ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΥΠΑΑΤ

Ηλεκτρονική διαδικτυακή Πλατφόρμα για τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  1. Διαχειριστής Ιστοτόπου
  2. Καθορισμος των τυπων και των τεχνικων προδιαγραφων κατασκευης θερμοκηπιων και θαλαμων καλλιεργειας μανιταριων καθως και θερμοκηπιων και θαλαμων θερμοκηπιακου τυπου φαρμακευτικης κανναβης και διαδικασια εγκρισης και ελεγχου αυτων
  3. Τρίτη, 28 Απριλίου 2020
  4.  Εγγραφή μέσω email

Άρθρο 1

Σκοπός-πεδίο εφαρμογής-κατηγορίες καλλιεργειών θερμοκηπίων 

1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι τύποι για την καλλιέργεια των ειδών της παρ 2, και των θαλάμων καλλιέργειας μανιταριών και φαρμακευτικής κάνναβης θερμοκηπιακού τύπου, οι τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής τους, οι δικαιούχοι, τα δικαιολογητικά, η διαδικασία και οι αρμόδιες αρχές έγκρισης και ελέγχου αυτών.
2. Τα είδη των καλλιεργειών που μπορεί να εγκατασταθούν στο θερμοκήπιο είναι:
α) άνθη ,
β) καλλωπιστικά και κηπευτικά προϊόντα,  
γ) αρωματικά  και φαρμακευτικά φυτά (εκτός της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης)
δ) τροπικά φυτά,
ε) σπορόφυτα,
στ) δενδρώδη και άλλες καλλιέργειες,
ζ) φαρμακευτική κάνναβη

3. Δεν απαιτείται η χορήγηση έγκρισης τύπου θερμοκηπίου για κατασκευές με διάρκεια ζωής μικρότερη των πέντε (5) ετών, όπως είναι τα χαμηλά σκέπαστρα μέχρι ύψους 0.80 μέτρα με μαλακό πλαστικό τo οποίο αντικαθίσταται ανά έτος.

ΓΚΟΥΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
Γενική παρατηρηση επι των όρων δόμησης .
Είναι γνωστό οτι τα θερμοκήπια έχουν ευνοικούς όρους ως προς τη δόμηση(ποσοστό κάλυψης οικοπέδου κτλ).Θα ηταν δικαιο εφόσον οι συγχρονες καλλιέργειες γίνονται και σε θαλάμους καλλιέργειας αλλά και σε υβριδικά θερμοκήπια τύπου Semiclosed να αναφέρεται στο Ν/Σ ότι και για τις δυο αυτές κατασκευές ισχύουν οι ίδιοι όροι στη δόμηση όπως ακριβώς ισχύουν για τα θερμοκήπια.
ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ Αποδεκτός Σχολιασμός Pending Moderation
Επισκέπτης
ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ 04/05/2020
ΣΧΟΛΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ


Την δεκαετία του 1980, η τότε Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος(ΑΤΕ) , για να προστατέψει τους δανειολήπτες αγρότες πελάτες της από επιπόλαιες κατασκευές, ανάθεσε σε κάποιους Μηχανικούς της (κ. Ν. Βασιλείου) την εκπόνηση υποχρεωτικών προδιαγραφών για την λήψη αντίστοιχου δανείου. Οι προδιαγραφές αυτές αφορούσαν την στατική επάρκεια για τη διασφάλιση του δανείου αλλά και άλλων παραμέτρων, ρύθμισης του κλίματος, ως μια ελάχιστη εξασφάλιση οικονομικής απόδοσης του παραγωγού και εξόφλησης των υποχρεώσεών του προς την Τράπεζα.

Με την είσοδό μας στην τότε ΕΟΚ, η ΑΤΕ λειτούργησε και ως θεσμοθετημένος φορέας για την λήψη επιδοτήσεων ΜΟΠ (Μεσογειακά Οικονομικά Προγράμματα) και άλλων προγραμμάτων.

Όταν η ΑΤΕ έπαψε να είναι κρατική (πέρασε στη τράπεζα Πειραιώς), θεσμοθετήθηκε το τότε ονομαζόμενο «Υπουργείο Γεωργίας» υιοθετώντας στην ουσία τις ίδιες προδιαγραφές , αποδεχόμενο και τις παλιές εγκρίσεις τύπου της ΑΤΕ.

Η «έγκριση τύπου» λειτούργησε πολύ καλά ως προς το γραφειοκρατικό μέρος απαλλάσσοντας τους επενδυτές από καθυστερήσεις και συγχρόνως διασφαλίζοντάς τους (όταν το θερμοκήπιο που αγόραζαν πληρούσε τις προδιαγραφές της έγκρισης τύπου του κατασκευαστή).
Σήμερα, βλέπουμε προς διαβούλευση τις ίδιες πάνω κάτω προδιαγραφές( τύπους και σχέδια) με την πρόσθεση μιας απίστευτης γραφειοκρατίας, τη στιγμή που όλες οι κυβερνήσεις, κάθε πολιτικής απόχρωσης, εξαγγέλλουν την πάταξή της.

Αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Η Εταιρεία μας, τα τελευταία δέκα χρόνια είχε την τύχη να μελετήσει και κατασκευάσει τρία εμβληματικά έργα θερμοκηπίων στην Ελλάδα:
• Τα θερμοκήπια παραγωγής σποροφύτων λαχανοκομίας της «AGRIS» με πάνω από 100,000.000 τεμάχια πωλήσεις σποροφύτων στην Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια
• Τα θερμοκήπια παραγωγής έριζων μοσχευμάτων ανθοκομίας της «SELECTA HELLAS» με εξαγωγές πάνω από 65.000.000 τεμάχια μοσχευμάτων σε όλη την Ευρώπη
• Το μεγαλύτερο σε έκταση, σύγχρονο υδροπονικό και γεωθερμικό θερμοκήπιο στην Ελλάδα της «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΘΡΑΚΗΣ» ενιαίας κάλυψης 195 στρεμμάτων.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι τρεις αυτές πολύ επιτυχημένες εγκαταστάσεις με απασχόληση μέχρι 200 ατόμων η κάθε μία, δεν πληρούν επί της ουσίας ,εκτός της στατικής επάρκειας, καμία άλλη προδιαγραφή από τις προτεινόμενες στη διαβούλευση , σε θέματα αερισμού, ψύξης, θέρμανσης κ.λπ. Και αυτό, λόγω των πολύ διαφορετικών αναγκών παραγωγής της κάθε μίας ξεχωριστά αλλά και των σύγχρονων/ πρωτότυπων τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν για να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες.

Η επιλογή σας να περιγράψετε αυτές τις εγκαταστάσεις και να προτείνετε μαθηματικούς τύπους και μεθόδους κατασκευής πιστεύω ότι δεν βοηθάει επί της ουσίας έναν τομέα που εξελίχθηκε πάρα πολύ τα τελευταία 40 χρόνια και συνεχώς εξελίσσεται ραγδαία. Παραθέτουμε τυχαία παραδείγματα περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα και δεν αναφέρονται στην διαβούλευση:
• Αν κάποιος θέλει να κάνει εμπλουτισμό CO2 με δεξαμενή και διανομή από αντίστοιχες εταιρείες πώλησης, επιτρέπεται?
Τα γεωθερμικά θερμοκήπια που ευτυχώς δεν έχουν λέβητα θέρμανσης θα εγκαταστήσουν έναν υποχρεωτικά για να παράγουν CO2?
• Ενδοδαπέδια θέρμανση εντός του σκυροδέματος που χρησιμοποιείται για τις λεκάνες άρδευσης ροής-απορροής (ebb-flow) επιτρέπονται;
• Εγκαταστάσεις αφυγραντήρων , απαραίτητες οπωσδήποτε σε θερμοκήπια κάνναβης αλλά και λοιπές καλλιέργειες θερμοκηπίων για την ριζική καταπολέμηση του βοτρίτη και τη μή χρήση φαρμάκων, επιτρέπονται;
• Θερμοκήπια ημίκλειστα semi-closed (αναφερόμαστε στο σύστημα αερισμού-ψύξης) , θερμοκήπια με εγκαταστάσεις floating , θερμοκήπια κάθετης καλλιέργειας ή με αναρτημένη υδρορροή υδροπονίας που είναι το άμεσο παρόν και μέλλον, θα επιτρέπονται;

Όπως αναφέραμε ανωτέρω, τι σχέση έχει ένα ψηλό υδροπονικό εξοπλισμένο θερμοκήπιο νέου τύπου με ένα θερμοκήπιο στη Νότια Κρήτη που ορίζεται από μία ξύλινη κατασκευή και ένα σύστημα άρδευσης στάγδην! Και τα 2 παράγουν με το δικό τους τρόπο, απλά το δεύτερο μπορεί να περιγραφεί με τις προδιαγραφές της ΑΤΕ του 1980, ενώ το πρώτο όχι!

Πιστεύουμε, ότι καμία ουσιαστική κατασκευαστική διαφοροποίηση δεν έχουν τα θερμοκήπια ως προς το είδος καλλιέργειας (λαχανοκομία, ανθοκομία, κάνναβη κ.λ.π ) καθώς με ανάλογες μετατροπές, όλα μπορούν να καλλιεργήσουν όλες τις καλλιέργειες με αντίστοιχους μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς. Σημειώνουμε εδώ ότι πλήρη εντομοστεγή προστασία έχουν και τα τρία (3) αναφερθέντα θερμοκήπια στο παράδειγμά μας.

Τέλος , θέλοντας να συμβάλουμε και εμείς εποικοδομητικά στη διαβούλευση, προτείνουμε η νέα υπουργική απόφαση να περιλαμβάνει 3 μόνο κύρια άρθρα:

Αρθρο 1.
Παραμένει η διαδικασία της έγκρισης τύπου, με ισχύ και των παλαιότερων εγκρίσεων, τουλάχιστον αυτών που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο, (υποβολή κεντρικά στο Υπουργείο για ισχύ σε όλη την Ελλάδα ή τοπικά ανά περιφέρεια για ειδικού τύπου κατασκευές ) που θα αφορά στην στατική επάρκεια των κατασκευών στις καιρικές συνθήκες (χιόνι, άνεμος κ.λ.π ). Οι κατασκευές που έχουν έγκριση τύπου θα απαλλάσσονται από την συνήθη αδειοδότηση και συντελεστές κάλυψης, όπως ισχύει και σήμερα από τον Γ.Ο.Κ .
Εγκρίσεις τύπου πρέπει να προβλεφθούν και για άλλες τυποποιημένες βιομηχανικές κατασκευές όπως είναι οι υπέργειες ανοιχτές δεξαμενές, τύπου σιλό.

Άρθρο 2.
Καθορίζεται και περιγράφεται ρητά το αυτονόητο. Ότι σε όλες τις εσωτερικές εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων κάθε είδους (συστήματα θέρμανσης , άρδευσης , λίπανσης, κανάλια υδροπονίας, δεξαμενές τύπου silo, ψύξης, αφύγρανσης, αερισμού, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, αυτοματισμοί αυτών κ.λ.π ) ισχύουν οι Ελληνικοί κανονισμοί και οι προδιαγραφές ασφαλείας περί μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων , πυρασφάλειας, οι κανονισμοί υγειονομικού και περιβαντολογικού ενδιαφέροντος (οσμές, αποστάσεις) και ό,τι άλλο κρίνεται γενικά απαραίτητο, από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και οι αντίστοιχες εγκρίσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι κατασκευές είναι τυποποιημένες

Άρθρο 3.
Υποβάλλεται ένας τεχνικός φάκελος πριν την έναρξη των εργασιών που θα περιέχει :
• Τις εγκρίσεις τύπου του θερμοκηπίου και άλλων τυποποιημένων κατασκευών.
• Γραμμικό σχέδιο άρδευσης, λίπανσης, απορροής με τους απαραίτητους υπολογισμούς που απαιτούνται.
• Γραμμικά σχέδια ηλεκτρικών πινάκων και λοιπών εγκαταστάσεων θέρμανσης ψύξης κ.λ.π, με τους απαραίτητους υπολογισμούς τεκμηρίωσης.
Ο φάκελος αυτός θα συντάσσεται, με ευθύνη του κατασκευαστή/στών ή του ιδιώτη επενδυτή, και θα υπογράφεται από τους κατά νόμο υπεύθυνους τεχνικούς.
Θα κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης ανά τοπική διοικητική περιφέρεια , σε ηλεκτρονική μορφή καθώς και ένα εκτυπωμένο αντίγραφο, ενώ υποχρεωτικά θα φυλάσσεται και ένα αντίγραφο στο χώρο του θερμοκηπίου με ευθύνη του επενδυτή, προς επίδειξη και έλεγχο στις αρμόδιες αρχές , όταν ζητηθεί.
Ο δειγματοληπτικός, περιοδικός ή έκτακτος έλεγχος θα γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την τεχνική δυνατότητα να το κάνουν, όπως οι αρμόδιοι κρίνουν καλύτερα.
Ο φάκελος αυτός θα ενημερώνεται υποχρεωτικά μετά την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων, με τις πιθανές μετατροπές, όπως και σε κάθε επέκταση του θερμοκηπίου ή άλλη σημαντική αλλαγή του σκελετού ή του μηχανολογικού εξοπλισμού του πάντα με ευθύνη του κατασκευαστή ή του ιδιώτη επενδυτή και υπογραφή από τους κατά νόμο υπεύθυνους τεχνικούς.
Φυσικά, θα προβλέπονται ποινές και πρόστιμα (που θα καθορίσουν οι αρμόδιοι) ανάλογες με αντίστοιχες περιπτώσεις που προβλέπονται και σε άλλους κατασκευαστικούς κλάδους (οικοδομικούς, βιομηχανικούς), σε περίπτωση απόκλισης από τα υποβληθέντα.

Αξιότιμοι Κύριοι,
Το να μιλάμε το 2020 για εγκρίσεις, υπογραφές, σφραγίδες , διαβιβάσεις και ημερομηνίες , όταν όλοι ξέρουμε την έλλειψη προσωπικού και πόρων στη δημόσια διοίκηση, αποδυναμώνουμε τον ουσιαστικό έλεγχο των εγκαταστάσεων από τους αρμόδιους φορείς και συμβάλλουμε σε γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που αποτρέπουν τις επενδύσεις στον κρίσιμο αυτό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και γενικότερα την ανάπτυξη της οικονομίας στη χώρα μας!
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι όλες, ανεξαίρετως, οι επενδύσεις θερμοκηπίων έχουν πάντα έναν πολύ συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης, που είναι πριν την ημερομηνία φύτευσης, και είναι καθοριστικός για τη βιωσιμότητά τους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση χάνεται ένας ολόκληρος χρόνος.


Για την ΑΓΡΟΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ
Κ. ΑΡΓΥΡΗΣ, Χημικός Μηχανικός
Α. ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός
Γ. ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ , Μηχανικός Αυτοματισμών
  • Σελίδα :
  • 1


Δεν υπάρχουν ακόμα σχολιασμοί για αυτή τη ανάρτηση.
Γίνετε ένας από τους πρώτους που θα κάνετε σχολιασμό σε αυτήν τη ανάρτηση!
Λυπούμαστε, η συζήτηση αυτή την στιγμή είναι κλειδωμένη. Δεν θα είστε σε θέση να δημοσιεύσετε αυτή την στιγμή.