ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

Β. Θαλάσσια Ερασιτεχνική Αλιεία

 

Άρθρο 5 : Επιτρεπόμενα εργαλεία - Περιορισμοί

Η άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στα θαλάσσια ύδατα, επιτρέπεται μόνο με τη χρήση των εργαλείων και με τους περιορισμούς που αναφέρονται παρακάτω:

α) Με παραγάδια βυθού. Ο αριθμός αγκιστριών των παραγαδιών σε κάθε πλωτό μέσο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 150, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων που επιβαίνουν σε αυτό. Τα χρησιμοποιούμενα παραγάδια βυθού πρέπει να σημαίνονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. 

β) Με παγίδες - σφαιροειδείς κλωβούς (κοφινέλλα – κιούρτους), ως εξής: Επιτρέπεται η χρήση μέχρι δύο (2) τεμαχίων από τα εργαλεία αυτά ανά ημέρα από κάθε ερασιτέχνη αλιέα. Τα εν λόγω εργαλεία αποτελούνται από άκαμπτο σκελετό,  επενδυμένο με άκαμπτο δικτυωτό πλέγμα διαμέτρου μέχρις ενός (1) μέτρου και ύψους που δεν υπερβαίνει τα πενήντα (50) εκατοστά, φέρουν ένα στόμιο με διάμετρο τουλάχιστον 13 εκατοστά  και με μήκος πλευράς κάθε ματιού  του δικτυωτού πλέγματος, μεγαλύτερο από σαράντα (40) χιλιοστά, μετρούμενου στα πλήρως ανοιχτά σημεία. Οι χρησιμοποιούμενες παγίδες-σφαιροειδείς κλωβοί πρέπει να σημαίνονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

γ) Με απόχη, καμάκι χειρός, καθώς και κάθε είδους αγκιστρωτά εργαλεία (ιδίως, αγκιστρωτά εργαλεία γνωστά με τις κοινές ονομασίες «καθετή», «συρτή» «πεταχτάρι», «τσαπαρί». «καλαμίδι», «πετονιά», «σαλαγκιά»), χωρίς κανένα περιορισμό. Απαγορεύεται η χρήση μηχανισμών για την ανάκτηση νήματος ή πετονιάς, οι οποίοι έχουν ως κινητήριο δύναμη άλλη από την μυϊκή δύναμη του αλιέα.

δ) Υποβρύχια με καμάκι χειρός ή με ψαροντούφεκο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και περιορισμούς του άρθρου 7.

ε) Για την αλιεία αχινών, με τα εργαλεία χειρός πιρούνα ή χέρα, χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε μηχανικού μέσου, σε συνδυασμό αποκλειστικά με ελεύθερη κατάδυση.

στ) Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ζωντανού δολώματος.

 

Είναι απαράδεκτο το νομοσχέδιο απόσυρση εδώ και τώρα.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 1
Γιάννης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος φαίνεται πως στήθηκε στο πόδι, είναι εντελώς πρόχειρο παρόλο που πέρασαν τέσσερις υπουργοί μαζί με τους συμβούλους τους την τελευταία τετραετία, με κάθε έναν από αυτούς να διορθώνει το σχέδιο του προηγούμενου...Περίμενα μια πιο σοβαρή και εμπεριστατωμένη εργασία. Κατ αρχήν για ποιό λόγο ΔΕΝ επαναφέρετε τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας? Κάτι που ήταν αναμενόμενο από όλους οπότε δεν θα υπήρχε και μεγάλη αντίδραση! Το κράτος αφενός θα είχε μια εικόνα για το μέγεθος της ερασιτεχνικής δραστηριότητας και αφετέρου θα είχε ένα σημαντικό εισόδημα...
Το θέμα σχετικά με τα ζωντανά δολώματα έχει λάθος προσέγγιση...Συμφωνώ στην απαγόρευση των ζωντανών κεφαλόποδων ( καλαμάρια, σουπιές) καθώς με αυτά στοχεύουν μεγάλα ψάρια τα οποία συχνότατα προορίζονται για εμπόριο. Ποιά όμως η λογική της απαγόρευσης των ζωντανών σκουληκιών, καραβίδας κλπ???Δεν έχει καμία λογική και είναι ακραία απαγόρευση!!!
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 2
https://youtu.be/d6lVs8EG6gA δείτε το δάσος και όχι το δέντρο
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 4
https://youtu.be/pE9pR9ULWJs εδώ είναι το πρόβλημα και όχι η ερασιτέχνες
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 5
https://youtu.be/An-lvi9yWtQ ανοίχτε τα αυτιά σας εκεί στο υπουργείο.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 6
Απαράδεκτο και ρατσιστικό το νομοσχέδιο !!! Απόσυρση τώρα. Μην κλείνετε τα μάτια σας δείτε το πρόβλημα κατά φάτσα.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 7
Νικόλαος Γοργοράπτης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Νίκος Γοργοράπτης Ρέθυμνο.
Δεν γνωρίζω εάν η πρωτοβουλία για την προώθηση ενός νομοσχεδίου παίρνεται από τους υπηρεσιακούς ή από τους πολιτικούς παράγοντες του κάθε υπουργείου που το φέρνει για ψήφιση στην βουλή .
Ένα είναι πάντως σίγουρο, ότι κάθε κόμμα που έρχεται κάθε φορά στην εξουσία καταβάλλει κάθε είδους προσπάθειες να επιτεθεί με διάφορους τρόπους στην ερασιτεχνική αλιεία (λες και αυτή φταίει για ότι συμβαίνει στη θάλασσα), ξεχνώντας ότι η χώρα μας αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από θάλασσα. Την τελευταία φορά είχε κάνει την επίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ και ευτυχώς που βρέθηκε ο Καμμένος ο οποίος γνωρίζει από θάλασσα και έσωσε την κατάσταση με το να μην στηρίξει το νομοσχέδιο που είχε προωθηθεί τότε.
Στην τωρινή επίθεση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ξέρω αν βρεθεί κάποιος γνώστης των πραγμάτων της θάλασσας ο οποίος θα προσπαθήσει να σώσει την κατάσταση. Από την διαμόρφωση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι φανερό, ότι ο συντάκτης όχι μόνο αγνοεί παντελώς τον συγκεκριμένο χώρο αλλά και δεν έχει φροντίσει να ενημερωθεί από τις κατάλληλες πηγές για τα τεκταινόμενα σε αυτόν. Το σπουδαιότερο δε, είναι ότι δεν χρησιμοποιείται η απλή κοινή λογική για να βάλει σε τάξη τα πράγματα.

Θα ήθελα να παραθέσω αποσπασματικά τις παρακάτω παρατηρήσεις (προβληματισμούς)
1) Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός που επιδιώκει να εξυπηρετήσει το Νομοσχέδιο. 2) Όταν έχεις παραγάδια μπορείς να τα ρυθμίσεις στα 150 αγκίστρια , δεν τα χάνεις και περιορίζεσαι στα οριζόμενα, κατά την άποψη μου παράλογο κατά σκάφος αριθμό αγκιστριών. 3) Όταν όμως κάποιος έχει διάφορα ηλεκτρικά μηχανάκια και έχει δαπανήσει τόσα χρήματα σε αυτά, τι θα κάμει όταν αυτά απαγορευτούν, μάλλον θα πρέπει να πάει στο Μοναστηράκι ή στον κάδο Ανακύκλωσης και το χειρότερο να παρατήσει και το σκάφος αφού όπως εγώ και πολλοί άλλοι που έχομε πρόβλημα με το χέρι και έτσι πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά το ψάρεμα. Πάντως παρατηρείται ότι σε τριτοκοσμικές περιοχές που όχι μόνο ηλεκτρικοί μηχανισμοί αλλά και γενικώς μηχανισμοί δεν υπάρχουν, τα ψάρια δεν είναι περισσότερα από στον δικό μας τόπο. Πέραν των όσων αναφέρονται παραπάνω είναι και ένας μεγάλος αριθμός βιοτεχνιών και ανθρώπων που ασχολούνται μόνο με αυτό το αντικείμενο. 4) έχει κάποιος φανταστεί πως θα λειτουργήσει και εφαρμοσθεί στην πραγματικότητα η υπόθεση με τα ζωντανά δολώματα.
5) έχει κάποιος φανταστεί πως θα λειτουργήσει η υπόθεση με το βάρος των Ψαριών όταν π.χ. ένα άτομο έχει ψαρέψει 1,5 κιλά μικρά ψάρια και ξαφνικά ψαρεύει ένα 5,5 κιλά.

Είμαι της Άποψης ότι πρέπει να γίνουν τα εξής.
1) Αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή (σχεδιασμού και Γνώσης) να μην γίνει τίποτα.
2) Από την στιγμή που αποφασίζεται να κατατεθεί νομοσχέδιο γιατί αποσκοπεί σε σοβαρό και μη διαβεβλημένο σκοπό , να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα εξής.
α) Τα επιστημονικά δεδομένα.
β ) Να πάρουν μέρος ερευνητικά ιδρύματα , επιστημονικοί και μη φορείς και άτομα που ασχολούνται με το αντικείμενο.
γ ) Η πρακτική και η εφαρμογή.
δ) Η κοινή λογική.
ε) Η οικονομία και η αγορά που κινείται γύρο από το αντικείμενο.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 8
WWF Ελλάς Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
WWF Ελλάς

Σχολιασμός Άρθρου 5 στοιχ. στ΄

Θεωρούμε ότι η απαγόρευση αλιείας με χρήση ζωντανού δολώματος, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, αποτελεί ένα ορθό εργαλείο για τη διασφάλιση ότι η ερασιτεχνική αλιεία δεν θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα και ότι θα εφαρμοστούν οι ποσοτικοί περιορισμοί αλιευμάτων που προβλέπονται στο παρόν π.δ. Η χρήση ζωντανών δολωμάτων δεν συνάδει με τον σκοπό της ερασιτεχνικής αλιείας που είναι η αναψυχή και η άθληση και όχι η μεγιστοποίηση της αλιευτικής προσπάθειας που επιτελείται με τη χρήση ζωντανών δολωμάτων. Ωστόσο, για την αποτελεσματική εφαρμογή της διάταξης αυτής θα πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς ο ορισμός του “ζωντανού δολώματος".
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 9
Γιώργος Καναγιος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αρ.5. Παρ. γ. Να επιτρέπεται η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάκτηση της καθετης του ερασιτέχνη αλιέα γιατί δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον. Αντίθετα βοηθάει τον ερασιτέχνη αλιεα στην ψυχαγωγία του γιατί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας κι αν παρουσιάζει όπως π.χ. πίεση στα μάτια, το εργαλείο αυτό του λύνει το πρόβλημα. Πέραν τούτου τα εργαλεία αυτά ανήκουν στις ευρεσιτεχνίες για τις οποίες είμαστε συνεχιστές των αρχαίων προγόνων μας.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 10
Γέροντας Νικόλαος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Άρθρο 5
§ στ «Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ζωντανού δολώματος»
Συμφωνώ με την θέση της Π.Ο.Σ.Ε.Α. για άμεση απόσυρση του Π.Δ.και έναρξη Επίσημης Διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για την από κοινού διασφάλιση των ιχθυοπληθυσμών της χώρας μας, με την συμμετοχή όλων των κρατικών επιστημονικών φορέων και των πιστοποιημένων ερευνητικών ιδρυμάτων
Ακόμη και ο πιο ευφάνταστος δεν μπορεί να τεκμηριώσει κατά το ελάχιστο για ποιο λόγο να υπάρχει η απαγόρευση των περισσοτέρων δολωμάτων (ενδεικτικά σκουλίκια, καραβίδες, γαρίδες, όστρακα, κλπ). Καθώς επίσης αυξάνετε κατά μεγάλο ποσοστό την ανεργία από τις τόσες οικογενειακές επιχειρήσεις που έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο εμπορία ζωντανών δολωμάτων και πατροπαράδοτα ασκούν νομίμως την επαγγελματική δραστηριότητα με συγκεκριμένο ΚΑΔ της εφορίας !!
Ποιός θα αποφασίσει αν τα αλιεύματα που διατηρούμε ζωντανά μέχρι το τέλος του ψαρέματός μας είτε σε δίχτυ είτε σε δεξαμενή για να μην αλλοιωθούν και συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια κάρπωση αποτελούν ψάρια για κατανάλωση ή ζωντανό
δόλωμα ;
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 11
5.α) Το εργαλείο Παραγάδι Βυθού ανεξαρτήτως αριθμού αγκιστριών θα πρέπει να απαγορευθεί καθολικά για την ερασιτεχνική αλιεία (όπως ισχύει στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών κρατών). Το εργαλείο αυτό είναι επαγγελματικό, ενώ η χρήση τόσων αγκιστριών αποδεδειγμένα θα οδηγήσει στη σύλληψη κατά πολύ μεγαλύτερου αριθμού και βάρους ψαριών από τα επιτρεπόμενα κατά το άρθρο 6.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 12
Γιώργος Καναγιος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αρ.5 παρ.α. Να επιτρέπονται 300 αγκίστρια στο σκάφος ανεξάρτητως αριθμού ατόμων μέσα σε αυτό. Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των αγκιστριων αλλά οι διαστασεις των αλιευμάτων που πιάνονται σε αυτά. Κάτι το οποίο τηρούν παρά πολύ οι Αμερικάνοι οι οποίοι ψαρεύουν μέσα σε ολόκληρους ωκεανούς. Άρα κι εμείς πρέπει να βάλουμε όρια στις διαστάσεις των ψαριών για να προλαβαίνουν να αναπαράγονται και στους ερασιτέχνες αλλά και στους επαγγελματίες τα υπόλοιπα αμέσως πίσω στην θάλασσα.

Αρ.5 Παρ στ. Να επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ζωντανού δολώματος.
Τα ψάρια από την φύση τους τρώνε ζωντανά δολώματα. Δεν τίθεται θέμα ότι τυρανναμε τα ζωντανά δολώματα. Είναι η φυσιολογική ζωή της καθημερινότητας τους. Αν αρχίσει η ανθρωπότητα να ασχολείται μόνο με πλαστικά δολώματα μήπως πούμε αύριο ότι ξεγελασαμε τα ψάρια και τρώνε ότι πλαστικό βρουν μπροστά τους που είναι γεμάτη η θάλασσα και τα εξαφανισουμε μια ώρα αρχυτερα;;
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 13
ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Πρώτα από όλα θέλω να δηλώσω την σχέση μου με τη θάλασσα.
Είμαι 52 ετών, Δημ Υπάλληλος σε Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ασχολούμαι με το ερασιτεχνικό ψάρεμα από παιδικής ηλικίας έως σήμερα, ενώ έχω υπάρξει και επαγγελματίας αλιέας για ένα μικρό χρονικό διάστημα.Exω σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΜsC.
Θα σχολιάσω την παρ 5, αρθ.5Β του σχετικού ΠΔ. σχετικά με την "χρήση ζωντανού δολώματος"
Το ψάρεμα αποτελεί ένα καθόλα υγιή, ισορροπημένο τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου του σημερινού ανθρώπου. Είναι μία ασχολία που μπορεί να γίνει από μικρό και μεγάλο και αποτελεί φορέα πολιτισμού και παράδοσης.
Εχει συγκεκριμένους κανόνες, τρόπους, τεχνικές, ιδιαιτερότητες και κυρίως γνώσης της λειτουργίας της φύσης για να είναι επιτυχημένο και να αξίζει η στοιχειώδης ενασχόληση για τον ερασιτέχνη.
Μας προτείνετε να μην ψαρεύουμε με ζωντανό δόλωμα. Σας πληροφορώ πως είναι σαν να ζητάτε από ένα αυτοκίνητο να μην χρησιμοποιεί σύγχρονα λάστιχα με αέρα, αλλά ξύλινες ρόδες. Δηλ ουσιαστικά ζητάτε να μην ψαρεύουμε. Είναι αδιανόητο να παίξεις κάποιο από τα παίγνια των τραπουλόχαρτων με "σημαδεμένα χαρτιά". Είναι αδύνατον να κάνεις αναρρίχηση χωρίς την χρήση των κατάλληλων σχοινιών ορειβασίας. Έτσι είναι και αυτό που προτείνεται. Το ψάρεμα ισούται, εξ ορισμού, με την χρήση ζωντανών δολωμάτων σε κάθε τεχνική του. πχ στην καθετή, το πεταχτάρι, το παραγάδι, την συρτή κοκ.
Σαφώς και θα ήταν υπο συζήτηση αν αυτό γινόταν, αποδεδειγμένα, χάριν της σωτηρίας του οικοσυστήματος , ταυτόχρονα με τους φίλους επαγγελματίες ψαράδες, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Τυχόν απαγόρευση χρήσης ζωντανών δολωμάτων, θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα διότι
α) Δεν υπάρχουν έρευνες και στατιστικές κατά πόσο η χρήση τους συμβάλλει στην μείωση των αποθεμάτων.
β) Είναι αδύνατη η διαπίστωση των παραβάσεων αφού τα δολώματα θα είναι ζωντανά και θα δολώνονται "νεκρά". Δημιουργία αντιπαλότητας και εντάσεων μεταξύ ελεγχομένων και οργάνων του νόμου.
γ) Θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή ένα ολόκληρο κλάδο, αυτών που τα εμπορεύονται και σίγουρα η ζημιά στην Εθνική Οικονομία θα είναι πολύ μεγάλη.
δ) Θα εξοστρακίσει από αυτή την όμορφη ενασχόληση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει άλλη διέξοδο διάθεσης του χρόνου και ενδιαφέροντος του.
ε ) Θα καταργήσει μία Ελληνική παράδοση , αυτή του ψαρέματος.
Τέλος, μία αναφορά στην χρήση ζωντανού δολώματος, σε τεχνικές ψαρέματος όπως η συρτή και η ζόκα. Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές, εντελώς επιλεκτικές ως προς τον τρόπο ψαρέματος. Τα ψάρια που συλλαμβάνονται με τις τεχνικές αυτές, είναι μεγάλα σε ηλικία και μέγεθος, έχουν συμπληρώσει τον αναπαραγωγικό τους κύκλο και είναι αυτά στα οποία, θα ήταν ευχής έργο, να στοχεύουν όλοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Μάλιστα ο τζίρος που γίνεται στην αφορά, σχετικά με αυτές τις τεχνικές, οι οποίες είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς την χρήση ζωντανού δολώματος, σας πληροφορώ πως είναι αξιοσέβαστος και διόλου ευκαταφρόνητος. Μάλιστα από ιδία πείρα σας δηλώνω πως τα αποτελέσματα, συλλήψεις -επιτυχίες , στο ψάρεμα αυτό είναι πολύ μικρές, σχετικά σπάνιες και πάντα επιλεκτικές!
ΠΡΟΤΑΣEIΣ:
1) Aπαγόρευση ψαρέματος σε περιοχές που έχουν, αποδεδειγμένα, υποστεί μείωση των αποθεμάτων τους, για εύλογο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσε να κλείσει είτε κόλπος ολόκληρος, είτε η μία πλευρά αυτού εναλλάξ με την απέναντι. Δημιουργία "καταφυγίων" ψαριών εκ περιτροπής με όμορες περιοχές. Φυσικά αυτό πρέπει να ισχύει για ΟΛΟΥΣ δηλ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.
2) Αναμόρφωση των δικαιούμενων εργαλείων των παράκτιων επαγγελματιών αλιέων, οι οποίοι συστηματικά, συνεχώς και αδιάλειπτα, ανεξαρτήτως συνθηκών και εποχής, αφαιρούν αλιεύματα χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον, κατά παράβαση κάθε Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας όσον αφορά τα μεγέθη και τα είδη. Κατά ομολογία των ίδιων, το εύρος του ματιού πχ για την κουτσομούρα και τον μπακαλιάρο πρέπει να ανέβει τουλάχιστον 5mm αλλιώς βαίνουμε προς εξαφάνιση ειδών.
3) Περιορισμός της μέσης αλιείας σε ορισμένους μήνες/έτος διότι πλέον, καθ ομολογία των ιδίων η άσκηση του επαγγέλματος τους είναι μη βιώσιμος λόγω ελλείψεως ψαριών και φυσικά κέρδους.
4)ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ χρήσης των εργαλείων και των ειδών αλίευσης εκ μέρους των αλιέων τόσο της παράκτιας όσο και της μέσης αλιείας. Δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί και η νομοθεσία, καταστρατηγείται συστηματικά από μέρους τους και καθ ομολογία των ιδίων δεν "υπάρχει μέλλον στην δουλειά τους" και σε αυτό δεν έχει σχέση ο ερασιτέχνης του Σαββατοκύριακου!
πχ τα "γρι - γρι" υποχρεούνται να ρίχνουν το δίχτυ τους στα 3/4 του βάθους που βρίσκονται. Σας πληροφορώ πως αυτή η τόσο σημαντική παράμετρος αλιείας δεν τηρείται συστηματικά!
Αν οι επαγγελματίες τηρούσαν την νομοθεσία, θα εξέλειπαν την επόμενη μέρα, μη βρίσκοντας εμπορικό ενδιαφέρον στην απασχόληση αυτή και αυτό είναι δική τους διαπίστωση!
5) ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ, είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας της θάλασσας, προσφέροντας φύλαξη αυτής, ενημέρωση των αρχών, προσφορά σε έρευνα και διάσωση και υγιείς ενασχολήσεις σε μία περίοδο έντονης δυσαρέσκειας της κοινωνίας .
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΗΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΩΝ
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 14
Τελείως παράλογο νομοσχέδιο, που μειώνει δικαιώματα μόνο για τους ερασίτεχνες. Σίγουρα υπάρχουν "κακοί" ερασιτέχνες, αλλά εδω μιλάμε για ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ απαγορεύσεις που πιάνουν τους πάντες. Πως είναι δυνατόν ο σωστός, να αντιμετωπίζεται σαν ένοχος?

Γιατί για άλλη μια φορά κλείνουν τα μάτια για τις τράτες? Δεν πείθουν ΚΑΝΕΝΑΝ!!!

Μας έχετε στερήσει τη ζωή, τώρα θέλετε να μας στερήσετε την ψυχοθεραπεία μας.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 15
https://youtu.be/iadvQHKvZSc Τα λογια ειναι περιττά. Δείτε το δάσος και όχι το δέντρο. Απόσυρση το νομοσχέδιο εδώ και τώρα.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 16
https://youtu.be/pE9pR9ULWJs Δείτε λοιπόν το πραγματικό πρόβλημα . Απόσυρση εδώ και τώρα το νομοσχέδιο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 17
https://youtu.be/An-lvi9yWtQ Ακουστε το αληθινό πρόβλημα και όχι το ραβασάκι που σας στέλνουν η επαγγελματίες. Το νομοσχέδιο απόσυρση εδώ και τώρα.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 18
Σωτήρης Μανωλάτος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
"Απαγορεύεται η χρήση μηχανισμών για την ανάκτηση νήματος ή πετονιάς, οι οποίοι έχουν ως κινητήριο δύναμη άλλη από την μυϊκή δύναμη του αλιέα"

Ξεκάθαρος ρατσισμός. Μόνο ο χειροδύναμος και υγιής έχει δικαίωμα στο ψάρεμα. Ο αδύναμος, ο ηλικιωμένος και πάσης φύσεως ασθενής ( αθριτικά,μυοπάθεια κ.τ.λ.) άνθρωποι που για αυτούς το ψάρεμα είναι διαφυγή, παρηγοριά και πολλές φορές μέχρι και "θεραπεία" αποκλείονται.

Δυστυχώς κύριοι αποτύχατε!!
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 19
Ανώνυμος Χρήστης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

α) Το εργαλείο Παραγάδι Βυθού ανεξαρτήτως αριθμού αγκιστριών θα πρέπει να απαγορευθεί καθολικά για την ερασιτεχνική αλιεία. Το εργαλείο αυτό είναι επαγγελματικό, ενώ η χρήση τόσων αγκιστριών αποδεδειγμένα θα οδηγήσει στη σύλληψη κατά πολύ μεγαλύτερου αριθμού και βάρους ψαριών από τα επιτρεπόμενα κατά το άρθρο 6. Συνεπώς η χρήση παραγαδιού συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στην παράνομη πώληση διακίνηση αλιευμένων ψαριών από ερασιτέχνες.


Ρωτήσαμε τους τους επιστήμονες και δεν έχουν πάρει καμία θέση για το θέμα, εσείς πότε επικοινωνήσατε μαζί τους;
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 20


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.