Επανεξέταση του θέματος οριστικοποίησης της ατομικής άδειας αλιείας για όλα τα είδη ψαρέματος, η οποία άδεια να εκδίδεται από τους συλλόγους ώστε να αποσυμφορηθούν οι λιμενικές αρχές από αυτήν την υποχρέωση. Τήρηση μητρώου μελών το οποίο να είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεση των αρμόδιων φορέων. Θέσπιση παραμέτρων που θα αφορούν την δυνατότητα αλιείας από αλλοδαπούς πολίτες (τουρίστες, πολίτες γειτονικών κρατών) όπως για παράδειγμα καταβολή αντιτίμου για άδεια αλιείας με ορισμένη χρονική ισχύ και δήλωση τοποθεσίας ψαρέματος.
2) Καθορισμός ποινών που να αφορούν και εντατικοποίηση ελέγχων, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο. Είναι αναγκαία η θέσπιση βαρύτατων προστίμων και διοικητικών μέτρων για την παράνομη αλιεία η οποία αποφέρει τεράστιο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος. Συνεργασία των συλλόγων με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ελέγχους που αφορούν πρόσωπα φυσικά ή νομικά.
3) Όσον αφορά τα ζωντανά δολώματα, η απαγόρευσή τους εμμέσως επιφέρει την απαγόρευση του ψαρέματος, καθώς μεγάλο πλήθος παράκτιων αλιέων αλλά και αλιέων από σκάφος χρησιμοποιούν ζωντανά δολώματα (σκουλήκια ή μαλάκια). Ο εξοπλισμός που έχουν στην κατοχή τους κοστίζει αρκετά χρήματα οπότε θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για τα καταστήματα ειδών αλιείας. Να εξεταστεί η νομιμοποίηση των ζωντανών δολωμάτων και του εμπορίου αυτών με όλα τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις. Η καθολική απαγόρευση των ζωντανών δολωμάτων και η αντικατάστασή τους από τεχνητά προϋποθέτει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους ερασιτέχνες αλιείς καθώς απαιτεί αλλαγή εξοπλισμού και κόστος στο περιβάλλον λόγω των υλικών κατασκευής τους, επιπροσθέτως το μέτρο αυτό θα πλήξει τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα. Εάν η συγκεκριμένη παράγραφος αφορά τα ζωντανά μαλάκια, να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αλιευμάτων ανά άτομο ή σκάφος, δεν επηρεάζεται από την ποσότητα ζωντανών δολωμάτων. Εάν πάλι γίνεται για την προστασία τους ως πληθυσμό, μπορεί να οριστεί ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ζωντανών δολωμάτων.
4) Στο θέμα με τους περιορισμούς που αφορούν τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά μέσα προτείνεται η τήρηση των προϋπάρχοντων απαγορεύσεων, όσον αφορά όμως τα ηλεκτρικά εργαλεία προτείνεται η χρήση αυτών έως μία συγκεκριμένη ισχύ ρεύματος. Οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μεγαλύτερης ισχύος, αποσκοπεί τις περισσότερες φορές σε έκνομες ενέργειες. Υπάρχουν είδη ψαρέματος όπως η «μπαλαδοκαθετή», που γίνονται σε μεγάλα βάθη και είναι αδύνατη η ανάκτηση της πετονιάς με μυϊκή δύναμη. Επίσης, η χρήση τέτοιων μηχανισμών εξυπηρετεί την άσκηση αλιείας από ΑμεΑ και άτομα με προβλήματα υγείας τα οποία δεν τους επιτρέπουν τη χρήση χειροκίνητων μηχανισμών.
5) Για τον καλύτερο έλεγχο των σκαφών προτείνεται η δημιουργία στοχευμένων ελεγχόμενων ραμπών καθέλκυσης αυτών ανά την χώρα και η υποχρέωσή τους για καθέλκυση-ανέλκυση μόνο από εκεί και όχι από παραλίες ή άλλα σημεία. Έτσι, γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος αυτών.
6) Στα εσωτερικά κυρίως ύδατα της χώρας αλλά και στα θαλάσσια, δημιουργία αλιευτικών περιοχών για την αποκλειστική άσκηση της αλιείας αλλά και δημιουργία προστατευόμενων περιοχών για την προστασία της βιοποικιλότητας.
7) Επαναπροσδιορισμός των επιτρεπόμενων ορίων των αλιευμάτων τόσο των υπαρχόντων όσο και των απροσδιόριστων. Πολλά αλιεύματα έχουν επιτρεπόμενο όριο αλίευσης κατώτερο του μεγέθους που είναι ικανά να γονιμοποιηθούν.
8) Στοχευμένη απαγόρευση αλίευσης ειδών με βάση την συγκεκριμένη περίοδο αναπαραγωγής τους και όχι μία γενικευμένη χρονική απαγόρευση με προοπτική την προστασία των αλιευμάτων.
9) Σήμανση των αλιευμάτων τόσο από τους ερασιτέχνες όσο και από τους επαγγελματίες ψαράδες ώστε να αποφευχθεί η παράνομη διάθεση των αλιευμάτων, κάτι το οποίο συνεπάγεται οικονομικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους επαγγελματίες.

Η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας καθώς και η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν με την έμμεση απαγόρευση άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας. Ο ενσυνείδητος ερασιτέχνης ψαράς έχει την τάση να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κάθε μορφής ενίσχυση των συλλόγων οι οποίοι μπορούν να επιφορτιστούν με το έργο της διάδοσης της γνώσης και της προαγωγής παιδείας. Αυτό γίνεται με επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαρκής ενημέρωση των μελών. Η καταστολή της παράνομης αλιείας δεν επιτυγχάνεται με τον περιορισμό του συνόλου των ενσυνείδητων αλιέων αλλά με τους εντατικούς ελέγχους, την εφαρμογή των νόμων και την επιβολή κυρώσεων. Γι αυτούς τους λόγους προτείνουμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να γίνει σαφής και στοχευμένος επαναπροσδιορισμός, με την συμμέτοχη όλων των αρμόδιων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των οργανωμένων ερασιτεχνών αλιέων.
Η σύνδεση του ερασιτέχνη ψαρά με το νερό, αποτελεί γι αυτόν, πηγή ζωής και τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας του.
Είναι η προσωπική στιγμή με το παιδί του ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο την σύνδεση τους , μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα που απομακρύνουν και λυγίζουν τους δεσμούς μιας οικογένειας, φτιάχνοντας ταυτόχρονα αναμνήσεις που συντροφεύουν μια ζωή και περνούν από γενιά σε γενιά.
Είναι η ομορφιά της ανακάλυψης νέων τόπων της πατρίδας του, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομορφιές της μέσα από μία μοναδική δραστηριότητα ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και φροντίζει γι αυτό.
Η επαφή του ερασιτέχνη ψαρά με το υδάτινο περιβάλλον, είτε αυτό είναι η θάλασσα είτε τα ποτάμια και οι λίμνες, εκτός από χόμπι, είναι κατά κύριο λόγο ψυχοθεραπεία η οποία, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, τον βοηθάει να μην καταρρεύσει καθώς πλήττεται η υγεία (σωματική και ψυχική), η εργασία και η οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 12
ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμπόρων & Κατασκευαστών Ειδών Υποβρύχιας Αλιείας. (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α)

Αξιότιμοι Κύριοι & Κυρίες

Η ερασιτεχνική αλιεία δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος για τους ερασιτέχνες αλιείς, έχει όμως, για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας και εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες. Το ίδιο συμβαίνει και στους συνδεόμενους με την ερ. αλιεία κλάδους, όπως τα σκάφη και ο τουρισμός. Το υπό διαβούλευση ΠΔ λοιπόν, είναι ζωτικής και καθοριστικής σημασίας για όλους εμάς.

Η επαγγελματική μας δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με το εμπόριο, την κατασκευή και διάθεση στην ελληνική και παγκόσμια αγορά των προϊόντων μας, μας εξασφαλίζει την επαφή με το σύνολο των ανθρώπων που ασκούν ερασιτεχνική και ειδικότερα Υ/β αλιεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Στα πλαίσια αυτά επιθυμούμε να θέσουμε υπ’ όψιν σας τις προτάσεις που αφορούν στις επιχειρήσεις μας αλλά και στους χιλιάδες Ερασιτέχνες Αλιείς ανά την Ελλάδα και εμπεριέχονται στο υπό διαβούλευση ΠΔ Ερασιτεχνικής Αλιείας.

Καταρχήν, πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συντάκτες του συγκεκριμένου υπό άτυπη διαβούλευση ΠΔ αλλά και από όσους χειρίζονται αντίστοιχα θέματα αλιείας από το ΥΑΑ & Τ ότι:
1) Η επιβίωση των επιχειρήσεών μας εξαρτάται άμεσα από μια ζωντανή θάλασσα με ψάρια. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει αλιέας και συνεπώς οι επιχειρήσεις μας θα κλείσουν.
2) Ο ερασιτέχνης αλιέας περιορίζεται από τη νομοθεσία σχετικά με την ποσότητα ψαριών που θα αλιεύσει. Αντίθετα, ο επαγγελματίας θα αλιεύσει την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα που θα μπορέσει με τα γνωστά επακόλουθα και επιπτώσεις.

Σήμερα, η υπεραλίευση θεωρείται ένας από τους βασικότερους κινδύνους που απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα παγκοσμίως. Παρ’ όλα αυτά, στην Ελλάδα, η επαγγελματική αλιεία αυξάνει την παραγωγή της συνεχώς, κυρίως μέσω μη βιώσιμων τρόπων παραγωγής.

Τα στοιχεία του Υπουργείου σας καταδεικνύουν 37% αύξηση στις αλιευτικές ποσότητες της επαγγελματικής αλιείας από το 2013 έως το 2018. Παράλληλα, και πάλι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου σας, το 65% των ερασιτεχνών αλιέων αλιεύει μέχρι 5kg ψάρια ανά έτος, το 29% μέχρι 30kg ψάρια ανά έτος, ενώ ΜΟΝΟ το 6% των ερασιτεχνών αλιέων αλιεύει περισσότερα από 30kg ψάρια το χρόνο.
(Ας σημειωθεί ότι η μέση κατανάλωση ψαριών ανά άτομο ανά έτος στην Ελλάδα είναι 19,6 kg ενώ μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 78,4kg ψάρια ανά έτος).

Με άλλα λόγια το Υπουργείο – ενώ υπάρχει αύξηση της επαγγελματικής κάρπωσης την εξαετία 2013-2018 άνω του 37%, και συνολική παραγωγή κατά το έτος 2018: 81.920.000kg – θέλει να εισάγει ακόμα περισσότερους περιορισμούς στην ερασιτεχνική αλιεία.

Και το ερώτημα είναι:
Το Υπουργείο ενδιαφέρεται για τη βιωσιμότητα της θάλασσας και των ιχθυαποθεμάτων της χώρας ή υποστηρίζει ανοιχτά τον μεγαλύτερο περιορισμό της ερασιτεχνικής αλιείας ώστε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η παραγωγή των επαγγελματιών αλιέων;

Το υπό διαβούλευση ΠΔ είναι απολύτως άδικο απέναντι στους ερασιτέχνες αλιείς και θεωρούμε ότι εκφράζει ξεκάθαρα μέρος των περιορισμών που διαχρονικά επιδιώκουν να επιβάλλουν οι επαγγελματίες αλιείς στην ερασιτεχνική αλιεία.
Ταυτόχρονα, όμως, δίδεται στο Υπουργείο μια ευκαιρία να αλλάξει τα κακώς κείμενα και τις αδικίες δεκαετιών που γίνονται συστηματικά σε βάρος των ερασιτεχνών αλιέων.

Οι προτάσεις μας, που ήδη έχουν κατατεθεί στην συνάντηση του συνδέσμου μας, την Τέταρτη 2.6.2021 στο ΥΑΑ&Τ με στελέχη σας, στοχεύουν πρωτίστως στην προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος και παράλληλα σε μια δικαιότερη κατανομή των αλιευμάτων τα οποία θεωρούμε ότι αποτελούν κοινό αγαθό.

Όσον αφορά τα θέματα αλιείας επιφανείας (για τα οποία υπάρχουν άλλοι φορείς ειδικότεροι από εμάς) θεωρούμε ότι είναι όχι μόνον ουσιώδες αλλά και απαραίτητο να επικοινωνήσετε και να λάβετε προτάσεις από αντίστοιχους φορείς ερασιτεχνών ή εμπόρων ειδών αλιείας επιφανείας.

Θέλουμε να γνωρίζετε ότι θεωρούμε την υγεία της θάλασσας και των ιχθυαποθεμάτων πρώτο μας μέλημα και ότι είμαστε διατιθέμενοι να συνεργαστούμε μαζί σας για να κάνουμε την θάλασσα μας πραγματικά βιώσιμη και την ερασιτεχνική αλιεία αειφόρα για μας, τις επιχειρήσεις μας και τα παιδιά μας .


Μετά τιμής.
Για τον ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Ε.Υ.Α.

Καρτελιά Ο.
Αποστολίδης Δ.
Ζωνομέσης Β.
Κουκουλας Ν.
Πουλικάκος Π.
Παραπομπές
  1. https://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/SPA03/2019-M01
  2. https://www.fishforward.eu/el/med-po-study/?fbclid=IwAR3BObh5bh21dRoj3GWY9JjfF2WzAgu9uX0Xk301sxitBLstKcD-p85ZxpQ
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 13
Το σημείο που θα σταθώ είναι στην ανάγκη του συγκεκριμένου εγχειρήματος για τον εκσυγχρονισμό της αλιευτικής νομοθεσίας, είθισται να έχει την μορφή του ad hoc δίκαιου, με την λογική ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα όταν αυτό προκύπτει .


Το μόνο λοιπόν που παρατήρησα στην διαβούλευση αυτών τον ήμερων, είναι η τεράστια αντίσταση στην διαχείριση των αλλαγών από πληθώρα ερασιτεχνών αλιέων, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν κάνει καθόλου αυτοκριτική για την επιβάρυνση του θαλασσιού οικοσυστήματος από της δραστηρίοτητες τους.

Αναλώνονται δε σε ένα τεραστίων διαστάσεων blame game, που καταδεικνύει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τους εαυτούς τους για την επιβάρυνση του ενάλιου πλούτου.

Υπάρχει η θεωρία σε κάποιους από αυτούς, ότι ο θαλάσσιος πλούτος είναι ιδιοκτησία τους και ότι η επαγγελματίες αλιείς καρπώνονται την δική τους ιδιοκτησία .

Φυσικά αυτό είναι κατάφωρο λάθος γιατί κανένας από εμάς δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης , ούτε ενοικιαστής, άλλα χρησιδανειστής του φυσικού περιβάλλοντος .

όλοι έχουμε την υποχρέωση, ότι παραλάβαμε από την φύση να το παραδώσουμε αυτούσιο στης επόμενες γενεές .

Φυσικά , δεν θα σχολιάσω καθόλου της απειλές, για την έκβαση οπουδήποτε μελλοντικού εκλογικού αποτελέσματός ,οιασδήποτε κυβέρνησης,διότι οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν αρμόζουν
σε ευρωπαϊκό κράτος δίκαιου, όπου σύμφωνα με την απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του 2018 ,οποιοδήποτε δραστηριότητα ερασιτέχνη αλιέα ,δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να καθίσταται εις βάρος επαγγελματιών αλιέων ιδιαίτερα της μικρής κλίμακας.

Συγκεφαλαιώνοντας, υπογραμμίζω ότι αν για οποιοδήποτε λόγο το παρών σχέδιο π/δ αλλοιωθεί, ώστε να απολέσει των αρχικό του χαρακτήρα ,ή αποσυρθεί πλήρως, τότε θα είναι καταφανέστατο ότι η πολιτική βούληση θα έχει επηρεαστεί πλήρως και θα έχει υποκύψει σε εκβιασμούς και απειλές κάποιας μερίδας επιχειρηματικών συμφερόντων.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 14
Σκοπός αυτής της πρότασης είναι καθώς λέτε η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων...μάλιστα!
Και θα το επιτύχετε αυτό με ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς της ερασιτεχνικής αλιείας, όταν το 90% των αλιευμάτων βγαίνουν από την θάλασσα απο την επαγγελματική αλιεία? Σημειώστε οτι στο 90% δεν συμπεριλαμβάνονται τα μη εμπορεύσιμα που δεν βγαίνουν πότε στη στεριά, (75% της ψαριάς μιας ανεμότρατας), καθώς και αυτά που βγαίνουν σε μη ελεγχόμενα μέρη και δεν καταγράφονται.
Για πείτε μας παρακαλώ πως εξηγείται η μείωση των ιχθυοαποθεμάτων μετά τα τόσα χρόνια από την εφαρμογή της τελευταίας αυστηροποίησης των κανονισμών για την ερασιτεχνική αλιεία?

Επίσης σκοπός λέτε οτι είναι η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων...μάλιστα!
Και συνεχίζετε να αφήνετε τα συρόμενα επαγγελματικά εργαλεία να καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους και να σηκώνουν ακόμη και τον γόνο μερα-νύχτα, και τα χιλιόμετρα διχτυών να πέφτουν μέχρι τον γυαλό και να παγιδεύουν οτιδήποτε χωρίς καμία επιλεκτικότητα και καμία ελπίδα απελευθέρωσης των μη επιθυμητών αλιευμάτων!

Προσβάλετε την νοημοσύνη όλων!

-Επιβάλετε αυστηρούς ελέγχους ΣΕ ΌΛΟΥΣ ερασιτέχνες ΚΑΙ επαγγελματίες και βγάλτε απο τη θάλασσα όσους δεν τη σέβονται και παρανομούν! Το υπάρχον πλαίσιο είναι αρκούντως αυστηρό. Οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι!
-Απαλλάξτε τους λιμενικούς απο τα γραφειοκρατικά καθήκοντα τους και δωστε τους τα μέσα να βγουν στα λιμάνια, τις γλιστρες και τη θάλασσα να κάνουν τη δουλειά τους. Και επιτέλους καθαρίστε το σώμα απο επίορκους που βρίσκουν γελοίες δικαιολογίες (γιατί άραγε) για να μη πάνε να ελέγξουν επαγγελματίες τους οποίους τους καταγγέλλουν ερασιτέχνες ψαράδες η άλλοι πολίτες!
-Σηκώστε τους αγορανομικούς απο τα γραφεία τους να πάνε να ελέγξουν έστω τα ψαράδικα και τις ψαροταβέρνες της περιοχής τους!
-Επιβάλετε τη δήλωση των αλιευμάτων άμεσα (σε ψηφιακή πλατφόρμα που τόσο καλά μάθατε να φτιάχνετε με την πανδημία) και την κοπή της ουράς των ψαριών που πιάνουν οι ερασιτέχνες ώστε να μη μπορούν να πωληθούν (ορίστε και το γλυκάκι για τους επαγγελματίες)!
-Οριοθετήστε περιοχές απόλυτης προστασίας, κλειστές για ΌΛΟΥΣ ερασιτέχνες ΚΑΙ επαγγελματίες!
-Συμβουλευτείτε τους επιστήμονες και εφαρμόστε αυτά που θα σας πουν όχι μόνο για την ερασιτεχνική αλιεία αλλά ΚΑΙ για την επαγγελματική!

Και τέλος, αν τίποτα από τα παραπάνω ή από άλλους προτεινόμενα σε αυτή την διαβούλευση δεν σας αρέσουν, δείτε ποιές χώρες εφάρμοσαν επιτυχημένα μέτρα, και αντιγράψτε τα!
Μη προσπαθείτε να ανακαλύψετε τον τροχό οταν δεν ξέρετε τι είναι ο κύκλος!
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 15
ΔΕΣΠΟΙΝΊΔΗΣ ΠΈΤΡΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
03/06/2021

Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας «ΑΡΙΩΝ», δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ερασιτέχνες αλιείς με πρόσημο την αγάπη τους για το ψάρεμα, την φύση και τη θάλασσα. Επιπλέον θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των εσωτερικών και θαλάσσιων υδάτων της χώρας μας, τον σεβασμό κάθε μορφής ζωής μέσα σε αυτό καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος . Δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα μάτια στην απειλή που δέχεται καθημερινά ο υδάτινος κόσμος μας και προέρχεται από διάφορους παράγοντες με έναν από αυτούς την παράνομη αλιεία. Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, ο Σύλλογός μας τάσσεται υπέρ της ψήφισης νομοσχεδίων που θα αφορούν την αλιεία και δεν θα υπόκεινται σε άλλες νομοθεσίες και διατάξεις του παρελθόντος που το μόνο που προκαλούν είναι σύγχυση στη σωστή τήρησή τους από πλευράς αλιέων και στην ορθή επιβολή του Νόμου από τα ελεγκτικά μέσα .
Ο Σύλλογός μας και το σύνολο των ερασιτεχνών αλιέων της χώρας μας θεωρεί απαραίτητη την εξαρχής συζήτηση με αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς και ερευνητικούς παράγοντες για την μελέτη και δημιουργία ενός νομοσχεδίου που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της ερασιτεχνικής αλιείας καθώς και την θέσπιση ποινών που σκοπό θα έχει την καταστολή της παράνομης αλιείας και διάφορων συμπεριφορών κι ενεργειών που απειλούν στο σύνολό του το υδάτινο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες από τις προτάσεις μας και δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας και την συνεργασία μας για τον σκοπό αυτό.
Όσον αφορά το επικείμενο προσχέδιο νόμου το οποίο τέθηκε προς διαβούλευση, η θέση του Συλλόγου σύμφωνα με τις απόψεις και τις προτάσεις των μελών που την απαρτίζουν, αντιτίθεται με τις προτάσεις που κατατίθενται σε αυτό, ζητώντας διευκρινήσεις και προτείνοντας λύσεις που θα οδηγήσουν στην δικαιότερη αντιμετώπιση των ερασιτεχνών αλιέων.
Συγκεκριμένα:
1) Επανεξέταση του θέματος οριστικοποίησης της ατομικής άδειας αλιείας για όλα τα είδη ψαρέματος, η οποία άδεια να εκδίδεται από τους συλλόγους ώστε να αποσυμφορηθούν οι λιμενικές αρχές από αυτήν την υποχρέωση. Τήρηση μητρώου μελών το οποίο να είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεση των αρμόδιων φορέων. Θέσπιση παραμέτρων που θα αφορούν την δυνατότητα αλιείας από αλλοδαπούς πολίτες (τουρίστες, πολίτες γειτονικών κρατών) όπως για παράδειγμα καταβολή αντιτίμου για άδεια αλιείας με ορισμένη χρονική ισχύ και δήλωση τοποθεσίας ψαρέματος.
2) Καθορισμός ποινών που να αφορούν και εντατικοποίηση ελέγχων, κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στο προσχέδιο. Είναι αναγκαία η θέσπιση βαρύτατων προστίμων και διοικητικών μέτρων για την παράνομη αλιεία η οποία αποφέρει τεράστιο οικονομικό αλλά και περιβαλλοντικό κόστος. Συνεργασία των συλλόγων με τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ελέγχους που αφορούν πρόσωπα φυσικά ή νομικά.
3) Όσον αφορά τα ζωντανά δολώματα, η απαγόρευσή τους εμμέσως επιφέρει την απαγόρευση του ψαρέματος, καθώς μεγάλο πλήθος παράκτιων αλιέων αλλά και αλιέων από σκάφος χρησιμοποιούν ζωντανά δολώματα (σκουλήκια ή μαλάκια). Ο εξοπλισμός που έχουν στην κατοχή τους κοστίζει αρκετά χρήματα οπότε θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό κόστος τόσο για τους ίδιους όσο και για τα καταστήματα ειδών αλιείας. Να εξεταστεί η νομιμοποίηση των ζωντανών δολωμάτων και του εμπορίου αυτών με όλα τα οφέλη αλλά και τις επιπτώσεις. Η καθολική απαγόρευση των ζωντανών δολωμάτων και η αντικατάστασή τους από τεχνητά προϋποθέτει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στους ερασιτέχνες αλιείς καθώς απαιτεί αλλαγή εξοπλισμού και κόστος στο περιβάλλον λόγω των υλικών κατασκευής τους, επιπροσθέτως το μέτρο αυτό θα πλήξει τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα. Εάν η συγκεκριμένη παράγραφος αφορά τα ζωντανά μαλάκια, να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αλιευμάτων ανά άτομο ή σκάφος, δεν επηρεάζεται από την ποσότητα ζωντανών δολωμάτων. Εάν πάλι γίνεται για την προστασία τους ως πληθυσμό, μπορεί να οριστεί ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ζωντανών δολωμάτων.
4) Στο θέμα με τους περιορισμούς που αφορούν τα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά μέσα προτείνεται η τήρηση των προϋπάρχοντων απαγορεύσεων, όσον αφορά όμως τα ηλεκτρικά εργαλεία προτείνεται η χρήση αυτών έως μία συγκεκριμένη ισχύ ρεύματος. Οποιοδήποτε άλλο εργαλείο μεγαλύτερης ισχύος, αποσκοπεί τις περισσότερες φορές σε έκνομες ενέργειες. Υπάρχουν είδη ψαρέματος όπως η «μπαλαδοκαθετή», που γίνονται σε μεγάλα βάθη και είναι αδύνατη η ανάκτηση της πετονιάς με μυϊκή δύναμη. Επίσης, η χρήση τέτοιων μηχανισμών εξυπηρετεί την άσκηση αλιείας από ΑμεΑ και άτομα με προβλήματα υγείας τα οποία δεν τους επιτρέπουν τη χρήση χειροκίνητων μηχανισμών.
5) Για τον καλύτερο έλεγχο των σκαφών προτείνεται η δημιουργία στοχευμένων ελεγχόμενων ραμπών καθέλκυσης αυτών ανά την χώρα και η υποχρέωσή τους για καθέλκυση-ανέλκυση μόνο από εκεί και όχι από παραλίες ή άλλα σημεία. Έτσι, γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος αυτών.
6) Στα εσωτερικά κυρίως ύδατα της χώρας αλλά και στα θαλάσσια, δημιουργία αλιευτικών περιοχών για την αποκλειστική άσκηση της αλιείας αλλά και δημιουργία προστατευόμενων περιοχών για την προστασία της βιοποικιλότητας.
7) Επαναπροσδιορισμός των επιτρεπόμενων ορίων των αλιευμάτων τόσο των υπαρχόντων όσο και των απροσδιόριστων. Πολλά αλιεύματα έχουν επιτρεπόμενο όριο αλίευσης κατώτερο του μεγέθους που είναι ικανά να γονιμοποιηθούν.
8) Στοχευμένη απαγόρευση αλίευσης ειδών με βάση την συγκεκριμένη περίοδο αναπαραγωγής τους και όχι μία γενικευμένη χρονική απαγόρευση με προοπτική την προστασία των αλιευμάτων.
9) Σήμανση των αλιευμάτων τόσο από τους ερασιτέχνες όσο και από τους επαγγελματίες ψαράδες ώστε να αποφευχθεί η παράνομη διάθεση των αλιευμάτων, κάτι το οποίο συνεπάγεται οικονομικό κόστος τόσο για το κράτος όσο και για τους επαγγελματίες.

Η αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας καθώς και η προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος δεν συμβαδίζουν με την έμμεση απαγόρευση άσκησης της ερασιτεχνικής αλιείας. Ο ενσυνείδητος ερασιτέχνης ψαράς έχει την τάση να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κάθε μορφής ενίσχυση των συλλόγων οι οποίοι μπορούν να επιφορτιστούν με το έργο της διάδοσης της γνώσης και της προαγωγής παιδείας. Αυτό γίνεται με επιμορφωτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαρκής ενημέρωση των μελών. Η καταστολή της παράνομης αλιείας δεν επιτυγχάνεται με τον περιορισμό του συνόλου των ενσυνείδητων αλιέων αλλά με τους εντατικούς ελέγχους, την εφαρμογή των νόμων και την επιβολή κυρώσεων. Γι αυτούς τους λόγους προτείνουμε να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να γίνει σαφής και στοχευμένος επαναπροσδιορισμός, με την συμμέτοχη όλων των αρμόδιων φορέων συμπεριλαμβανομένων και των οργανωμένων ερασιτεχνών αλιέων.
Η σύνδεση του ερασιτέχνη ψαρά με το νερό, αποτελεί γι αυτόν, πηγή ζωής και τρόπο αντιμετώπισης της καθημερινότητας του.
Είναι η προσωπική στιγμή με το παιδί του ενισχύοντας με τον καλύτερο τρόπο την σύνδεση τους , μακριά από τα ηλεκτρονικά μέσα που απομακρύνουν και λυγίζουν τους δεσμούς μιας οικογένειας, φτιάχνοντας ταυτόχρονα αναμνήσεις που συντροφεύουν μια ζωή και περνούν από γενιά σε γενιά.
Είναι η ομορφιά της ανακάλυψης νέων τόπων της πατρίδας του, δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσει τις ομορφιές της μέσα από μία μοναδική δραστηριότητα ενώ παράλληλα προστατεύει το περιβάλλον και φροντίζει γι αυτό.
Η επαφή του ερασιτέχνη ψαρά με το υδάτινο περιβάλλον, είτε αυτό είναι η θάλασσα είτε τα ποτάμια και οι λίμνες, εκτός από χόμπι, είναι κατά κύριο λόγο ψυχοθεραπεία η οποία, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, τον βοηθάει να μην καταρρεύσει καθώς πλήττεται η υγεία (σωματική και ψυχική), η εργασία και η οικονομική κατάσταση του ιδίου και της οικογένειάς του.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 16
Η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση της Ερασιτεχνικής Αλιείας στην Ελλάδα καταδεικνύεται ως απαραίτητη από την επιστημονική έρευνα και γνώση, που αν και περιορισμένη είναι διαθέσιμη για τη χώρα. Ωστόσο, το πνεύμα του Σχεδίου π.δ. θα έπρεπε να ήταν πιο κοντά στην ιδέα της διαχείρισης του αντικτύπου της Ερασιτεχνικής Αλιείας στους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους με σκοπό τη βιώσιμη διαχείρισή τους με μέτρα οικοσυστημικής διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης. Επιπλέον, θα έπρεπε να αναδεικνύει και να ενθαρρύνει τη συμμετοχικότητα των ερασιτεχνών αλιέων στις διαδικασίες διακυβέρνησης, να είναι φιλικότερο προς τους ερασιτέχνες υπό την έννοια του να προάγει την ατομική ευθύνη και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας συνολικά την πρόθεση του νομοθέτη να προάγει τις αρχές της θαλάσσιας διατήρησης, της προστασίας της βιοποικιλότητας, της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των υδάτων, της βιωσιμότητας των θαλάσσιων βιολογικών πόρων κτλ. Επιπλέον, θα έπρεπε να δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των ερασιτεχνών αλιέων και να προάγει τη βελτίωση της επιστημονικής, τεχνικής και κοινωνικοοικονομικής γνώσης για την Ερασιτεχνική Αλιεία στη χώρα.

Συγκεκριμένα το υπό διαβούλευση Σχέδιο π.δ. καλό θα ήταν να:

1. Αναφέρει ότι άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας σε περιοχές που εμπίπτουν χωρικά στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Νatura 2000, ρυθμίζεται από τις αντίστοιχες κανονιστικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Σχεδίων Διαχείρισης του άρθρου 47 του ν. 4685/2020 (Α΄92), όπως ισχύει και από τις ειδικότερες ρυθμίσεις υφιστάμενων κανονιστικών πράξεων.

2. Προβλέπει σύστημα αδειοδότησης για όλους τους ερασιτέχνες αλιείς και τα σκάφη και για όλους τους τύπους ερασιτεχνικής αλιείας, το οποίο να υποστηρίζεται από σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

3. Περιλαμβάνει πρόβλεψη για την παρακολούθηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας με υποχρέωση καταγραφής της αλιευτικής μεθόδου, των ειδών των αλιευμάτων και εκτίμηση βάρους και ίσως και μεγέθους κάποιων κύριων ειδών που αλιεύονται από τους ερασιτέχνες. Ίσως παράλληλα με την έκδοση του π.δ θα έπρεπε, με την χρηματοδότηση από το ΕΤΘΑ, να δημιουργηθεί μια φιλική εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο για την καταγραφή των αλιευμάτων με φωτογραφίες των ειδών για την διευκόλυνση αναγνώρισης από τους ερασιτέχνες.

4. Αναδεικνύει τη περιβαλλοντική διάσταση της επίπτωσης της ερασιτεχνικής αλιείας στους βιολογικούς πόρους με μέτρα ενθάρρυνσης και ανταποδοτικότητας. Για παράδειγμα θα μπορούσε ο ημερήσιος σάκος της ψαριάς να ήταν 3 kg και να γινόταν 4 kg με απλές δράσεις που να συντελούσαν στην επίγνωση (awareness) και την ενθάρρυνση της αλλαγής της συμπεριφοράς των ερασιτεχνών για την διατήρηση του περιβάλλοντος και την προστασία οικοσυστήματος π.χ. με τη συμμετοχή σε συλλογικό όργανο, συλλογή σκουπιδιών, χρησιμοποίηση επιλεκτικών αγκιστριών (circle barbless hooks), αποτροπή στόχευσης και σύλληψης ενός μόνο είδους ψαριού, προτροπή σύλληψης ατόμων διαφορετικών μεγεθών, πραγματοποίηση σύντομων ταξιδιών με το ερασιτεχνικό σκάφος κ.α.
.
5. Περιλαμβάνει πίνακες με τα ελάχιστα μεγέθη αναφοράς διατήρησης ανά είδος (αρ. 4 παρ. 5) και των ευαίσθητων ειδών καθώς και απαγορευμένων ειδών ιχθύων και οστρακοειδών (αρ. 4 παρ. 9) που να συνοδεύονται με φωτογραφίες για την ενίσχυση της γνώσης και της συμμόρφωσης των ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με τις προβλέψεις του π.δ.

6. Διευκρινίζει τη σκοπιμότητα απαγόρευσης χρήσης ζωντανών δολωμάτων από ερασιτέχνες (αρ. 5 σημείο στ). Εκ πρώτης όψεως για παράδειγμα, φαίνεται άνευ ιδιαίτερης σημασίας η απαγόρευση αλιείας με ζωντανό σκουλήκι ενώ επιτρέπεται αν θανατωθεί και δολωθεί. Η χρήση όμως ζωντανού δολώματος π.χ. με σουπιά για ροφοειδή δεν είναι επιθυμητή. Γι’ αυτό τον λόγο καλό θα ήταν να καθοριστούν συγκεκριμένα τα είδη ζωντανών δολωμάτων που απαγορεύονται.

7. Επαναπροσδιορίσει τις περιόδους απαγόρευσης αλίευσης (αρ. 7 σημ. 2). Συγκεκριμένα, σχετικά με την απαγόρευση για την υποβρύχια αλιεία με ψαροντούφεκο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, η απαγόρευση στοχεύει στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων, όμως σχεδόν κανένα είδος ψαριού από αυτά που αλιεύουν οι υποβρύχιοι ερασιτέχνες αλιείς δεν αναπαράγεται τον Μάϊο. Π.χ. οι σαργοί, τσιπούρες κλπ που είναι από τα συνηθέστερα αλιεύματα των αναπαράγονται τον χειμώνα, οι ροφοί, στήρες, σφυρίδες κλπ αναπαράγονται τον Αύγουστο, οι συναγρίδες Μάρτιο--Απρίλιο. Θα ήταν προς την σωστή κατεύθυνση να υπάρχει ένας μικρός κατάλογος ειδών ψαριών με διαφορετικές εποχικές απαγορεύσεις. Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία με τις περιόδους αναπαραγωγής όλων των Μεσογειακών ψαριών και γνωρίζουμε ποια είδη απειλούνται και αλιεύονται με ψαροντούφεκο. Για αυτά τα είδη να υπάρχουν χρονικές απαγορεύσεις για την αλιεία τους. Όχι αυστηρά μόνο ένας μήνας, αλλά για όσο διαρκεί η κυριότερη αναπαραγωγική περίοδος. Θα έπρεπε να απαγορεύεται η αλιεία αυτών των ειδών με κάθε εργαλείο τις ανάλογες περιόδους, και αν αλιεύονται ως παρεμπίπτοντα, να ελευθερώνονται (catch & release). Επομένως, κατά την άποψη μας θα έπρεπε να προβλέπεται στοχευμένη απαγόρευση αλιείας για συγκεκριμένα είδη σε συγκεκριμένους μήνες που αυτά κυρίως αναπαράγονται.

8. Προωθεί σε κάποιο βαθμό την συνδιαχείριση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν σκόπιμη η παράλληλη θεσμική δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου ερασιτεχνών αλιέων που να «εποπτεύει» την ερασιτεχνική αλιεία, όπως στην Ιταλία η Ιταλική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικής Αλιείας και Κολύμβησης (FIPSAS).

9. Προβλέπει απαγορεύσεις σε ευαίσθητα ενδιαιτήματα π.χ. απαγορεύσεις αγκυροβόλησης σκαφών ερασιτεχνικής αλιείας πάνω από λιβάδια ποσειδωνίας ή πάνω από ασβεστολιθικές κοραλλιογενείς δομές.

10. Προβλέπει οριζόντια απαγόρευση για όλα τα είδη αχινών στα 20 άτομα ανά ημέρα ερασιτέχνη αλιέα και μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρη η σκοπιμότητα/έννοια του αρ. 6 παρ. 3.

11. Να υπόκειται οριζόντια σε περιορισμούς η ερασιτεχνική αλιεία όχι μόνο για τα τρία ξενικά είδη που αναφέρονται στο σχέδιο π.δ., αλλά και για επιπλέον είδη, τα οποία θα προσδιοριστούν με τη συμβολή της διαθέσιμης επιστημονικής γνώσης και της γνώμης των ειδικών σε θέματα διαχείρισης ξενικών ειδών.

12. Παρέχει την ευχέρεια για διορθωτικές ρυθμιστικές ενέργειες λαμβάνοντας υπόψη την έννοια της συμμετοχικότητας π.χ. να προβλέπεται σχετική θεσμοθέτηση στο π.δ. ώστε: Α. να παρακολουθείται η ερασιτεχνική αλιεία και Β. να αναθεωρούνται διατάξεις του π.δ. σύμφωνα με επικαιροποιημένα δεδομένα για τους ιχθυοπληθυσμούς, εργαλεία, χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς. Θα μπορούσε να προβλεφθεί ο προγραμματισμός κατά τακτά χρονικά διαστήματα κύκλος τεχνικών συναντήσεων σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο με τους εμπλεκόμενους φορείς (ερασιτέχνες αλιείς, αλιείς κυρίως της μικρής κλίμακας, επιστήμονες/ερευνητές και τοπικούς φορείς) ανάλογα με την σημασία της ερασιτεχνικής αλιείας στις τοπικές κοινωνίες.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 17
Πετορύτσος Ιάσονας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Με έκπληξη διάβασα τις προτεινόμενες διατάξεις του παρόντος ν/σ. Στην ουσία του πρόκειται για ένα τιμωρητικό για τους ερασιτέχνες νομοθετικό πλαίσιο που τους αντιμετωπίζει ως εν δυνάμει παράνομους κι ανταγωνιστικούς προς άλλους χρήστες της θάλασσας ενώ τους βαφτίζει άτυπα πρωτεργάτες ως προς την συνεχή υποβάθμιση των ελληνικών θαλασσων λόγω υπεραλιείας (από την παράκτια και μέση αλιεία) και ρύπανσης.

Απ την ανάγνωση των διατάξεων προκύπτουν εύλογα ερωτήματα και σκέψεις που κάποιες διατυπώνω παρακάτω:

1) Ποιοι είναι οι επιστημονικοί φορείς που ρωτήθηκαν και συμμετείχαν στην διαδικασία της γνωμοδότησης; Ρωτήθηκε το ΕΛΚΕΘΕ ή το ΙΝΑΛΕ; Βάσει ποιων αλιευτικών στοιχείων/δειγματοληψιών προσδιορίζεται η δράση κι επίδραση της ερασιτεχνικής αλιείας στα ελληνικά ύδατα; (Σημείωση: δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία για την ερασιτεχνική αλιεία στα πλαίσια του ΕΠΣΑΔ).
Επίσης, τα αναφερόμενα είδη: πίγγα (Mycteroperca rubra), φαγγρί (Pagrus pagrus), τσαούσι (Dentex gibbosus) που μπαίνουν σε καθεστός περιορισμού στο παρόν ν/σ, στην λίστα του IUCN Red List (https://www.iucnredlist.org/) κατηγοριοποιούνται ως “Least Concern”. Αντίστοιχα, η αναφορά στα Epinephelus spp περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη (όπως ροφός, στήρα, σφυρίδα) που έχουν τελείως διαφορετική εικόνα αφθονίας μεταξύ τους.
Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για καθεστός περιορισμού αλιείας των συγκεκριμένων ειδών; Ποιες είναι οι επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουμε πλήρως χαρτογραφήσει τα λιβάδια της ποσειδωνίας (Posidonia oceanica) που αποτελούν το nursery των περισσότερων αλιευτικών στόχων τα οποία ξηλώνονται απ τα εν ενεργεία συρόμενα επαγγελματικά εργαλεία καταστρέφοντας τα τοπικά οικοστυστήματα?
Η εντύπωση που μένει για όλα τα παραπάνω είναι η εκκωφαντική απουσία συμμετοχής και γνωμοδότησης όλων των επιστημονικών φορέων στη συζήτηση για την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης αλλά και της διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

2) Βάσει έκθεσης του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του 2019, (http://www.alieia.minagric.gr/sites/default/files/basicPageFiles/Annual%20Fleet%20Report%202019.PDF), η Ελλάδα έχει λίγο παραπάνω από 14.000 σκάφη παράκτιας και μέσης αλιείας, αριθμό που φέρνει την χώρα μας στην 1 θέση με τον πολυπληθέστερο αλιευτικό στόλο εντός Ε.Ε. Στην παρούσα έκθεση φαίνονται κι οι συνολικές αλιευμένες ποσότητες του έτους 2018 με δεκάδες χιλιάδες τόνους αλιευμάτων. Παρόλα αυτά η παρουσία συλλόγων επαγγελματιών αλιέων στα σχόλια και κυρίως το περιεχόμενο αυτών έρχεται να καταδείξει την τιμωρητική διάσταση των συγκεκριμένων όρων του ν/σ. Οι άνθρωποι κι οι ομάδες που είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι για την υποβάθμιση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων έρχονται να κουνήσουν το δάχτυλο στον ερασιτέχνη και να τον «πετάξουν» λίγο λίγο έξω απ τη θάλασσα, κλείνοντας το μάτι μεταξύ τους με πληθώρα περιστατικών βίας όπως αυτό του πρόσφατα δολοφονημένου (όπως απεφάνθη η ιατροδικαστική έκθεση) Σ. Βαλυράκη ή οι παράλογες αποφάσεις τοπικών περιορισμών των ερασιτεχνών (βλ. απαγόρευση και περιορισμοί ερασιτεχνικής αλιείας στον Θερμαϊκό, καθεστώς πάρκου Αλοννήσου).
Αλήθεια, κλήθηκε κάποιος σύλλογος ερασιτεχνών αλιέων να καταθέσει τις προτάσεις του; Κλήθηκαν μήπως άνθρωποι της ομοσπονδίας για την αθλητική αλιεία (ΕΟΥΔΑ) (η τελευταία με δικές τις ενέργειες προσήλθε σε διάλογο κατόπιν εορτής);. Γενικά κλήθηκε κάποιος άλλος εκτός των επαγγελματιών αλιέων;

3) Για πόσο καιρό θα εξακολουθεί η παράλογη (συντεχνιακή) απόφαση που δεν επιτρέπει την αλιεία του τόννου (Thunnus thynnus) στον ερασιτέχνη; Γιατί δεν αναθεωρείται στο ICCAT η ποσότητα τόννου που αλιευεται στην χώρα μας και γιατί δεν δόθηκε ποσόστωση στην ερασιτεχνική αλιεία όπως στα υπόλοιπα μεσογειακά κράτη;

4) Με ποιο σκεπτικό η παράλογη απαγόρευση υποβρύχιας αλιείας, (σ.σ. της πλέον επιλεκτικής μορφής αλιείας) τον μήνα Μάιο, επεκτείνεται και τον Απρίλιο; Η δικαιολογια που συχνά κυκλοφορεί περί ωοτοκίας των ειδών είναι πέρα για πέρα αναληθής γιατί γνωρίζουμε ήδη πως η αναπαραγωγή των αλιευμάτων-στόχων της ερασιτεχνικής αλιείας διαφέρει από είδος σε είδος (πηγές: https://www.fishbase.se/, Tsikliras et al., 2010 - Spawning period of Mediterranean marine fishes - https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11160-010-9158-6).
Γιατί αντιμετωπίζεται η υποβρύχια αλιεία ως αποδιοπομπαίος τράγος για την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων; Γιατί αγκυλώσεις χρόνων όπως η χρήση υποβρυχίου φωτός, το χρώμα της σημαδούρας, η απόσταση των 200μ από λουόμενους (λες και το ψ/τ θα τραυματίσει κάποιον σε τέτοια απόσταση) θα πρέπει να αποτελούν παραβάσεις σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ερασιτεχνική αλιεία;

5) Γιατί πλέον ένας γονιός με το παιδί του δεν θα μπορεί πλέον να δολώσει το σκουλήκι ή τη γαρίδα που θα μαζέψει στην ακροθαλασσιά? Γιατί να μπουν στο στόχαστρο τα ζωντανά δολώματα; Εάν το δόλωμα θανατωθεί πριν δολωθεί θα ήταν νόμιμο δηλαδή;

6) Πάγιο αίτημα των περισσότερων συλλόγων ερασιτεχνών ήταν και είναι η καθιέρωση της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας με σκεπτικό την συνεργασία με την πολιτεία ώστε να ξέρουν όλοι πόσοι δραστηριοποιούνται και που. Παράλληλα με τη σύσταση ειδικών φορέων διαχείρισης, αυτό θα οδηγούσε νομοτελειακά σε καλύτερη αλιευτική διαχείριση στα πρότυπα που έχουν άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία που θα επέτρεπε στους ερασιτέχνες να έχουν μέχρι και προνόμια εν συγκρίσει με άλλους χρήστες της θάλασσας.

7) Το μεγαλύτερο πρόβλημα που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία, εκτός από ένα απαρχαιομένο νομοθετικό πλαίσιο είναι το καθεστώς ελέγχου. Η σχεδόν παντελής έλλειψη ελέγχων ή η επιλεκτική εφαρμογή της νομοθεσίας αναλόγως της λιμενικής αρχής σε συγκεκριμένες ομάδες ερασιτεχνών αποτελεί το κυριότερο αγκάθι. Στο παρόν ν/σ, που προβλέπονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν την ομοιογένεια στην προσπάθεια αλιευτικών ελέγχων σε ΌΛΟΥΣ τους αλιείς, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες; Πως θα διασφαλιστεί ότι οι ερασιτέχνες δεν είναι πολίτες 2ης ταχύτητας και πιο αυστηρής μεταχείρισης στη θάλασσα σε σχέση με τους επαγγελματίες;
Θεωρείται δεδομένο ότι όσο αυστηρή κι αν γίνει η νομοθεσία αυτός που παρανομούσε πριν θα συνεχίσει να παρανομεί και τώρα.

8) Λείπει ολοκληρωτικά η βούληση του κράτους να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους ερασιτέχνες για τα θαλάσσια οικοσυστήματά μας, για τους κινδύνους που διατρέχουν λόγω υπεραλίευσης και λόγω εισβολής ξενικών ειδών, ενώ είμαστε σε μια χώρα με πάνω από 15.000χλμ ακτογραμής. Φαίνεται μόνο η βούληση να περιοριστούν και να τιμωρηθούν οι ερασιτέχνες, που στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να αποτελούν τα μάτια των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των επιστημονικών φορέων ιδίως στη σύγχρονη εποχή του Citizen science και της τεχνολογίας, που επιτρέπει στην πράξη ένα καλύτερο monitoring των οικοσυστημάτων μας.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ν/σ που στη βάση του αποσκοπεί να εξυπηρετήσει μάλλον συντεχνιακά συμφέρονται αντί να ρυθμίσει χρόνια προβλήματα. Ένα ν/σ που θα μπορούσε να έχει απώτερο στόχο το κοινό καλό και την ελπίδα ότι οι θάλασσές μας θα αποκτήσουν πάλι ζωή.

υγ1: Η παράνομη πώληση ψαριών από «ερασιτεχνική αλιεία» θα έπρεπε να ρυθμίζεται στα πλαίσια της παράνομης επαγγελματικής αλιείας μιας κι εξ ορισμού ο ερασιτέχνης δεν αλιεύει για να πουλήσει. Εάν πουλήσει ψάρια, δεν είναι ερασιτέχνης. Επαγγελματίας είναι.
υγ2: Εν μέσω καραντίνας η ερασιτεχνική αλιεία απαγορευόταν. Ας ερωτηθούν οι επιστημονικοί φορείς να δούμε κι επίσημα τι αντίκτυπο είχε αυτή η πολύμηνη απουσία των ερασιτεχνών ώστε να σταματήσει η καραμέλα ότι ο ερασιτέχνης παίρνει τα ψάρια του επαγγελματία.
Παραπομπές
  1. https://www.iucnredlist.org/
  2. http://www.alieia.minagric.gr/sites/default/files/basicPageFiles/Annual%20Fleet%20Report%202019.PDF
  3. https://www.fishbase.se/
  4. https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11160-010-9158-6
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 18
<p style="text-align: center;"><span style="text-decoration: underline;"><strong>Α. Γενικές Διατάξεις</strong></span></p>
<p><strong> </strong></p>
<p><strong>Άρθρο 1 : </strong><strong>Σκοπός -Πεδίο εφαρμογής</strong></p>
<p style="text-align: justify;">1. Σκοπός του παρόντος είναι ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων άσκησης της ερασιτεχνικής και της αθλητικής αλιείας.</p>
<p style="text-align: justify;">2. Το παρόν εφαρμόζεται σε ερασιτέχνες αλιείς ανεξαρτήτως υπηκοότητας, είτε  αλιεύουν από την ξηρά είτε επιβαίνουν σε σκάφη ελληνικής σημαίας ή ασκούν υποβρύχια αλιεία, εντός των θαλασσίων και εσωτερικών υδάτων της ελληνικής επικράτειας.</p>
<p style="text-align: justify;">3. Οι διατάξεις του παρόντος δεν θίγουν την ισχύ των αποφάσεων του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 5 του άρθρου 10 ν.δ. 420/1970 «Αλιευτικός Κώδιξ» (Α΄27), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 12 ν. 4691/2020 (Α’ 108).</p>
<p> </p>


.....
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 19
Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων Π.Ε.Ε.Α Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σύμφωνα με επιστολή μας Aρ.Πρ. 4103/28-5-2021 περί αντιρρήσεων- προτάσεων στο σχέδιο ΠΔ για επικαιροποίηση ελάχιστων κανόνων για την εξασφάλιση αποτελεσματικής διενέργειας, διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης αλιείας αναψυχής στην χώρα.
Παραπομπές
  1. https://peea.com.gr/102fm-ept3-%cf%83%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%b9%ce%ba/
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 20
  • Σελίδα :
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.