ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

Άρθρο 6 : Ποσοτικοί περιορισμοί αλιευμάτων

 1. Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι τέσσερα (4) κιλά αλιεύματα ανά ημέρα, συν ένα επιπλέον άτομο ανεξαρτήτως βάρους. Οι παραπάνω ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνονται ανά πάσα στιγμή. 

2. Στα αλιεύματα της παρ. 1 επιτρέπεται να περιλαμβάνονται, εφόσον δεν παραβιάζεται η οριζόμενη στην παράγραφο αυτή μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων: 

   α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp)
   έως δύο (2) άτομα του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteroperca rubra) και
   συνολικά έως δύο (2) άτομα από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης 

   β) έως τρία (3) άτομα του είδους συναγρίδα (Dentex dentex)
   έως τρία (3) άτομα του είδους φαγκρί (Pagrus pagrus)
   έως τρία (3) του είδους τσαούσι (τσαούσης) (Dentex gibbosus) και
   συνολικά έως τρία (3) άτομα από όλα τα είδη της παρούσας περίπτωσης

  γ) έως δύο (2) άτομα του είδους χταπόδι (Octopus vulgaris) 
   έως δύο (2) άτομα του είδους κολοχτύπα (αστακούδια) (Scyllarides lattus).

3. Επιπλέον των οριζόμενων στην παρ. 1, επιτρέπεται η αλιεία μέχρι είκοσι (20) συνολικά ατόμων αχινών (Paracentrotus lividus) ανά ημέρα και ανά ερασιτέχνη αλιέα και μέχρι τριάντα (30) συνολικά ατόμων  αχινών ανά ημέρα και ανά μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας.

4. Δεν υπόκειται σε περιορισμούς η ερασιτεχνική αλιεία των ακολούθων, ειδών:

  -Γερμανός (Siganus luridus)
  -Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus)
  -Λεοντόψαρο (Pterois miles)

 

Τσικριτσης Γρηγόριος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Κυριοι συντάκτες του νομοσχεδίου νομίζω οτι κινήστε σε λαθος κατεύθυνση. Αν πραγματικά σες ενδιαφέρουν οι πλυθισμοι των θαλάσσιων οργανισμων αρχίστε πρωτα απ τους επαγγελματιες κ οταν φτάσετε στους ερασιτεχνες εξαντλιστε την αυστιροτητα σας χωρις ελεως.Καντε μια βολτα στις λαϊκές αγορές να δείτε τι πουλάνε. Μπακλιαρακια των 50 γραμαριων πεσκανδριτσες μικροτερες των 10 εκατοστών σαργουδακια κ λυθρινακια 30 εως 50 γρ .κ Ολα αυτα τα ψαρια δεν μπόρεσαν ποτε να αναπαραχθουν.Καντε μια βολτα εξω απ τις υχθιοσκαλες με σκαφος να δείτε ποσοι τονοι ψαριων πετιούνται παλι νεκρα στην θάλασσα για να μην πέσει η τιμη τους καθημερινά .Δεν τα βλεπει κανενας αυτα ουτε το λιμεναρχειο; Τα γρι γρι μαλαγρωνουν με σαρδελα που εχουν πιασει και καλαρουν στα ρυχα σαρώνοντας τα παντα.Ψαρευω ερασιτεχνικα 45 χρονια .Παρτε ενα παραγαδι με 300 αγκιστρια κ ψαρεψτε σε εναν ψαρωτοπο τι νομιζετε οτι θα πιάσετε; Αν πιασετε πανω απο 3 με 4 κιλα τοτε εχετε κανει μεγάλη επιτυχία κ αυτο θα γινει στις 10 μια φορα . Οργανωστε τους ελενχους προς ολες τις κατευθινση. Αφηστε τον κοσμο να ανασανει να ξεφύγει απ τα προβλήματα του κ μην τον πνίγεται . Μην καταστεφεται τα καταστήματα που επιβιώνουν απο τον ερασιτεχνη ψαρα .Ειναι καιρος νομιζω να κατεβει παλι το κομμα κυνηγων - αλιεων στις εκλογες .
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 1
WWF Ελλάς Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
WWF Ελλάς

Σχολιασμός Άρθρου 6 παρ. 3

Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο πληθυσμός του αχινού (Paracentrotus lividus) έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της υπεραλίευσης και άλλων παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και ο ανταγωνισμός με χωροκατακτητικά ξενικά είδη. Επιπλέον η υπεραλίευση αχινών οδηγεί σε διαταραχή της τροφικής αλυσίδας και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό άλλων ειδών (όπως ορισμένων τύπων φυκών) [2], [3]. Βάσει των στοιχείων αυτών, προτείνουμε την πλήρη απαγόρευση της αλιείας τους.

[2]Vafidis D, Antoniadou C, Kyriakouli K. Reproductive Cycle of the Edible Sea Urchin Paracentrotus lividus (Echinodermata: Echinoidae) in the Aegean Sea. Water. 2019; 11(5):1029.

[3]Melis, R., Ceccherelli, G., Piazzi, L., & Rustici, M. (2019). Macroalgal forests and sea urchin barrens: Structural complexity loss, fisheries exploitation and catastrophic regime shifts. Ecological Complexity, 37, 32–37.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 2
Γιώργος Καναγιος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αρ.6 Παρ. 2α. Το ψάρι ροφός να επιτρέπεται να αλιευθεί πάνω από 30 εκ. μήκος γιατί σύμφωνα με την Δ/νση Αλιειας μετά από αυτό το μήκος αναπαράγεται


Αρ.6 παρ.4. Για τα αλιεύματα της παραγράφου να επιδοτείται από το κράτος η αλίευση τους γιατί τουλάχιστον τα δύο είναι δηλητηριώδη και το ένα από αυτά (λαγοψαρο) είναι ακατάλληλο προς βρώση. Έχουν παρεισφρήσει στο οικοσύστημα του Αιγαίου με άγνωστες συνέπειες και δημιουργούν πολλά προβλήματα και στους επαγγελματίες ψαράδες αφού δυσκολεύονται πολύ ακόμα και στο ξεψαρισμα τους, όπως το λεοντοψαρο που είναι γεμάτο μεγάλα και δηλητηριώδη αγκάθια.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 3
6.2.β) από την λίστα απουσιάζει το είδος βλάχος (Polyprion americanus). Αντίστοιχα, σε περίπτωση που βρίσκονται δύο άτομα πάνω σε ένα σκάφος, το όριο είναι πάλι 3 ή 6 Dentex dentex?

6.2.γ) Δεν προτείνεται ελάχιστο μέγεθος αλίευσης ούτε για τα χταπόδια ούτε για τις κολοχτύπες. Για τα χταπόδια προτείνεται ελάχιστο μέγεθος αλίευσης το 1 κιλό. Η αλιεία της κολοχτύπας θα πρέπει να απαγορευθεί καθολικά αφού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θαλάσσια καρκινοειδή που περιλαμβάνονται στο παράρτημα V της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό (το μέγιστο 1 άτομο και σύμφωνα με τα ελάχιστα μεγέθη του Μεσογειακού Κανονισμού) ή/και απαγόρευση της αλιείας του αστακού (Palinurus elephas).

6.4. Πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα ξενικά είδη, όπως ο μπλε κάβουρας (Callinectes sapidus), τρομπέτα (Fistularia commerssoni), ο νανολαγοκέφαλος (Torquigener flavimaculosus).
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 4
6.2.α) Τα ροφοειδή είναι ανώτεροι θηρευτές με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στα παράκτια μεσογειακά οικοσυστήματα που παράλληλα, έναν από του λίγους γνωστούς θηρευτές ξενικών εισβλητικών ειδών όπως τα λεονταρόψαρα. Όπως και σε άλλες μεσογειακές χώρες (Γαλλία, Τουρκία) προτείνεται η καθολική απαγόρευση αλίευσης του είδους Epinephelus marginatus και η καθιέρωση κατώτερου και ανώτερου ορίου αλίευσης όλων των ειδών Epinephelus sp. καθώς τα είδη αυτά εμφανίζουν σύγχρονο ερμαφροδιτισμό, ξεκινώντας την ενήλική ζωή τους ως θηλυκά ενώ αργότερα καθώς μεγαλώνουν μεταστρέφουν το φύλο τους σε αρσενικό. Σε αυτό το πλαίσιο η αφαίρεση των μεγαλύτερων ατόμων οδηγεί σε ανατροπή της ισορροπίας φύλου του είδους και σταδιακά στην μείωση της αναπαραγωγικής δυναμικής του πληθυσμού καθώς τα αρσενικά τείνουν να εκλείψουν.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 5
Ελίνα Σαμαρά/ Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Θα θέλαμε να συμφωνήσουμε με το πρώτο σχόλιο της συζήτησης πάνω στο Άρθρο 6, που συνάχτηκε από τους συναδέλφους: Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ, Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia και Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ.

Επιπλέον, ως αναφορά την παράγραφο 3, και την αλιεία έως είκοσι (20) συνολικά ατόμων αχινών (Paracentrotus lividus) ανά ημέρα και ανά ερασιτέχνη αλιέα και μέχρι τριάντα (30) συνολικά ατόμων αχινών ανά ημέρα και ανά μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας, έχουμε να προσθέσουμε τα εξής:

Στις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας και θράκης, περιοχές όπου δεν έχουν εισέλθει ακόμα στο σύστημα εισβολικά, φυτοφάγα είδη όπως Siganus luridus, Siganus rivulatus, η κάλυψη των βραχωδών υφάλων από μακροφύκη έχει μειωθεί δραστικά ενώ οι πληθυσμοί των δυο περισσότερο κοινών εχινοδέρμων, αυτά των Paracentrotus lividus και Arbacia lixula έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Οι παράκτιοι, βραχώδεις ύφαλοι παρουσιάζουν σημάδια αποψίλωσης/υπερβόσκησης, σχεδόν σαν την κατάσταση των Κυκλάδων, φαινόμενο που πιθανώς οφείλεται στη μείωση των μεγάλων θηρευτών και τη συνεπαγόμενη αύξηση των αχινών.

Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε, πριν εφαρμοστεί το μέτρο για τη μέγιστη σύλληψη 20/30 αχινών ανά μέρα, Πανελλαδικά, να γίνει πρώτα εμπεριστατωμένη έρευνα που θα εξακριβώσει την πληθυσμιακή κατάσταση των αχινών και τις βιοκοινότητες των βραχώδων υφάλων, καθώς όσο αυξάνονται σε αυτές τις περιοχές μειώνονται τα μακροφύκη και αλλάζει η ισορροπία του οικοσυστήματος. Ίσως, επιτρέποντας την αλιεία περισσοτέρων ατόμων ανά ερασιτέχνη, μπορέσει να ελεγχθεί η υπέρμετρη αύξηση τους σε μέρη όπου υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 6
Ηλίας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
http://www.parakato.gr/2017/05/blog-post_849.html?m=1


https://www.carp-matchfishing.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=450:%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CF%87%CE%B8%CF%85%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82,-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%88%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%8E%CE%BD&catid=116&Itemid=642



https://www.argolikeseidhseis.gr/2017/12/blog-post_937.htmlm=1



https://www.tovima.gr/2008/11/24/opinions/oi-katastrofeis-tis-thalassas/


Κ μπορώ να ανεβάζω ασταμάτητα γιά τήν φονική αλίευση από τούς επαγγελματίες τούς οποίους κανακευετε κ δεν θέλετε να δείτε επειδή σάς τυφλωνουν τα κομματικά σας συμφέροντα!!! Λυπάμαι Κύριοι δεν μάς πείθεται κ όλοι γνωρίζουμε ποίους σκοπούς εξυπηρετεί αυτό το Π.Δ
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 7
Λίνα Ανεζάκη Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Παρ.1 ….. μέχρι 5 κιλά. Εξαιρείται η περίπτωση που ένα άτομο έχει μεγαλύτερο βάρος

Παρ. 2
Δεδομένου ότι τα είδη της οικογένειας Serranidae και κυρίως της υποοικογένειας Epinephelinae είναι είδη στόχος της ερασιτεχνικής και δέχονται σοβαρή πίεση, ενώ μεταξύ τους υπάρχουν είδη τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με την κόκκινη λίστα του IUCN και λόγω του ελάχιστου μεγέθους των ειδών της οικογένειας Epinephelidae 45 cm, θα πρέπει να παραμείνει το επιτρεπόμενο εως 1 άτομο σε σύνολο και να προστεθεί επιπλέον περιορισμός εως 1 άτομο του είδους βλάχος Polyprion americanus.
Να διαμορφωθεί :
α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp)
έως 1 άτομο του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteroperca rubra) και
έως 1 άτομο βλάχου (Polyprion americanus)
συνολικά έως 1 άτομo από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης
β) θα πρέπει να επανεξεταστεί ο αριθμός των ατόμων σε σχέση με το επιτρεπόμενο μέγεθος και την είσοδο σε αναπαραγωγική ηλικία του κάθε είδους.

παρ.4 να προστεθεί το Siganus rivulatus
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 8
Ίδρυμα Thalassa Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σχετικά με τους ποσοτικούς περιορισμούς αλιευμάτων που δεν υφίστανται για τα ξενικά είδη, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια επισήμανση, ως προς την επικινδυνότητα του Λαγοκέφαλου, για να μην προκύψει η παρανόηση ότι αφού μπορεί να αλιεύεται χωρίς περιορισμούς, μπορεί το ίδιο και να καταναλώνεται.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 9
Α.Ο.ΑΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αντί για το όριο των 4 κιλών αλιευμάτων συν ένα αλίευμα ανεξαρτήτως βάρους, θα πρέπει να ορισθεί αριθμός ατόμων ανά είδος ψαριού: π.χ. έως 1 ροφός, έως 2 στήρες, πίγγες ή σφυρίδες, έως 3 συναγρίδες ή φαγκριά, έως 2 χταπόδια, έως δύο οστρακόδερμα και συνολικά έως 10 άτομα από όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβανομένων των λοιπών είδών ψαριών ή κεφαλόποδων (σουπιάς γιατί για τα καλαμάρια πρέπει να υπάρχει αυξημένο όριο) ανά αλιέα ανά ημέρα. Θα επιτρέπεται επιπλέον μια εικοσάδα αχινοί και καλαμάρια ανά αλιέα ανά ημέρα. Ξεχωριστή πρόνοια πρέπει να γίνει για τα μικρόψαρα της καθετής, τα καλαμάρια και τα κολιούς – σαφρίδια - κοκκάλια, για τα οποία πρέπει να τεθούν αυξημένοι αριθμοί ατόμων έως 40 ανά αλιέα και 100 ανά σκάφος.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 10
Ερασιτεχνης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Εάν πραγματικά θέλετε να σώσετε τις θάλασσες μας και τον πλούτο της θα πρέπει να ασχοληθείτε με τα πιο σοβαρά εργαλεία ψαρέματος (μαζικής καταστροφής ) πχ. τράτες - βιντζοτρατες που πιάνουν μη επιλεκτικά τα ψάρια και σαρώνουν τους βυθούς μη αφήνοντας ίχνος ζωής και καταστρέφοντας τις ποσειδωνιες. Σαν ερασιτέχνης ψαράς έχω να πω ότι από τις δέκα φόρες τις πέντε γυρίζω αψαρος, όπως και πολλοί άλλοι. Το <<ψάρεμα>> είναι τρόπος ζωής και ξεκούρασης. Τα εργαλεία και τα όρια βάση νομού μέχρι σήμερα που μου επιτρέπονται είναι μικρής δυνατότητας και ποσό μάλλον να προκαλέσουν καταστροφή. Δεν θα έλεγα ότι αντί για πέντε κιλά θα πρέπει να πιάνω τέσσερα και δέκα κιλά στη βάρκα η αντί για 300 αγκίστρια στα 150 η αν θα έχω ηλεκτρικό μηχανάκι η ανεβάζω τη πετονιά με το χέρι ότι καταστρέφετε ο πλούτος της θάλασσας. Δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να θεωρούν κτήμα τους τη θάλασσα τη στιγμή που δεν την <<καλλιεργούν>> όπως η γη από τους αγρότες που μοχθούν και ξοδεύουν για να παράγουν. Άρα ο πλούτος της γαλανής είναι για όλους. Δεν είναι δυνατόν οι επαγγελματίες να κάνουν προτάσεις για τους ερασιτέχνες, αλλά θα έπρεπε να κάτσουν κάτω και να δουν από κοινού τη μπορεί να γίνει για τη θάλασσα και όχι να τη μετατρέψουμε σε πεδίο μάχης. Εάν βγείτε έξω από τα γραφεία σας και πάτε σε λιμανάκια που βγαίνουν καΐκια και σε ψαραγορές θα δείτε μόνο από τα μεγέθη των ψαριών τι καταστροφή συντελείτε όπως επίσης και ερασιτέχνες παρανομούν είτε με περισσότερα κιλά ψαριών που τους ανάλογουν η το κάνουν επαγγελματικά και πωλούν. Μη κοιτάτε το δένδρο γιατί θα χάσετε το Δάσος. Πρόταση μου μεγαλύτερη αστυνόμευση για επαγγελματίες και ερασιτέχνες και περιορισμό εργαλείων μαζικής
καταστροφής.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 11
Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνών Αλιέων Π.Ε.Ε.Α Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Σύμφωνα με επιστολή μας Aρ.Πρ. 4103/28-5-2021 περί αντιρρήσεων- προτάσεων στο σχέδιο ΠΔ για επικαιροποίηση ελάχιστων κανόνων για την εξασφάλιση αποτελεσματικής διενέργειας, διαχείρισης, ελέγχου και παρακολούθησης αλιείας αναψυχής στην χώρα.
Παραπομπές
  1. https://peea.com.gr/focus-fm-103-6-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b9%cf%84%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be/
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 12
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

2. α) Ειδικά για την αλιεία ροφοειδών, είδη θηρευτές με κομβικό ρόλο στο παράκτιο τροφικό πλέγμα προτείνεται εάν όχι καθολική απαγόρευση από τους ερασιτέχνες, όπως ήδη εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γαλλία), τουλάχιστον η ολική απαγόρευση αλιείας τους κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο (Ιούνιο-Αύγουστο). Η υπεραλίευση των ροφοειδών αποδεδειγμένα επιφέρει ανισορροπία και πολύ γρήγορη υποβάθμιση των παράκτιων οικοσυστημάτων. Εξάλλου το προτεινόμενο σύστημα με την επιτρεπόμενη αλιεία τους άνω των 45 εκατοστών, συμβάλλει στη συστηματική αφαίρεση αρσενικών (οι ροφοί είναι ερμαφρόδιτα είδη που είναι πρώτα θηλυκά ενώ αλλάζουν φύλο σε μεγαλύτερη ηλικία και μέγεθος).
γ) Δεν προτείνεται ελάχιστο μέγεθος αλίευσης ούτε για τα χταπόδια ούτε για τις κολοχτύπες. Για τα χταπόδια προτείνεται ελάχιστο μέγεθος αλίευσης το 1 κιλό. Η αλιεία της κολοχτύπας θα πρέπει να απαγορευθεί καθολικά αφού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα θαλάσσια καρκινοειδή που περιλαμβάνονται στο παράρτημα V της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για περιορισμό (το μέγιστο 1 άτομο και σύμφωνα με τα ελάχιστα μεγέθη του Μεσογειακού Κανονισμού) ή/και απαγόρευση της αλιείας του αστακού (Palinurus elephas).
Το Σχέδιο ΠΔ παραλείπει την θέσπιση ελάχιστων μεγεθών αλίευσης για ένα μεγάλο αριθμό ειδών (ειδικά αυτά που δεν περιλαμβάνονται στον Μεσογειακό Κανονισμό). Τουλάχιστον για τα είδη: λούτσος (Sphyraena sphyraena, Sphyraena viridensis), η συναγρίδα (Dentex dentex), το γοφάρι (Pomatomus saltatix), ζαργάνα (Belone belone), μελανούρι (Oblada melanura), Συκιός (Sciaena umbra), Καρβούνι (Euthynnus alletteratus), Κυνηγός (Coryphaena hippurus), Μαγιάτικο (Seriola dumerili), Σουπιά (Sepia officinalis), Καλαμάρι (Loligo vulgaris), θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία και γνώση, ώστε τα ελάχιστα μεγέθη αλίευσης να μην είναι μικρότερα της πρώτης αναπαραγωγικής ηλικίας των ψαριών αυτών.
Δεν γίνεται καμία αναφορά στην αλιεία ελασμοβραγχίων. Αυτή θα πρέπει να είναι καθολικά απαγορευμένη για όλα τα είδη από ερασιτέχνες αλιείς.
4. Δεν είναι σαφές γιατί η ερασιτεχνική αλιεία 3 μόνο ξενικών ειδών δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ενώ υπάρχουν ακόμα πλήθος βρώσιμων ειδών τα οποία έχουν αρνητικές συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα και θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή την παράγραφο. Ιδανικά θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλα ξενικά είδη στη λίστα των ειδών που μπορούν να αλιεύουν οι ερασιτέχνες χωρίς περιορισμούς, όπως η αγριόσαλπα (Siganus rivulatus), ο μπλε κάβουρας (Callinectes sapidus), τρομπέτα (Fistularia commerssoni) και ο νανολαγοκέφαλος (Torquigener flavimaculosus).
Επιπλέον στην παράγραφο αυτή, για την περίπτωση του Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) να προσδιοριστεί με σαφήνεια: είδος τοξικό, όχι προς κατανάλωση
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 13
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
τα σχολια αυτα τα διαβαζει κανενας σχετικος με το ψαρεμα...? γιατι αυτοι που εχουν βγαλει το νεο νομο φαινεται οτι εινα ασχετοι....τι σημαινει 4 κιλα και ενα ειδος ακομα ...πως θα ελεγχει το λιμεναρχειο..?
ποσες φορες το μηνα ψαρευει ενας ερασιτεχνης 1 2 3 ?
το προβλημα ειναι τα 5 κιλα την ημερα για τον ερασιτεχνη.ή τα 500 του επαγγελματια....?
τι σχεση εχουν τα εργαλεια του ερασιτεχνη με αυτα του επαγγελματια...?
ποιος επαγγελματιας περιοριστηκε σε ποσοτητα και σε βαθος ...που ρινουν δυχτια απο την παραλια και οπου παει...?
ποιοι εχουν καταστρεψει τη θαλασσα με την υπεραλιευση...?
ποτε αυτο το κρατος θα παρει σωστα μετρα και οχι ψηφομετρα...?
τα ψαρια που τρωτε στις ταβερνες ρωτατε που και πως τα πιανουν οι επαγγελματιες...?
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 14
Μυστακίδης Μιχαήλ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ποιός ο λόγος να μειωθεί το μέγιστο βάρος κάρπωσης ανά ερασιτέχνη αλιέα από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία απολύτως μελέτη ή επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι παραπάνω συμβάλουν και σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων;
-Πρωτίστως θα πρέπει να επαναφέρετε την ερασιτεχνική άδεια αλιείας ώστε να γνωρίζεται τον ακριβή αριθμό και να μπορεί να γίνει πραγματικός έλεγχος. Το αντίτιμο της έκδοσης της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας να μοιράζεται σε λιμενική αρχή για κάλυψη εξόδων διενέργειας ελέγχων και σε ανεξάρτητο φορέα (πχ Πανεπιστήμιο Αιγίου) για την διενέργεια μελέτης- επιστημονικής έρευνας ως προς τις επιπτώσεις της ερασιτεχνικής αλιείας στο σύνολο και αν πραγματικά υπάρχουν σε σχέση πάντα με την επαγγελματική αλιεία, την παραγωγή (εργοστάσια), κλιματική αλλαγή κλπ. ώστε να υπάρχει νόμιμη βάση και αιτιολόγηση για την όποια νομοθέτηση περιορισμών, μέτρων και απαγορεύσεων.
- Οι παραπάνω περιορισμοί είναι αναιτιολόγητοι και χωρίς καμία απολύτως νόμιμη βάση παρά μόνον το "δίκαιο" των επαγγελματιών αλιέων που δεν θέλουν κανέναν στη θάλασσα παρά μόνο όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 15
Σύνδεσμος ερασιτεχνών αλιέων Α.Μ.Ε.Α Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (αποστολή σε όλα τα Μ.Μ.Ε.)
Καλημέρα σε όλη την ομάδα της εκπομπής. 
Λέγομαι Πετρόπουλος Αθανάσιος και εκπροσωπώ το νέο σύνδεσμο ερασιτεχνών αλιέων Α.Μ.Ε.Α. και θελω να καταγγείλω ότι όσο και αν φαίνεται απίστευτο στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ περί "ερασιτεχνικής και αθλητικής αλιείας " το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση άρθρο 5 παράγραφος γ. αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να ψαρέψει κανείς με χρήση βοηθητικού ηλεκτρικού μηχανισμού(παγκόσμια πρωτοτυπία ως απαγόρευση) παρά μόνο με χρήση καθαρής μυϊκής δύναμης ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΥΓΟΝΙΚΗ που σίγουρα είναι και αντισυνταγματική - τα ΑΜΕΑ και οι ηλικιωμένοι πώς θα σηκώνουν τις πετονιές από τα βαθύτερα σημεία ή πώς θα φέρουν επάνω ένα λίγο μεγαλύτερο ψαρι, αποκλείονται δηλαδή επιλεκτικά λόγω σωματικής αδυναμίας ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ "ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ" ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ο οποίος βέβαια συνεχίζει το έκτρωμα αυτό και στην παράγραφο στ. όπου απαγορεύει την χρήση όλων των ζωντανών δολωμάτων δηλαδή πρέπει να σκοτώνεις το δόλωμα σκουλήκι , καβιδακι, καλαμάρι ή σαυριδι που έχεις ψαρέψει νόμιμα πριν το δολώσεις για να πιάσεις άλλο ψάρι ΤΡΕΛΑ... παρακαλώ πείτε τους κάτι στην εκπομπή σας γιατί ενδιαφέρει πολύ κόσμο.
Μόνο θετικό ότι παρ'όλο που πρόκειται για Π.Δ. το έθεσαν σε διαβούλευση και ελπίζουμε και με την βοήθειά σας να αντιληφθούν την παράνοια και να ανακρούσουν πρύμναν.
Στα σχόλια του νομοσχεδίου Φυσικά γίνεται χαμός.
Εγώ Φυσικά είμαι στη διάθεσή σας.
Πετρόπουλος Αθανάσιος 
τηλέφωνο 6977.391910
fishing.A.M.E.A.gr@gmail.com
ath.petropoulos@gmail.com
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 16
4 κιλά + 1 αλίευμα ανεξαρτήτως βάρους.Μάλιστα.Και τι ακριβώς προσφέρει αυτό το μέτρο;Θα το φοβηθούν οι παράνομοι αλιείς;Θα το φοβηθούν όσοι παρανόμως εμπορεύονται αλιεύματα-προϊόντα παράνομης αλιείας?Θα σταματήσει η μπουκάλα, το νυχτερινό, ο δυναμίτης,το βόλαγμα,τα ψιλά δίχτυα, τα κρυσταλλιζέ δίχτυα, τα υπεράριθμα ανά επαγγελματία αλιευτικά εργαλεία(δίχτυα/κιούρτοι/παραγάδια);;;Άλλη μια τρύπα στο νερό και αυτό το άρθρο!Έλεγχοι είναι που χρειάζονται, όχι νέα μέτρα.Πρώτα έλεγχοι στη λιανική/χοντρική και την εστίαση και μετά στη θάλασσα/λιμάνια/γλίστρες.Υπάρχουν χιλιάδες φωτό-καταγγελίες στο διαδίκτυο από υπομεγέθη αλιεύματα στη λιανική.Επίσης υπάρχουν καταγγελίες για απάτες , όπου πωλούνται ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας ως "άγρια", ή άλλα είδη εκτρεφόμενα πάλι ως άλλα (Ο Κρανιος ιχθυοτροφείου βαφτίζεται "άγριο" μυλοκόπι).Αν η παρανομία είναι κι εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πού είναι;Γιατί ποτέ δεν ακούσαμε για "καμπάνες" σε κατάστημα λιανικής;
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 17
Απαράδεκτο νομοσχέδιο
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 18
ΣΑΚΗΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Απαράδεκτο νομοσχέδιο !
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 19
Δηλαδή αν εφαρμόσουμε αυτές τις αλλαγές εμείς οι ερασιτέχνες αλιείς,τότε αυτομάτως σώζεται και το θαλάσσιο περιβάλλον.Μάλιστα.Μας κοροϊδεύετε;Είναι όλο σε λάθος κατεύθυνση.Νόμοι στον αέρα βέβαια,και όχι με κάποια επιστημονικά στοιχεία υπάρχουν.Εφαρμογή χρειάζεται.Δεν γίνεται για παράδειγμα να καλείς το λιμεναρχείο και να αναφέρεις πώς αυτήν τι στιγμή διενεργείται σε συγκεκριμένο σημείο παράνομη αλιευτική δραστηριότητα,είτε απο μπουκάλες,είτε απο κάποιον επαγγελματία,και η απάντηση να είναι δεν μπορούμε να έρθουμε τώρα,ή ακόμη χειρότερα όπως μου έχει συμβεί και αυτό,να σού λένε:κρατήστε τους εκεί,και θα έρθουμε.Με ποιόν τρόπο δηλαδή,και με ποιά δικαιοδοσία;Δεν γίνεται ένα ποσοστό παράνομων αλιέων με μπουκάλες,να ειναι λιμενικά όργανα(δεν μπορώ να πω ποσοστό,γιατι προφανώς δεν καταγράφεται καπου)που κάνουν οτι κάνουν με μόνο σκεπτικό το κέρδος απο την πώληση των ψαριών,και την επόμενη ημέρα να βγαινουν για έλεγχο.Άραγε με τί σκεπτικό;Της αστυνόμευσης της θάλασσας ή του εκδιωγμου των εν δυνάμει "ανταγωνιστών" τους,απο τα "χωράφια" τους;Γιατί προφανώς έτσι βλέπουν όσους ασκούν υποβρύχια αλιεία με ελεύθερη κατάδυση.Ακόμα χειρότερα,οταν κάθονται πίσω από ένα γραφείο,και απλά έχουν δώσει σήμα στους συναδέλφους τους,που τυχαίνει να μην ασχολούνται με κάτι αντίστοιχο,ότι όποτε σε κάποιον έλεγχο βρείτε το ψάρι στηρα,ενημερώστε με κατευθείαν,για να έρθω εγώ.Ετσι έχει δυστυχώς η κατάσταση.Άρα εφαρμογή του νόμου σε όλους,και όχι απαγορεύσεις χωρίς στοιχεία.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 20


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.