ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021
  4.  Εγγραφή μέσω email

Γ. Υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία

 

Άρθρο 7 

1. Επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία από ελεύθερους δύτες, χωρίς την χρήση μηχανικών συσκευών υποβοήθησης της κατάδυσης, που καταδύονται με άπνοια και με την χρήση καμακιού χειρός ή συσκευής που εκτοξεύει υποβρυχίως καμάκι ή βέλος (ψαροντούφεκο), εφ’ όσον η δύναμη εκτόξευσης οφείλεται σε όπλιση της συσκευής από τον δύτη, με χρήση αποκλειστικά της μυϊκής του δύναμης.

2. Απαγορεύεται  η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο:

α) Από την δύση έως την ανατολή του ηλίου.
β) Τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο κάθε έτους
γ) Από ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
δ) Σε απόσταση μικρότερη από διακόσια (200) μέτρα από:
δα) Τα σημεία που κολυμπούν λουόμενοι.
δβ) Λιμενικά έργα, ναυτιλιακές σημάνσεις, σκάφη ή άλλα πλωτά μέσα     αλιείας και αγκυροβολημένα πλοία μήκους άνω των είκοσι (20) μέτρων. Δεν περιλαμβάνεται σε αυτά το πλωτό μέσο που χρησιμοποιείται από τον ερασιτέχνη αλιέα, για  την άσκηση υποβρύχιας αλιείας.
ε) Σε θαλάσσιες ζώνες διέλευσης σκαφών, εντός λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων, καθώς και σε εισόδους-εξόδους λιμένων ή αγκυροβολίων.
στ) Με την χρήση υποβρύχιου φωτός.

3. Επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με καμάκι χειρός ή ψαροντούφεκο από ανηλίκους που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, εφ’ όσον εποπτεύονται από ενήλικα ελεύθερο δύτη που τα συνοδεύει. Εφόσον ο συνοδός δεν είναι από τα πρόσωπα που ασκούν γονική μέριμνα του ανηλίκου απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση του προσώπου ή των προσώπων αυτών.

4. Απαγορεύεται στους ερασιτέχνες υποβρύχιους αλιείς:

α) Να αφαιρούν αλιεύματα από τα αλιευτικά εργαλεία άλλων αλιέων.
β) Να φέρουν οπλισμένα ψαροντούφεκα έξω από την θάλασσα.
γ) Να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μορφή καταδυτικής συσκευής παροχής αέρα από σκάφος ή φορητή αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Τα μέσα άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας απαγορεύεται να φέρουν τέτοιες συσκευές.

5. Οι ερασιτέχνες αλιείς καθ΄ όλη τη διάρκεια διενέργειας υποβρύχιας αλιείας στη θάλασσα, υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα χρώματος κίτρινου, που θα φέρει σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία θα αναγράφονται τα ψηφία Υ.Δ. (Υποβρύχια Δραστηριότητα). Ο σημαντήρας πρέπει να είναι ορατός με ήρεμη θάλασσα και κανονικές συνθήκες φωτισμού και ατμοσφαιρικής διαύγειας,  από απόσταση 300 τουλάχιστον μέτρων.

6. Εάν ο αλιέας που ασκεί υποβρύχια αλιεία συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία της παρ. 5 πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο επάνω στο πλωτό μέσο. Ο αλιέας κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αλιείας, πρέπει να κινείται σε μία ακτίνα 50 μέτρων από τον σημαντήρα ή το πλωτό μέσο.

7. Απαγορεύεται η προσέγγιση σκάφους σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από σημαντήρα ή από πλωτό μέσο που συνοδεύει αλιέα ο οποίος διενεργεί υποβρύχια αλιεία.

 

Σάκης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Πριν μερικούς μήνες διαβάσαμε για μια επιστολή με προτάσεις των επαγγελματιών αλιέων προς το υπουργείο όσον αφορά το ψάρεμα. Σήμερα διαπιστωνουμε ότι σχεδόν το σύνολο των προτάσεων κατατίθεται ως υποψήφιο π.δ. Έβαλαν και καλά μια αλεξιπτωτιστή υφυπουργο να βάλει τάξη λέει στην ερασιτεχνική αλιεία. Η εν λόγω κυρία η μόνη σχέση που φαίνεται να έχει με τη θάλασσα είναι κάνα ΣΚ στην Ψαρού στη Μύκονο και άντε και καμμιά αστακομακαρονάδα στο Πασαλιμάνι. μιλάμε για απίστευτη φαιδροτητα από πλευράς υπουργείου με μόνο σκοπό να εξυπηρετησουν τα πελατακια τους επαγγελματίες. Για τα ψηφαλακια.....έτσι νομίζουν....που να ξέρουν ότι θα φάνε τέτοια σφαλιάρα στις εκλογές από όλους εμάς τα αρωστακια με τη θάλασσα (με την καλή εννοια)που θα το φυσάνε και δε θα κρυώνει. Έλεος πια με τους κάθε λογής μαυρογιαλουρους που μας ευνουχίζουν τη ζωή για τα πελατακια τους.νισαφι
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 1
Παπαναστασίου Χρήστος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αξιότιμοι κύριοι

Καταρχήν ευχαριστώ για το βήμα που η πολιτεία μου παρέχει.

Η πρόταση για απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας (και) τον Απρίλιο μοιάζει με ετεροχρονισμένη συνέχεια της από το 1985 απαγόρευσης του Μαΐου.
Αμφότερες δε, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο άνευ επιχειρημάτων και επιστημονικής προσέγγισης.
«Το υποβρύχιο ψάρεμα είναι ο πλέον επιλεκτικός τρόπος αλιείας χωρίς παρεμπίπτοντα αλιεύματα». Την φράση αυτή πρέπει να την έχετε διαβάσει δεκάδες φορές στο πλαίσιο της διαβούλευσης και είναι τεκμηριωμένη αλήθεια.
Ως εκ τούτου είναι ακατανόητη η απαγόρευση άσκησης της υποβρύχιας αλιείας οποιοδήποτε μήνα ή μέρα του έτους για λόγους προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων αφού η επιλεκτική φύση του υποβρυχίου ψαρέματος και οι υφιστάμενοι περιορισμοί στα μεγέθη των ψαριών είναι ήδη εξαιρετικές δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των ψαριών.
Το μόνο που αρκεί από την πλευρά της πολιτείας είναι οι έλεγχοι από την πλευρά των λιμενικών αρχών.
Όμως αισθάνομαι ότι αυτά είναι μόνο το δέντρο.
Σήμερα, και εν μέσω μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής συνθήκης, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται ότι έχουν απωλέσει ένα μέρος της ελευθερίας αλλά και της εισοδηματικής τους δυνατότητας.
Η θάλασσα και η φύση έρχονται να δώσουν υγιέστατες διεξόδους στους ανθρώπους που νοιώθουν να συντρίβονται από τις κοινωνικές συνθήκες. Παράλληλα όμως, το περιβάλλον συρρικνώνεται ραγδαία μέσα από καταστροφές που δείχνουν να εργαλειοποιούνται από τεράστιες οικονομικές μονάδες στο όνομα της ανάπτυξης και της προόδου.
Η οικολογική τροφοσυλλογή μέσα από την άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας επανέρχεται ως επίδικο αντικείμενο μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες με ευθείες πολιτικές προεκτάσεις.
Προεκτάσεις που αποτυπώνονται σε περιοριστικές παραγράφους, άνευ όμως ουσιαστικής σημασίας.
Η θεμελιωμένη επιστημονική γνώση και η αξιοποίηση της παρατήρησης «από τα κάτω» που μπορεί να προσφέρει ο ερασιτέχνης αλιέας, μπορούν να συμβάλουν στην ανάκτηση κανόνων ικανών ώστε να προστατευτεί ουσιαστικά η θάλασσα και ο υποβρύχιος κόσμος της. Ένας κόσμος που ανήκει σε όλους.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 2
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 3
Απόστολος Θέος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
'Εχουν ειπωθεί όλα τα στοιχεία που χρειάζονται από φορείς,συλλόγους,εμπόρους και ερασιτέχνες φίλους της θάλασσας,προκειμένου να παρθούν οι στοιχειώδεις,αποτελεσματικές και λογικές πολιτικές αποφάσεις.Δεν έχω να προσθέσω κάτι περισσότερο.Πραγματικά,νοιώθω τουλάχιστον αμήχανα,να καλούμε να σχολιάσω τόσες λανθασμένες προτάσεις από ένα υπουργείο.Στους μαθητές μου,στο σχολείο,διδάσκω πως,η Πολιτική,για να είναι επιτυχημένη,θα πρέπει να έχει ταυτόχρονα,αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη.Δυστυχώς,το συγκεκριμένο ΠΔ,δεν πετυχαίνει ούτε καν το ένα από τα δύο.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 4
7.2.β) Σχετικά με την απαγόρευση της αλιείας με ψαροντούφεκο τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θεωρούμε πως είναι παράλογη. Προσανατολιζόμαστε περισσότερο σε χρονικές απαγορεύσεις διαφορετικών ειδών σε διαφορετικές χρονικές περιόδους ανάλογα με την περίοδο αναπαραγωγής τους που θα λειτουργεί οριζόντια για όλους τους τύπους ερασιτεχνικής αλιείας και κατά το δυνατόν εφικτό και για την επαγγελματική αλιεία. Αν και υπάρχει έλλειψη μελετών για σημαντικό αριθμό ειδών που διαβιούν στις ελληνικές θάλασσες ενδεικτικά μπορούν να βρεθούν στην παρακάτω βιβλιογραφία οι περίοδοι αναπαραγωγής των πιο κοινών ειδών στόχων της ερασιτεχνικής αλιείας

Δούμπας Ν., Γιώβος Ι., Μουτόπουλος Δ., Μηνασίδης Β., και Τυρίκος Εργά Γ., 2020 Οδηγός Ερασιτεχνικής Αλιείας. iSea, Θεσσαλονίκη, σελ 54,
Παραπομπές
  1. https://isea.com.gr/%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 5
Γιώργος Καναγιος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αρ.7 Παρ. 2. Να επιτρέπεται η υποβρύχια ερασιτεχνική αλιεία με ψαροντούφεκο όλους τους μήνες του έτους όπως αυτή επιτρέπεται και στους επαγγελματίες χωρίς κανένα περιορισμό τον Μάιο και κανέναν περιορισμό στον αριθμό των εργαλείων και την ποσότητα που θα αλιευθεί (άπειρα δηλαδή) και να μπει περιορισμός ανά μήνα στα ψάρια που γεννάνε την περίοδο εκείνη και στο μέγεθος ανά είδος για να προλαβαίνει να αναπαράγεται. Αυτό να ισχύει για όλους. Έτσι θα σώσουμε την θάλασσα μας.
Αρ. 7 Παρ. 5. Να υποχρεούται ο υποβρύχιος αλιείας να φέρει κόκκινο ή κίτρινο σημαντήρα. Παντού στον κόσμο τα διασωστικά εργαλεία είναι ερυθρου χρώματος. Άρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εμείς ξαφνικά το κόκκινο χρώμα από τους σημαντηρες.
Αρ.7 Παρ. 2στ. Να επιτρέπεται η χρήση φακού για την ασφάλεια του υποβρύχιου αλιέα και την ανάκτηση αλιευμάτων μέσα από σκοτεινά σημεία.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 6
Πραγματικά πιστεύει κάποιος (ακόμα και οι ίδιοι οι συντάκτες) ότι αυτές τις αλλαγές που προτείνονται είναι για το καλό της θάλασσας;;;; Για μία ακόμη φορά (η πρώτη ήταν η απαγόρευση του Θερμαϊκού μόνο για υποβρύχιο ψάρεμα) το κείμενο είναι ξεκάθαρα αυτούσιες προτάσεις επαγγελματιών και μόνο, το παραδέχτηκαν εξάλλου και οι ίδιοι σε αναρτήσεις τους στα σχόλια.
Αγαπητοί κύριοι, καταφέρατε να θέσετε απέναντί σας όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πείτε ποιοι επιστήμονες και ειδικοί προτείναν όλα αυτά που αναφέρετε και με ποιες μελέτες.
Απόσυρση του ΠΔ τώρα και αφού ακούσετε τι έχουμε να πούμε εμείς που αγαπάμε τη Θάλασσα τότε πιστεύω ότι και εσείς θα αλλάξετε γνώμη.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 7
ΤΣΑΚΥΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Καλησπέρα σας κύριοι
Από μικρό παιδί πάντα μου άρεσε να βάζω το κεφάλι μέσα στην θάλασσα κ με την μάσκα να θαυμάζω τον υπέροχο βυθό της. Μεγαλώνοντας κ θέλοντας να ικανοποιήσω τα αρχέγονα κυνηγετικά μου ένστικτα ασχολήθηκα με την πιο επιλεκτική μέθοδο αλιείας το ψαροντούφεκο. Ποτέ δεν κατάλαβα την απαγόρευση Μαϊου γιατί δεν έβλεπα κάποια από τα ψάρια που αποτελούν θηράματα μας να είναι αυγωμενα την εποχή αυτή. Δεν με πείραζε όμως αφού κ μόνο που βρισκόμουν στον βυθό έστω χωρίς όπλο ήταν για μένα ψυχοθεραπεία. Ήρθε όμως κ η αδιανόητη κ χωρίς ουσιαστικη τεκμηρίωση απαγόρευση του ΘΕΡΜΑΪΚΟΎ η οποία άλλαξε την ζωή μου προς το χειρότερο όπως κ την ζωή πολλών που έχασαν την δουλειά τους λόγω της εγκατάλειψης αυτού του χόμπι-αθληματος. Αναγκάζομαι ενώ έχω την θάλασσα στα 5 χιλιόμετρα από το σπίτι μου να ταξιδεύω 100 κ πλέον χιλιόμετρα για να κάνω το χόμπι μου κ να συλλέξω ποιοτική τροφή για την οικογένεια μου με κίνδυνο της ζωής μου λόγω του ταξιδιού κ με πολλές συνέπειες στην οικονομική μου κατάσταση. Έρχεται τώρα κ η διαβούλευση κ μιλάει για απαγόρευση κ τον Απρίλιο. Οι πιο πολλοί από εμάς είμαστε εραστές του βυθού κ μας αρέσει να κληροδοτήσουμε υγιείς βυθούς κ στα παιδιά μας. Πρέπει να μας ρωτήσετε πριν νομοθετησετε διότι βλέπουμε πολλά που δυστυχώς οι πιο πολλοί δεν τα βλέπουν εφόσον δεν ασχολούνται με την υποβρύχια δραστηριότητα. Μπορούμε να προτείνουμε λύσεις που είναι πιο ανώδυνες για όλους. Μην έρχεστε σε αντιπαράθεση με τους ερασιτέχνες δεν υπάρχουν άλλο όρια αντοχής. Ζητηστε να σας βοηθήσουν. Όλοι θέλουμε να υπάρχει ζωή στην θάλασσα για πάντα. Διαφυλάξετε την χλωρίδα και πανίδα της.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 8
Γκλιατης Κώστας Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα πρόσθετα και υπαρκτά μέτρα απαγόρευσης για το μήνα Απρίλιο και Μάιο είναι άσκοπα,ανώφελα,ατεκμηρίωτα,αναποτελεσματικά, και είναι πολύ απλό για να το καταλάβει κάποιος και να το εξηγήσει σε κάποιον άλλο αρκεί να έχει επαφή με την υποβρύχια άλεια χωρίς να έχει επιστημονικές γνώσεις ,τα ψάρια όπως και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά για παράδειγμα έχω πιάσει κάποια ψάρια τους μήνες που επιτρέπει ο νόμος και είχαν αβγά χωρίς να γνωρίζω αφού επιτρέπεται εγώ τα χτύπησα, και είδα ότι είχαν αβγά που σημαίνει δεν αναπαράγονται μόνο Μάιο και Απρίλιο κάποια είδη.
Όσο αναφορά απορριπτέα αλιεύματα ένα παράδειγμα είναι ότι σε ένα σούπερ μάρκετ όταν μπαίνω και πάω να επιλέξω στα ράφια κάποια προϊόντα τα βλέπω και απλώνω το χέρι μου να πάρω κάτι σε σύγκριση με όλους τους άλλους τρόπους αλιευσεις που γίνονται στα τυφλά γιατί δεν υπάρχει οπτική επαφή ,και τα δυχτια λόγω του τρόπου αλίευσης θανατονονται και εάν δεν έχουν εμπορική αξία ανοίγει ένας κάδος απορριμμάτων και πετιωνται
Η προσωπική μου πρόταση είναι να απαγορεύετε η άλεια στο υποβρύχιο κυνήγι όλο το χρόνο ανά είδος με τις κατάλληλες επιστημονικές μελέτες αλλιώς ο φαύλος κύκλος της προστασίας των ιχθυαποθεματων θα παραμείνει φαύλος κύκλος μέχρι να υπάρξει η βούληση για αλλαγη
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 9
Γεώργιος Παγκάκης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Ξανά βάζω το σχόλιο μου γιατί απο τις 26/05/2021 δέν το βλέπω να έχει αναρτηθεί.

Για την ερασιτεχνική αλιεία οι φορείς χρειάζονται όπως και εμείς χρειαζόμαστε προτάσεις. Ένας υπάλληλος σε ένα γραφείο ενός υπουργείου η μιας υπηρεσίας είναι σίγουρο οτι δέν μπορεί να γνωρίζει τι διαδραματίζεται στις ελληνικές θάλασσες και τι γίνεται με την αλιεία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει αν γίνει μια ορθή διαχείριση των θαλασσών μας και σε αυτό δεν διαφωνεί κανείς μας, ούτε οι ερασιτέχνες ούτε οι επαγγελματίες. Μια διαχείριση προκειμένου να μπορεί το θαλάσσιο σύστημα να συντηρείτε σε βιώσιμα και υγιή επίπεδα. Προκειμένου να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί.Περιορισμοί όμως σε όλους , ερασιτέχνες και επαγγελματίες!

Η ερασιτεχνική υποβρύχιά αλιεία όπως γνωρίζουμε εμείς που την ασκούμε ,είναι η επιλεκτικότερη μορφή αλιείας. Είναι η μοναδική μορφή αλιείας όπου στα λίγα λεπτά που διεξάγεται υπάρχει η δυνατότητα επιλογής του αλιεύματος. Τα μικρά του κάθε είδους, είδη που βρίσκονται σε αναπαραγωγική διαδικασία , ακόμα και είδη που απαγορεύεται να αλιευθούν , με το ψαροντούφεκο μπορούν να προστατευθούν επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η επιλογή! Σε ένα δίχτυ σε ένα παραγάδι σε ένα αγκίστρι όμως αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει.

Πρόταση μου για την υποβρύχια αλιεία.

Έπειτα από γνωστοποίηση, μπορεί να απαγορεύεται η υποβρύχια αλιεία συγκεκριμένων ειδών για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα τις περιόδους που τα ψάρια βρίσκονται σε περίοδο ωοτοκίας η οποία είναι διαφορετική για το κάθε είδος, η ακόμα και περιόδους όπου ένα συγκεκριμένο είδος απειλείτε . Επειδή οι υποβρύχιοι αλιείς έχουν τη δυνατότητα της επιλογής του αλιεύματος σε αντίθεση με όλες τις άλλες μορφές αλιείας το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Μια οριζόντια καθολική απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας σε μια συγκεκριμένη περίοδο απλά δεν έχει νόημα. Είναι ένα μέτρο απλά για να θεωρούμε οτι ως κοινωνία έχουμε λάβει ένα μέτρο.

Ως πολίτης ενδιαφέρομαι για το μέλλον της χώρας μου και του περιβάλλοντος όπου θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου. Δεν βρίσκω κανένα νόημα στην καθολική απαγόρευση της υποβρύχια αλιείας μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Θεωρώ όμως ότι είναι ορθότερο να υπάρχει συγκεκριμένη χρονική απαγόρευση για συγκεκριμένα είδη αλιευμάτων . Τις περιόδους αυτές οι επιστήμονες τις γνωρίζουν ,να τις γνωστοποιήσουν στα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να οριστούν οι περίοδοι απαγόρευσης της αλίευσης τους και να μπορούμε εμείς με τη σειρά μας να τα προστατεύουμε.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 10
Ιωάννης Κοκορότσικος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Αξιότιμοι κύριοι,

Εφόσον θεωρείτε ότι οι μήνες Απρίλιος και Μάϊος είναι κρίσιμοι για την αναπαραγωγή των ψαριών, είναι προφανές ότι η όποια απαγόρευση, θα πρέπει να αφορά ΟΛΟΥΣ, Ερασιτέχνες αλλά και Επαγγελματίες αλιείς. Δεν μπορείτε να στοχοποιείτε άδικα και αβάσιμα μόνο τους ερασιτέχνες υ/β αλιείς.
Θα πρέπει υπεύθυνα να παρουσιάσετε τα στοιχεία της έρευνας που έχετε κάνει (;) μέσω της οποίας καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι οι υ/β αλιείς δημιουργούν πρόβλημα στην αναπαραγωγή των ψαριών. Με ποιές μετρήσεις και με ποιές διαδικασίες ποσοτικοποιήσατε και αξιολογήσατε "τη ζημιά" που θεωρείτε ότι κάνουμε;
Με την πληθώρα των ψαριών ιχθυοκαλλιέργιας που είναι διαθέσιμα σήμερα στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, οι όποιες απαγορεύσεις κρίνετε επιστημονικά ότι πρέπει να οριστούν, θα πρέπει να αφορούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ την ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ ή οποία αλιεύει ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ τόνους ψαριών καθημερινά με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να αποτελούν μη εμπορεύσιμα άρα παρεμπίπτοντα αλιεύματα.
Επιπλέον της ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ μεγάλων και μεσαίων σκαφών (τράτες, γρι-γρι, ανεμότρατες, κτλ.) ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, η οριοθέτηση θαλλάσιων πάρκων όπου θα απαγορεύεται καθολικά το ψάρεμα για ΟΛΟΥΣ καθώς και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών θα επιτρέψουν την ανάκαμψη του θαλλάσιου οικοσυστήματος.
Κύριοι, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Στη θάλλασα πρέπει να μείνουν μόνο οι ερασιτέχνες και οι μικροί παράκτιοι αλιείς, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Οι μόνοι περιορισμοί για τους ερασιτέχνες πρέπει να αφορούν τη συνολική ποσότητα αλιευμάτων (π.χ 5 κιλά ανα αλιέα και ο περιορισμός των ροφοειδών, πχ. 1 ψάρι ανα αλιέα).

Ιωάννης Κοκορότσικος
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 11
Μιχάλης Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Προτείνεται:

- η κατάργηση της ήδη υπάρχουσας απαγόρευσης του Μαϊου και η μη ενεργοποιήση της σχεδιαζόμενης απαγόρευσης του Απριλίου καθώς δε στέκει επιστημονικά.

- ο έλεγχος παραστατικών/ μεγέθους και προέλευσης των αλιευμάτων στα καταστήματα εστίασης καθώς έχοντας σταθερή έδρα, είναι εύκολος ο έλεγχός τους.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 12
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΛΙΕΩΝ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
κυρ ιπουργε να κανις οτι σιμφονισαμε να τους πεταξουμε εκσο απτο χωραφ μας. το αμπελι το τριγαμε μονο εμις. ιδες τη καναμε του σιφι, το κανουμε κε στα δελφινια κε στης φοκιε και σε οπιο πενι στο χωραφη μας κε τροι το πσομι μας
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 13
αντικειμενικός Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

Άρθρο 7. Η απαγόρευση αλιείας που θεσμοθετείται για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο φαίνεται ότι αφορά μόνο στο υποβρύχιο ψάρεμα. Η απαγόρευση αυτή θα έπρεπε να διευρύνεται για το σύνολο των ερασιτεχνικών αλιευτικών δραστηριοτήτων.


Να σας χαίρετε η μάνα σας. Δηλ. η επαγγελματική αλιεία ΔΕ βλάπτει το περιβάλλον; Είναι η ερασιτεχνικη που φταίει. κι είστε εσείς επιστήμονες ε; ευγε
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 14
Άγγελος Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα μέτρα περιορισμού της ς υποβρύχιας αλιείας, σύμφωνα με το νόμο που θέλει η κυβέρνηση να περάσει, είναι άκρος παράλογα. Σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται η ερασιτεχνική αλιεία για μείωση τον πληθυσμών των ψαριών, η ερασιτεχνική υποβρύχια αλιεία είναι παράδοση σε μια μεσογειακή χώρα σαν την Ελλάδα. Αν η κυβέρνηση νοιάζεται πραγματικά για την θάλασσα και τα αποθέματα της θα πρέπει να βάλλει απαγόρευσης με αυστηρά πρόστιμα προς τους επαγγελματίες που είναι κύριοι υπεύθυνοι της μείωσης των πληθυσμών των ψαριών, και της μόλυνσης του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος εξαιτίας των χιλιάδων επαγγελματικών εργαλείων που παρατάνε μέσα στη θάλασσα όπως για παράδειγμα τα δίχτυα και πολλά άλλα. Οπότε μάλλον το πιο λογικό θα ήταν παρθούν μέτρα ουσιαστικά που να βοηθήσουν όντως στη ανάκαμψη των αποθεμάτων της θάλασσας. Από τη μεριά των ερασιτεχνών που αγαπάνε πραγματικά τη θάλασσα υπάρχουν πολλές ιδέες για το πρέπει να γίνει...
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 15
ΓΙΩΡΓΟΣ Β Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τα σχόλια υποβάλλονται από κοινού από τους:
Βαγγέλη Παράβα, Υπ. Δρ. Βιολογίας, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ
Δρ. Συλβαίν Γιακουμή, Honorary Senior Fellow in the School of Biological Sciences, University of Queensland, Australia
Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

Άρθρο 7. Η απαγόρευση αλιείας που θεσμοθετείται για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο φαίνεται ότι αφορά μόνο στο υποβρύχιο ψάρεμα. Η απαγόρευση αυτή θα έπρεπε να διευρύνεται για το σύνολο των ερασιτεχνικών αλιευτικών δραστηριοτήτων.


Η πιο άδικη και ατεκμηρίωτη -διαχρονικά- απαγόρευση της μοναδικής ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗΣ μεθόδου αλίευσης ζητείται να επεκταθεί σε όλη την ερασιτεχνική αλιεία.

Με ποιά επιστημονικά κριτήρια ζητείται κάτι τέτοιο αξιότιμοι κοι/ες "επιστήμονες", με ποιά τεκμηρίωση?
Καμμία, δεν έχετε τίποτα! Ειδάλλως θα το αναφέρατε ή θα το συμπεριλαμβάνατε στις παραπομπές.

Αν αντί για την παράλογη και την αντίθετη προς τα υπάρχοντα στοιχεία στοχοποίηση της ερασιτεχνικής αλιείας αναφέρατε τις καταστροφές που προκαλεί η επαγγελματική αλιεία, τότε θα είσαστε πιο πειστικοί για τις προθέσεις σας. Αλλά δυστυχώς οι ερασιτέχνες δεν πληρώνουν...
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 16
Λίνα Ανεζάκη Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Τροποποίηση της παρ. 2. β) Το μήνα Μάϊο κάθε έτους
( Δεν έχει νόημα η «τυφλή» γενική απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας όλων των ψαριών κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Αντιθέτως, έχει νόημα η απαγόρευση της υποβρύχιας αλιείας συγκεκριμένων ειδών)
Να προστεθεί:
• Παρ.2
δγ) Στο χώρο γύρω από τους κλωβούς μονάδων υδατοκαλλιέργειας.
ζ) Κατά τις περιόδους αναπαραγωγής των παρακάτω ειδών και συγκεκριμένα:
-απαγόρευση αλιείας ροφού (Epinephelus marginatus) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας συναγρίδας (Dentex dentex) κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο.
-απαγόρευση αλιείας μυλοκοπιού (Umbrina cirrosa) κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
-απαγόρευση αλιείας γοφαριού (Pomatomus saltatrix) κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
-απαγόρευση αλιείας πράσινης χειλούς ή πέρδικας (Labrus viridis) κατά τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο.
(Αιτιολογία: Τα ανωτέρω 5 είδη, όπως και ο αστακός, που αναφέρθηκε παραπάνω, εντάσσονται, μεταξύ πολλών άλλων (που δεν αποτελούν αντικείμενο της υποβρύχιας αλιείας), στην κόκκινη βίβλο της IUCN, και χαρακτηρίζονται ως “vulnerable” με ταχύτατα μειούμενους πληθυσμούς.Κόκκινη Βίβλος: https://www.iucnredlist.org/).

Να προστεθεί:
Απαγορεύεται η ταυτόχρονη κατοχή ή/και μεταφορά οποιασδήποτε μορφής υποβρύχιας βοηθητικής συσκευής κατάδυσης και ψαροντούφεκου ή εξαρτήματος αυτού ή οποιασδήποτε μορφής καμακιού ή αλιεύματος με οποιοδήποτε σκάφος
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 17
Γεια σας.
Πολυ θετικο βημα η δυνατοτητα να συμετεχουμε στη διαβουλευση.
Οι υ/α ειναι διατεθιμενοι να αποτελεσουν μερος της λυσης των προβληματων της θαλασσας ,της ρυπανσης ,υπεραλιευσης,εκφυλισμου του θαλασσιου περιβαλοντος κ πλουτου, αρκει να κανουν τις οποιες υποχωρησεις σε βαση ισονομιας κ ισοτητας με ολους τους κλαδους που συνυπαρχουν στη θαλασσα.
Δυστυχως,η μεχρι τωρα αντιμετωπιση τους απο τον νομοθετη ειναι σε εντελως αντιθετη κατευθυνση.
Ναι σε περιορισμους ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ οι οποιοι αποδεδειγμενα επιστημονικα συνεισφερουν στην αειφορια κ επανακαμψη του θαλασσιου πλουτου.
Οχι σε εξειδικευμενους περιορισμους,που μονο εντυπωσεις δημιουργουν και ειναι αδικοι εις βαρος κοινωνικων ομαδων, η και περιοχων που δραστηροποιουνται οι ομαδες
Βλ.θερμαικος κολπος .
Η απαγορευση του Απριλιου-Μαιου ειναι παραλογη και αναποτελεσματικη.
Τα ψαρια αναλογως το ειδος τους εχουν διαφορετικες περιοδους αναπαραγωγης.
Ειναι αδιανοητο να απαγορευεται το ψαροντουφεκο κ ταυτοχρονα να επιτρεπονται συρομενα εργαλεια με εκατομβες θηραματων.
Ειμαστε καθετα αντιθετοι σε οποιαδηποτε παρανομη αντιμετωπθση του χομπι μας,και ξεκαθαρα διαχωριζουμε τη θεση μας απο ανθρωπους που χρησημοποιουν, το ψαρεμα για να χρηματιζουν παρανομα.
Καλουμε την πολιτεια να τους απομονωσει.
Καντε τον ψαροντουφεκα φιλο σε μια νεα πραγνατικοτητα για τις ελληνικες θαλασσες και μην τον αντιμετωπιζετε μονοπλευρα κ αδικα.

Υ.Γ.
Η πορτοκαλι σηναδουρα ειναι πολλαπλασια πιο ενφανης απο την κιτρινη.
Γι αυτο και ολα τα σωστικα ειναι χρωματος πορτοκαλι.
Σωστικες λεμβοι,σωσιβια,γιλεκα κτλ.
Το κιτρινο σε μεγαλες αποστασεις η εντονο κυμματισμο χανεται,το πορτοκαλι οχι.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 18
Ίδρυμα Thalassa Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Θα ήταν χρήσιμο να θεσμοθετηθεί η διασύνδεση του σειριακού αριθμού κάθε ψαροντούφεκου με τον ιδιοκτήτη του, προκειμένου σε περίπτωση παράνομης αλιείας να μπορεί να γίνεται εύκολα η αντιστοίχιση με τον κύριό του, όπως και με τα συμβατικά όπλα.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 19
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΤΕ Η' ΝΑ ΑΡΕΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΕΡΜΑΊΚΟ ΚΟΛΠΟ.
  1. πριν από περισσότερο από ένα μήνα
  2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΛΙΕΙΑ
  3. # 20


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.